Mediul inconjurator pe intreaga planeta este intr-o stare din ce in ce mai proasta, cu fiecare zi care trece situatia devenind mai dezastruoasa, pentru ca oamenii folosesc resursele naturale fara discernamant si nu reusesc sa gestioneze reziduurile.
Starea generala a mediului inconjurator se deterioreaza de la zi la zi, si cu toate acestea nu facem nici cel mai mic efort sa gasim solutii pentru evitarea diferitelor tipuri de calamitati si pentru a impiedica disparitia multor specii de animale.
Singurii responsabili pentru situatia in care este astazi planeta si pentru aceasta poluare uriasa cu care ne confruntam suntem noi, oamenii, iar daca am fi mai constienti cu privire la modul in care afectam planeta, am putea sa gasim si solutii constructive cu privire la salvarea mediului inconjurator.

Explozia populatiei

Prima si cea mai extinsa problema din lume este explozia populatiei, un fenomen care are un impact direct asupra mediului si asupra fiecarui element vital din mediul inconjurator, asa cum sunt apa, copacii, aerul si multe alte lucruri.
Explozia populatiei cauzeaza saracie, inflatie, preturi mari pentru produsele de uz zilnic si creaza mii de probleme care sunt extrem de greu de rezolvat.
Pe de alta parte, din pricina cresterii uriase a numarului de locuitori pe planeta, suntem nevoiti sa distrugem resurse naturale extrem de valoroase si sa cream un impact devastator pe intregul glob.

Cresterea cantitatii de clorofluorocarburi din aer

Din pricina lipsei din ce in ce mai accentuate a zonelor de padure, precum si a lipsei copacilor in marile orase, cantitatea de clorofluorocarburi din aer creste de la zi la zi. Din acest motiv temperaturile peste tot in lume cresc, ceea ce are un impact direct asupra topirii calotei glaciare, precum si asupra ridicarii nivelului marii. In acest mod, zonele de uscat vor intra tot mai mult sub apa, un fenomen cu un impact negativ asupra mediului inconjurator si asupra vietii pe pamant.

Desfasurarea sau lansarea proiectelor atomice determina degajarea unor cantitati uriase de gaze cu dioxid de carbon in mediul inconjurator, avand extrem de multe efecte daunatoare pentru mediu, desi exista si partea buna care consta in generarea unei cantitati uriase de energie. Chiar si cunoscand toate efectele negative, tarile dezvoltate lanseaza astfel de proiecte, in loc sa ia masuri pentru oprirea lor.
Este de ajuns sa privim doar la amploarea si intensitatea calamitatilor naturale petrecute in cursul acestui an, comparativ cu anul trecut, de pilda, pentru a intelege ca natura face fata din ce in ce mai greu poluarii la care o supunem.

Omniprezenta deseurilor

Astazi este ceva obisnuit sa iti arunci gunoiul peste tot, insa aceste deseuri se descompun, poluand mediul inconjurator treptat si imprastiind in mediu tot felul de agenti de poluare, un motiv pentru care oamenii se imbolnavesc foarte usor.
Gunoiul aruncat in aer liber polueaza mediul, ca si zonele dimprejurul comunitatilor, insa desi toata lumea cunoaste efectele negative ale deseurilor, nimeni nu face pasi imediati pentru a salva zonele afectate de acest fenomen.

In prezent situatia reala este atat de periculoasa incat nici macar nu ne putem imagina, pentru ca nu numai zona de uscat, ci si apele sunt extrem de poluate. Acesta este si motivul pentru care apa marii este poluata si contine cantitati uriase de substante chimice toxice, cu un efect daunator asupra vietii marine.
Incapacitatea de a gestiona deseurile industriale este principalul responsabil pentru aceasta poluare masiva. Daca vom reusi sa gestionam mai judicios deseurile industriale, atunci vom putea salva atat apele, cat si intregul mediu inconjurator.
Cu totii stim ca marea este o sursa esentiala in alimentatia oamenilor, astfel ca este o obligatie majora sa incercam sa o salvam pe cat de repede posibil.

Cresterea industriala uriasa

Pentru ca populatia globului creste foarte rapid, iar locuitorii planetei au nevoie de locuri de munca, tarile se gandesc mai degraba la cresterea industriala, decat la salvarea mediului inconjurator.
Desi industria joaca un rol extrem de important in cresterea economica, nu trebuie in niciun caz sa neglijam faptul ca industrializarea excesiva are un impact negativ asupra mediului inconjurator.
Iata de ce gestionarea adecvata a industrializarii ne poate conduce la un rezultat mai bun atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru economie.
Fiecare guvern ar trebui sa impuna masuri legislative care sa interzica deversarea deseurilor industriale in rauri, canale si in apa marii, pentru ca apa este un element extrem de valoros din mediu.
Fumurile produse in timpul diverselor procese industriale cauzeaza poluarea aerului, un motiv pentru care este extrem de important sa intreprindem pasii adecvati astfel incat aerul sa nu devina irespirabil.

Atacurile cu virusi

Aparitia unor noi virusi este si ea un fenomen comun in lumea actuala. Anumiti virusi fatali pentru fiinta umana, asa cum sunt Ebola sau Jika, au aparut in natura, ajungand apoi sa predomine in corpul uman. Cercetatorii sunt de parere ca aceste tipuri de virus pot aparea ca urmare a cresterii catitatii de dioxid de carbon din mediul inconjurator. Dioxidul de carbon din aer este o urmare nefasta a faptului ca ardem fara discernamant din ce in ce mai mult petrol, precum si extem de valoroasele paduri ale lumii.
Un alt motiv pentru care organismul uman este afectat de virusuri este reprezentat si de substantele chimice toxice din alimentatie, provenite in mare parte din ingrasamintele pe care le folosim in mod curent in agricultura.
Recent, virusul Ebola a luat mii de vieti umane in Africa, in urma izbucnirii unei adevarate epidemii.

Distrugerea padurilor

Distrugerea padurilor este si ea printre motivele principale ale aparitiei a tot soiul de probleme de mediu.
efrisarea este punctul de pornre pentru cresterea nivelului de dioxid de carbon din mediul inconjurator, iar acest nivel ridicat de dioxid de carbon este cel care creaza dezastrele naturale la care asistam in fiecare an, in intreaga lume. In prezent numarul de dezastre creste simtitor, acestea aducand distrugeri ireparabile naturii, pierderi de vieti omenesti si pierderi economice in tarile afectate.

Pentru a ne salva pe noi insine si planeta pe care traim ar trebui sa salvam mediul inconjurator, astfel incat sa putem salva si generatiile viitoare. Daca temperaturile la nivel mondial continua sa creasa asa cum se intampla in acest moment, atunci zona de uscat va ajunge treptat sub nivelul marii. Iata de ce ar trebui sa ne trezim, inainte ca situatia sa scape de sub control.

Foto: freepik