Gratie instalatiilor raspandite in intreaga lume, Enel Green Power conduce tranzitia energetica spre decarbonizare. Iata mai jos care sunt urmatoarele etape de dezvoltare, in mod deosebit prin energia eoliana si solara, aruncand o privire si la stocare si la hidrogen.

In noul deceniu, care tocmai a inceput cu anul 2021, Enel face eforturi mai mari ca oricand pentru a accelera puternic tranzitia energetica, prin inmultirea surselor regenerabile de energie si prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cand decarbonizarea productiei de energie electrica devine din ce in ce mai necesara, utilizarea surselor de energie regenerabila pentru alimentarea sistemelor de energie electrica trebuie sa creasca exponential, un demers in care Grupul este implicat de ani buni.

Accelerarea tranzitiei energetice

Enel Green Power conduce tranzitia catre o societate decarbonizata, cu o capacitate record de 3.106 MW construita numai in 2020. Aceasta cifra inseamna ca Enel gestioneaza un total de aproximativ 49 GW de capacitate regenerabila, confirmandu-si statutul de principal operator mondial pe sectorul surselor regenerabile de energie si rolul sau de gigant energetic in zona.

Cele peste 40 de centrale care au dezvoltat aceasta capacitate sunt in primul rand centrale eoliene (2,284 MW) si centrale alimentate cu energie solara (803 MW), cu 508 MW in Europa, in principal in Spania. Cea mai mare parte din cei 879 MW generati in America Latina sunt concentrati in Brazilia. Cu toate acestea, si Statele Unite au contribuit major, majoritatea celor 1.386 MW din America de Nord fiind generati acolo. Centralele din Africa, Asia si Oceania au dezvoltat si ele o capacitate de 333 MW.

Obiective noi pentru 2021

Doar in 2021, Enel Green Power va adauga o capacitate noua de inca 5,8 GW, dubland practic cifra de 3.106 MW introdusa in 2020. Anul acesta, EGP va re-alimenta, de asemenea, centrale – in cea mai mare parte centrale hidroelectrice, pentru a atinge 1 GW.

Tarile sud-americane – in mod special Brazilia si Chile – vor fi in fruntea cresterii capacitatii in 2021, urmate de Statele Unite, care se asteapta sa adauge inca 1 GW la capacitatea actuala. In Peninsula Iberica, obiectivul este de a depasi 700 MW. Africa de Sud si India vor introduce, de asemenea, noi capacitati semnificative, cu o crestere combinata de aproximativ 1,3 GW in 2021.

Productia proiectata pentru 2023 este de 245 TWh, iar asteptarile se indreapra catre un mix format din 26% hidroenergie, 25% energie eoliana, 3% energie solara si 3% energie geotermala. Aceste cifre inseamna o crestere de 10% pana in 2023 pentru energia eoliana si 8% pentru energia solara.

Cursa catre 2030

Grupul se asteapta sa-si tripleze capacitatea instalata pana in 2030, tot din surse eoliene si solare in primul rand, generand astfel aproximativ 11,3 TWh la capacitate maxima. Aceasta realizare va impiedica emiterea in atmosfera a 6,86 milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an.

Defalcarea pe procente a energiei eoliene si solare poate varia de la an la an, insa pe termen lung se estimeaza ca energia va fi impartita destul de uniform intre cele doua forme, energia solara reprezentand 53%, iar cea eoliana 47% .

Pasi rapizi in sfera stocarii

In paralel cu accentul tot mai mare pe sursele regenerabile, tehnologiile care fac sistemul mai flexibil vor face, de asemenea, pasi rapizi, un exemplu in acest sens fiind stocarea. Aceasta ofera o modalitate foarte reusita pentru ca centralele regenerabile – care se bazeaza pe surse de energie intermitente si neplanificabile prin natura lor – sa-si faca treaba mai bine, stocand energie pentru a alimenta reteaua atunci cand este necesar.

Potrivit prognozei actuale, pana in 2030, 30% din centralele EGP vor fi conectate la un sistem de stocare a energiei cu baterii (BESS). Scopul este de a instala peste 2,3 GW de astfel de sisteme operationale pana in 2023, ajungand la aproximativ 20 GWh pana in 2030.

In acest moment, Renewables O&M gestioneaza doua proiecte de stocare, unul de 22 MW in Cremzow (Germania) si unul de 2 MW in Potenza (Italia). Inca opt proiecte au fost aprobate in SUA, ele totalizand 607 MW / 906 MWh, pe langa un proiect de 35 MW / 140 MWh in Italia si unul de 20 MW / 40 MWh in Portugalia. Alte 10 proiecte totalizand 662 MW / 1086 MWh sunt in lucru. Dintre acestea, pana la finele lui 2021 vor fi in constructie centrale totalizand 287 MW / 426 MWh.

Hidrogenul verde – contributia la decarbonizare

Pe de alta parte, o alta contributie la decarbonizare va aparea in scurt timp din productia de hidrogen verde. O echipa speciala formata in mai 2020 a fost insarcinata cu dezvoltarea acestei noi activitati, ce va contribui la finalizarea procesului de electrificare verde a Enel, in special in industria grea: uzine siderurgice, fabrici de ingrasaminte, sticlarie etc. Pana in prezent, proiecte totalizand o capacitate de 600 MW sunt, de asemenea, evaluate in instalatiile de producere a hidrogenului, majoritatea in Italia, Spania, SUA si Chile.

Constructia primeia dintre aceste uzine ar trebui sa inceapa anul acesta, avand ca rezultat o capacitate totala instalata de 120 MW, cu un output anual de 5.000 tone pana in 2023. Pana in 2030, va exista o capacitate instalata de peste 2 GW, ce va produce peste 90.000 tone de hidrogen in fiecare an.

Sursa: https://www.evwind.es/2021/02/15/the-future-generated-by-wind-energy-and-solar-power-is-closer-than-ever/79357

Foto: freepik