Apa este, fara doar si poate, esentiala atat pentru organismele vii cat si pentru organismele nevii. O serie intreaga de ramuri industriale din toata lumea folosesc tone de apa in procesele lor zilnice. Ca rezultat al acestor procese, exista de asemenea tone de ape reziduale eliberate in sistemele de apa de catre aceste industrii.
Daca aceste ape reziduale ar ajunge, asa cum sunt, inapoi in raurile noastre, acest lucru ar cauza pagube uriase din pricina cantitatii mari de substante chimice pe care ele le contin. Din fericire, insa, aceste ape reziduale trec prin tratarea industriala a apei inainte de fi eliberate din nou in mediul inconjurator. Dupa tratare apa poate fi refolosita.
Tratarea apelor reziduale. Cum functioneaza?
Tone de apa sunt folosite de industriile grele pentru procesele lor de productie, manufactura, curatare precum si pentru multe alte procese. Daca este lasata netratata, apa reziduala care rezulta din aceste procese, poate afecta in mod direct plantele, animalele, oamenii si mediul inconjurator atunci cand este deversata.
Iata cum trateaza ramurile industriale apa:
- Controlul mirosului. Sectoarele industriale colecteaza apa reziduala si o plaseaza in statii de tratare. Aceasta apa contine agenti de contaminare care creaza un miros urat in timp. La statia de tratare, tratamentul mirosului este initiat in asa fel incat sa se asigure disparitia acestui miros din zona inconjuratoare. Apa este tratata cu substante chimice care neutralizeaza substantele ce produc acest miros urat.
- Selectia. Urmatorul pas din acest proces de tratare este selectia apei reziduale, care are ca scop separarea particulelor mari si a altor reziduuri. In cadrul acestei etape apa trece printr-un ecran care va contribui la separarea fizica a obiectelor mari de apa in sine.
- Coagularea. In acest al treilea pas, se adauga in apa substante chimice care contribuie la separarea particulelor lipicioase de apa. Aceste particule mari, numite si mazga sau deseuri, se vor aseza apoi la suprafata apei. Deseurile sunt apoi indepartate prin folosirea unor raclete mari, si pompate in afara rezervorului pentru un plus de tratament. Apa ramasa este si ea pompata pentru urmatorul pas al tratamentului.
- Filtrarea. Apa este trecuta in acest pas prin diferite tipuri de filtre, care asigura ca pentru urmatorul proces nu va ramane in urma decat apa curata si pura.
- Dezinfectarea. In cele din urma apa este colectata intr-un rezervor de dezinfectare in care se foloseste hipoclorit de sodiu si clorina pentru a distruge toate bacteriile daunatoare care provoaca imbolnaviri.
Beneficiile tratarii industriale a apei
Cele mai multe ramuri ale industriei sunt obligate prin lege sa isi trateze apele reziduale. Asta inseamna ca inainte ca aceste ape sa ajunga in rauri si in alte zone inconjuratoare, ele sunt deja utilizabile si sigure pentru fiintele umane.
Desigur, exista intotdeauna si varianta ca ramurile industriei sa poata reutiliza aceasta apa tratata si sa poata economisi astfel atat bani cat si resurse de apa.
Iata mai jos cele mai importante 5 beneficii ale tratarii industriale a apelor reziduale.
1. Tratarea apei reziduale furnizeaza apa reutilizabila
Deversarea inapoi in mediu a apelor reziduale inainte de a fi tratate poate cauza boli si poate dauna oamenilor, animalelor si plantelor. De asemenea, poate fi daunatoare pentru sol, pentru sistemele de apa si pentru atmosfera. Cu toate acestea, tratarea acestor ape reziduale poate contribui la furnizarea de apa sigura pentru uzul uman.
Mai mult, apa rezultata in urma tratarii industriale a apelor reziduale poate fi folosita chiar de catre respectivele industrii pentru a minimiza consumul general de apa, pentru ca aceasta resursa este reutilizabila. Acest pas menit sa conserve apa este, de aceea, unul benefic pentru toate partile.
2. Conservarea mediului inconjurator
Apa reziduala poate veni la pachet cu o multime de substante chimice care pot fi danatoare si chiar fatale pentru organismele vii. Odata cu tratarea industriala a apei aceste substante chimice daunatoare sunt filtrate si eliminate din apa. Nu numai ca in acest fel apa va fi sigura pentru consumul uman, dar va fi sigura si pentru utilizarea in uzine si, de asemenea, pentru mediu.
3. Prevenirea bolilor
Apa murdara poate fi o sursa majora de imbolnavire. Daca industriile elibereaza in mod accidental apa reziduala in mediu, aceasta poate deveni in mod cert sursa unei serii intregi de boli, care pot afecta in mod semnificativ toate organismele vii.
4. Sprijinirea economiei
Guvernele cheltuie in general sume extrem de mari pentru solutionarea si prevenirea poluarii. Imagineaza-ti cati bani ar trebui sa cheltuie fiecare tara daca apa reziduala ar fi deversata direct in rauri. Din pricina efectelor sale daunatoare pentru mediu, atat animalele si plantele cat si oamenii se vor imbolnavi. Guvernul va necesita, de asemenea, fonduri pentru curatarea a tot ceea ce apele reziduale au contaminat.
Dar atunci cand industriile isi trateaza apele reziduale, acest dezavantaj este eliminat.
5. Confera o sursa de energie
Pentru ca apa poate fi utilizata pentru generarea de electricitate, tratarea apelor reziduale poate contribui la furnzarea unei surse regenerabile de energie.
O statie de tratare industriala a apei poate fi gandita in asa fel incat sa functioneze cu aceasta sursa de energie. In caz contrar, aceasta apa curata poate fi utilizata si pentru alte procese.
Consideratii finale
Tratarea apelor reziduale implica diverse procese, printre care si procese biologice, chimice si fizice, menite sa inlature agentii de contaminare din apa, facand-o din nou sigura pentru consum.
Pentru ca in multe locuri din lume apa este o resursa foarte rara, guvernele cauta intotdeauna diferite moduri de a trata apele reziduale din diferite industrii.
Sistemele industriale de tratare a apei sunt de aceea absolut esentiale pentru a ajuta industriile si guvernul sa protejeze bunastarea generala a mediului, producand in acelasi timp apa sigura si regenerabila.
Foto: freepik