Confruntat cu temperaturi minime record in luna februarie si cu drumuri impracticabile din pricina zapezii si ghetii, operatorul retelei de electricitate din statul american Texas a pierdut controlul alimentarii cu energie, lasand milioane de locuitori texani fara acces la electricitate.

Pentru ca intreruperile in furnizarea de energie electrica s-au extins de la cateva ore la cateva zile, legiuitorii au cerut investigatii in cadrul Electric Reliability Council of Texas, iar texanii au cerut socoteala pentru acest dezastru.

Inghetarea turbinelor eoliene din Texas a determinat cativa politicieni conservatori sa declare ca statul s-a bazat prea mult pe energia regenerabila. Insa in realitate, energia eoliana urma sa acopere doar o fractie din cota planificata de stat pentru perioada de iarna.
Electric Reliability Council a preconizat ca 80% din capacitatea pentru iarna a retelei, sau 67 de GW, ar putea fi generati din gaze naturale, carbune si energie nucleara.

Un oficial al Consiliului a spus recent ca 16 GW de productie de energie regenerabila, in cea mai mare parte eoliana, au fost offline. Aproape dublu, adica 30 GW, s-au pierdut din surse termice, adica gaz, carbune si energie nucleara. Aceste cifre s-au schimbat in decursul a cateva zile, pentru ca mai multi operatori au facut eforturi sa functioneze la rece: 45 de GW au fost offline, cu 28 de GW din surse termice si 18 GW din surse regenerabile, au spus oficiali ai ERCOT.

“Gazul esueaza in cel mai spectaculos mod”

“Texasul este un stat al gazului”, a spus Michael Webber, profesor de resurse energetice la Universitatea din Austin. Desi Webber a spus ca toate sursele de energie din Texas impartasesc vina pentru criza energiei electrice, el a subliniat ca industria gazelor naturale produce in mod semnificativ mai putina energie decat in mod normal. „Gazul esueaza in cel mai spectaculos mod in acest moment”, a spus Webber.

Si Dan Woodfin, director senior la ERCOT, a impartasit acelasi sentiment, spunand: “Se pare ca o mare parte din productia care a fost offline astazi a fost cauzata in primul rand de problemele legate de sistemul de gaze naturale”.

“Inesteticele si neproductivele Monumente Obama”

Insa de partea cealalta a baricadei, au fost si destule voci care au dat vina pe energia eoliana. “Asta se intampla atunci cand fortezi reteaua sa se bazeze in parte pe vant ca sursa de energie” a scris pe Twitter politicianul republican Dan Crenshaw, adaugand ca “atunci cand vremea se inrautateste – asa cum s-a intamplat in aceasta saptamana – energia regenerabila intermitenta nu e acolo cand ai nevoie de ea”.

El a continuat pe tema opririi unui reactor nuclear din Bay City din cauza frigului si a ajuns, in cele din urma, la gaz, despre care expertii in domeniul energetic spun ca este cel mai mare vinovat. „Furnizarea redusa de gaze naturale: ERCOT a planificat o capacitate de 67 GW obtinuta din gaze naturale/carbune, dar nu a putut obtine decat 43 GW din aceasta. Nu am ramas fara gaze naturale, ci am ramas fara capacitatea de a obtine gazele naturale. Conductele din Texas nu folosesc termoizolatie, asa ca au inghetat”.

Comisarul pentru agricultura, Sid Miller, cunoscut pentru postarile sale de dreapta pe Facebook, care au raspandit dezinformarea in trecut si au amplificat teoriile conspiratiei, a postat si el o imagine necosmetizata a energiei eoliene pe Facebook, spunand ca “nu ar trebui sa mai construim nicio alta turbina eoliana in Texas”.

Intr-o alta postare, Miller a fost si mai direct, desi intr-un mod deplasat si eronat. “Insulta adaugata pagubelor: turbinele eoliene urate sunt printre principalele motive pentru care avem parte de aceste intreruperi in electricitate. Nu e ironic? Cam atat despre inesteticele si neproductivele Monumente Obama care ne jefuiesc de energie… Cel putin, ele ne arata unde locuiesc idiotii” a mai scris Miller.

Investitii in adaptarea pentru conditii extreme

Desi scepticii cu privire la energia eoliana au afirmat ca inghetul din februarie inseamna ca nu ne putem baza pe energia eoliana, turbinele eoliene – la fel ca si centralele pe gaze naturale – pot fi „adaptate pentru iarna” sau modificate pentru a functiona la temperaturi foarte scazute. Expertii spun ca multi generatori de energie din Texas nu au facut aceste investitii necesare pentru a preveni afectarea echipamentelor, pentru ca statul nu trece in mod regulat prin perioada cu furtuni extreme de iarna.

Productia de gaze naturale din statul Texas a scazut din cauza conditiilor de inghet, facand dificila obtinerea combustibilului necesar pentru functionarea centralelor. Potrivit expertilor, centralele pe gaz natural nu au de obicei foarte mult combustibil stocat, ci se bazeaza pe fluxul constant de gaze naturale de la conductele care traverseaza statul, din zone precum Bazinul Permian, producator de petrol si gaze naturale din vestul Texasului, pana la centrele majore de cerere precum Houston si Dallas.

Guvernatorul Greg Abbott a precizat ca sursele de combustibili fosili au contribuit la problemele cu reteaua, atunci cand a descris situatia din februarie. „Capacitatea unor companii care genereaza energie a fost inghetata. Includ aici si companiile producatoare de gaze naturale si de carbune”, a scris el intr-un tweet.

Heather Zichal, CEO al grupului industrial American Clean Power Association, a declarat ca oponentii energiei regenerabile incearca sa distraga atentia de la esecurile din alte zone ale sistemului si sa incetineasca „tranzitia catre un viitor cu energie curata”. „E rusinos sa vezi cum opozantii pe termen lung ai energiei curate – care o ataca indiferent ca ploua, ninge sau ca arde soarele – angajandu-se intr-o sarada oportunista din punct de vedere politic si inseland americanii pentru a promova interese care nu au nimic de-a face cu restabilirea energiei in comunitatile din Texas” a spus ea.

Sursa: https://www.texastribune.org/2021/02/16/texas-wind-turbines-frozen/

Foto: freepik