Corpurile de iluminat dintr-un oras sunt o parte esentiala a vietii cotidiene. Exista diverse motive pentru care strazile din orase sunt iluminate si vizibile. Cu toate acestea, iluminatul stradal este si costisitor, din pricina consumului constant de energie, ca si din pricina nevoii de a intretine aceste lumini.
Insa luminile stradale sunt un lucru fara de care oamenii nu pot trai pentru ca mediile urbane au tendinta de a bloca noaptea sursele naturale de lumina, odata ce soarele apune. Astfel, luminile stradale sunt o parte cruciala a functionarii unui oras pe timp de noapte.

Iata si punctul in care intervin luminile stradale inteligente. Acestea functioneaza pe baza de tehnologii noi pentru a indeplini functii vechi. Luminile stradale inteligente sunt acolo pentru a lumina strazile si pentru a impiedica strazile si cartierele sa devina prea intunecate odata ce soarele apune. Cu toate acestea, exista oare avantaje reale pentru folosirea obiectelor inteligente pentru iluminat stradal, in comparatie cu omoloagele lor mai traditionale?

Alimentare de la soare

Principalul avantaj este acela ca aceste lumini sunt alimentate cu energie solara. Asta inseamna ca celulele se incarca pe perioada zilei, atunci cand luminile nu sunt aprinse. Ele nu trebuie sa foloseasca energie din retea, desi unele modele pot avea aceasta optiune ca solutie de rezerva. Autonomia reduce costurile catre furnizorul de energie electrica, iluminatul stradal devenind astfel mai eficient din punct de vedere al costurilor si astfel mai economic pentru bugetul local.

Exista si temeri ca celulele electrice solare nu sunt la fel de eficiente ca sursele traditionale de electricitate. Adevarul este ca panourile solare au evoluat de-a lungul timpului. Ele pot furniza suficienta energie pentru ca luminile sa ramana aprinse toata noaptea si mai mult, incarcandu-se in tot timpul cat soarele se afla pe cer. Lumina lor are aceeasi putere ca si cea a becurilor traditionale, asa ca nici aceasta nu va fi o problema. Fapul ca sunt prietenoase cu mediul este practic doar un bonus suplimentar!

Intretinere redusa

Panourile solare care alimenteaza obiectele de iluminat stradal reduc, de asemenea, si costurile necesare pentru intretinere. Nu mai exista necesitatea ca angajatii companiei de electricitate sa le verifice la anumite intervale de timp. Insa acesta este doar varful icebergului daca luminile sunt atat alimentate cu energie solara cat si legate la infrastructura inteligenta.
Trebuie remarcat, insa, ca panourile in sine necesita o oarecare intretinere. Ele trebuie spalate si curatate in mod regulat de eventualele reziduuri.

Faptul ca sunt legate la o retea smart face ca obiectele de iluminat sa poata trimite date legate de diagnoza si de status unui hub central. In cazul in care ceva functioneaza gresit, problema poate fi detectata in timp real. Asta inseamna ca nu mai este nevoie de oameni care sa verifice fiecare zona, si nici de asteptare pentru rapoarte.
O intrerupere in functionare sau o alta eroare poate fi detectata si rezolvata numai atunci cand apare, ceea ce inseamna economii suplimentare in ceea ce priveste costurile de intretinere.

Eficienta energetica

Luminile solare inteligente sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Asa cum scriam mai sus, majoritatea modelelor se bazeaza numai pe energia solara, dar pot folosi si reteaua ca sursa de alimentare de back-up.
Partea inteligenta contribuie foarte mult la capacitatea luminilor solare de a maximiza folosirea energiei bateriilor, totul cu numai doi senzori de miscare.
Unul dintre principalele motive pentru care luminile obisnuite stradale costa atat de mult este acela ca ele raman aprinse pe tot parcursul noptii. Nu conteaza ca nu este nimeni pe strada care sa beneficieze de acea lumina.

Folosirea senzorilor de miscare pentru a controla luminile poate rezolva aceasta problema. Instaland senzori de miscare, lampile pot detecta daca exista cineva in apropiere si se pot aprinde. De asemenea, tot senzorii pot diminua lumina lampilor daca nu este nimeni in zona care sa beneficieze de iluminat.
Aceasta reduce catitatea de energie din baterii sau energia care este consumata din retea. Conform unor estimari, economiile pot ajunge pana la 40% cu ajutorul acestor lumini, insa aceste cifre sunt avansate inainte ca sistemele inteligente sa permita inginerilor civili si urbanistilor sa analizeze datele colectate, asfel incat sa poata planifica lucrurile mult mai eficient si sa aiba o mai buna viziune asupra modului in care stau lucrurile la fata locului.

Siguranta si prevenirea criminalitatii

Siguranta este si ea un avantaj. Unul dintre motivele pentru care orasele beneficiaza de iluminat stradal este siguranta si prevenirea criminalitatii.
Majoritatea infractorilor ezita sa actioneze daca pe strada este suficienta lumina sau daca tintele lor potentiale ii pot vedea venind catre ei. Oamenii, de asemenea, se simt mai siguri atunci cand trec noaptea prin zone acoperite de surse de lumina.

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 39% din criminalitatea nocturna poate fi prevenita doar prin mentinerea iluminatului adecvat in zone in care altminteri ar fi intuneric.
Daca obiectele de iluminat sunt echipate cu senzori de miscare, atunci exista si un beneficiu tangential de asemenea. Orice persoana care urmareste pe cineva va trebui sa ramana in zona de actiune a aceluiasi senzor cu victima sa, adica foarte aproape, alertand-o evident pe aceasta cu privire la faptul ca este urmarita. Daca urmaritorul nu se mentine in raza de actiune a aceluiasi senzor, ci ramane mai in spate, atunci va activa un alt senzor, care la randul sau va aprinde o alta lumina, si in acest caz victim fiind alertata ca este cineva in spatele sau.

Concluzie

Luminile inteligente alimentate cu energie solara pot fi o alternativa excelenta pentru luminile stradale traditionale, atat din punct de vedere al eficientei energetice si al eficientei costurilor, al costurilor reduse pentru intretinere si al manoperelor mai putin frecvente, cat si din punct de vedere al sigurantei si reducerii ratei infractionalitatii in zonele in care ele sunt instalate.
Sigur ca exista in continuare costul instalarii lor, care poate parea descurajator. Insa investitia in astfel de obiecte de iluminat solare inteligente se amortizeaza in timp, prin economia la bugetul local, precum si prin impactul pe care aceste lumini il vor avea asupra reducerii criminalitatii pe strazi, un beneficiu care nu poate fi trecut in niciun caz cu vederea.

Foto: freepik