Mediul este un subiect care ridica multe provocari pentru stiinta si pentru societatea actuala. Un sistem complex de forte naturale, mediul este extrem de afectat de activitatea umana. Adesea, preocuparile de mediu apar din actiuni umane, asa cum sunt poluarea sau fracturarea.
Inovatia umana, in special in domeniul chimiei analitice, poate oferi, de asemenea, solutii la provocarile legate de mediu, conservand lumea din jurul nostru si protejand populatiile impotriva consecintelor negative asupra sanatatii umane.

Conferinta de la Pittsburgh pe teme de Chimie Analitica si Spectroscopie Aplicata – PITTCON – aprofundeaza anul acesta utilitatea chimiei analitice in rezolvarea problemelor de mediu si de sanatate umana. Desfasurata in format virtual in perioada 8-12 martie, Conferinta a ocazionat dezbateri intre cercetatori, experti in politici de sanatate si profesionisti din industrie, care au abordat principiile stiintifice fundamentale ale schimbarilor climatice care afecteaza fiecare persoana, in fiecare zi, cu atat mai mult in timpul unei pandemii globale in care sanatatea se afla in prim planul eforturilor de cercetare si in prim planul atentiei mass-media.

Conferinta ramane on-demand pentru cei interesati, pana la data de 12 iunie, astfel incat cei care nu au putut participa la sesiunile live sa poata descoperi ultimele noutati in materie de cercetare si instrumentare stiintifica.

Tehnologii inovatoare pentru combaterea poluarii mediului

Unele dintre cele mai raspandite probleme de mediu vin sub forma poluarii. Poluarea poate patrunde in toate aspectele ce tin de mediul inconjurator, de la aer si apa pana la sol. Poluarea este cauzata de eliberarea in mediu a elementelor toxice, care au un efect negativ asupra sistemelor actuale. Activitatile umane, precum fracturarea, dauneaza naturii si contribuie la aparitia unor forme multiple de poluare.

Tehnicile specifice de chimie analitica sunt utilizate pentru a face fata poluarii solului si apei, asa cum s-a subliniat in prezentarile din acest an de la PITTCON.

MALDI, spectrometria de masa si cromatografia gazoasa pot fi utilizate, de pilda, pentru efectuarea analizei chimice a solului. In plus, analiza gazelor poate oferi raspunsuri cu privire la TOC-ul compozitiei solului sau cu privire la carbonul organic total care este stocat in pamant, ceea ce este util pentru a determina cat de mult dioxid de carbon exista.

CO2 este un punct de interes, pentru ca este un gaz principal cu efect de sera care capteaza caldura si mareste temperaturile din intreaga lume.
Diverse companii de tehnologie au dezvoltat utilaje avansate pentru a efectua astfel de studii analitice.

Poluarea apei este un alt punct major de ingrijorare si prioritate pentru oamenii de stiinta din domeniul mediului, deoarece este o resursa de nepretuit de care depinde viata tuturor.
Intersectarea dintre stiinta si politicile de sanatate este si ea examinata prin lentila apei potabile si a altor reglementari FDA si EPA.

Problema contaminarii cu mercur si microplastice este abordata prin metode noi de analiza cu analizoare si spectroscopie IR, un alt exemplu de aplicare a chimiei analitice. Companiile majore de tehnologie de laborator au combinat punctele forte ale mai multor tehnologii de chimie analitica, precum ionizarea electronica si GC-MS, pentru a se asigura ca sunt respectate reglementarile privind apa potabila sigura, precum si pentru a informa mai bine aceste politici.

Impactul contaminantilor si al schimbarilor climatice asupra sanatatii umane

Este clar ca oamenii sunt expusi in fiecare zi unor agenti de contaminare provenind dintr-o varietate de surse de care depindem. Editia actuala a PITTCON acopera si subiectul substante PFA – per- si poli-fluoroalchil – care se gasesc adesea in ambalajele din plastic si ambalajele alimentare, precum si in produsele de curatenie.

PITTCON aduce in prim plan investigatii cu privire la probele alimentare eficiente pentru studii analitice, precum si studii de caz.
Laboratoarele universitare de cercetare si agentiile guvernamentale precum FDA prezinta, de asemenea, eforturile de a reduce la minimum daunele produse de PFA asupra mediului si asupra sanatatii umane.

PITTCON subliniaza colaborarea dintre diferiti actori din stiinta mediului, pentru ca cercetarea analitica informeaza politicile, iar politicile pot inspira cercetarea.

Editia actuala a conferintei vine si cu un simpozion despre schimbarile climatice, un subiect foarte amplu in studiile de mediu. Motivul este acela ca schimbarile climatice afecteaza toate fatetele mediului, de la vreme si apa pana la chimia aerului si la bolile infectioase. Punctul central al prezentarilor privind schimbarile climatice este sanatatea umana.

Sistemele de sanatate publica sunt extrem de legate de clima, deoarece schimbarile climatice influenteaza sistemele alimentare, resursele de apa si alte infrastructuri. Chiar si industria farmaceutica este explorata, odata cu prezentarea unor cercetari privind impactul CO2 asupra plantelor medicinale.

Chimia analitica ofera solutii pentru ca cercetarea mediului sa faca fata acestor provocari. Permitand expertilor sa efectueze mai bine analize asupra probelor de aer, apa si alimente, tehnicile chimiei analitice pot imbunatati efectele actuale ale poluarii, contaminantilor si schimbarilor climatice, si pot informa infrastructura si politica, pentru a face fata cel mai bine impactului asupra mediului. Aceasta retea complexa aduce in prin plan interdependenta pe care oamenii o au cu mediul, precum si cat de importanta este studierea acestuia.

Mai multe despre Pittcon

Toate aceste subiecte si multe altele sunt acoperite la PITTCON anul acesta. O serie de discutii, prezentari, simpozioane si prelegeri vin cu o perspectiva suplimentara asupra eforturilor de combatere a agentilor de contaminare, asupra poluarii aerului si a apei si asupra intelegerii impactului schimbarilor climatice asupra sanatatii umane.

Lansand oportunitati de colaborare si schimburi de informatii, PITTCON este in acest moment mai necesar ca niciodata.
PITTCON este lider pe segmentul de conferinte de chimie analitica, aducand laolalta evolutii inovatoare create de o varietate de minti stralucite, pentru a contribui la bunastarea la nivel amplu a planetei si a oamenilor care traiesc aici.

Sursa: https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=1178

Foto: freepik