La nivel global activistii care lucreaza in beneficiul mediului par a fi de acord astazi ca cei mai bogati oameni din lume se afla in linia intai a poluarii mediului.
Desi doar 1% din populatia lumii afecteaza negativ mediul, impactul acestui procent minim este mai dur decat al restului de 99% din populatie.

Potrivit unui raport al Oxfam, numarul acestor persoane este de aproximativ 60 de milioane. Ei nu traiesc neaparat intr-o tara bogata. Astfel de persoane pot trai in orice tara.
In mod interesant, in ultimii ani, SUA, China si India, surprinzator, au produs mai multe persoane bogate decat orice alta natiune, iar lista este in crestere la un nivel exponential.
Dar cum afecteaza oamenii bogati mediul, astfel incat sa ajunga sa ii puna in alerta pe ecologisti?

Banii schimba stilul de viata

Convingerea ecologistilor ca bogatii lumii sunt printre cei mai mari poluatori ai mediului se bazeaza pe o norma bine cunoscuta: stilul de viata al unei persoane se schimba o data cu cresterea puterii de cumparare a acesteia. Orice, de la haine la hobby-uri, si de la mancare pana la produse de lux, totul tine de situatia financiara a unei persoane.
Care sunt lucrurile care te fac sa recunosti de la prima vedere o persoana nou imbogatita?

Potrivit unui raport Bloomberg, cand oamenii devin mai bogati, dietele lor incep sa se modifice, iar primul aspect care sufera modificari este cantitatea de carnuri consumata. Raportul indica un aspect foarte interesant: daca fiecare dintre noi ar incepe sa manance ca un australian sau ca un britanic, am avea nevoie de un alt pamant!
Potrivit agentiilor americane, cantitatea de carne consumata in 2019 de un american obisnuit a fost de aproximativ 24 de kg de carne de vita, cel mai volatil aliment.

Lux si extravaganta = poluare

Insa mancarea nu este singurul produs de consum care sufera modificari o data cu stilul de viata. Exista multe alte obiceiuri care se schimba datorita influxului mai mare de bani dintr-o familie. Daca ne uitam la hobby-urile recent imbogatitilor, vom constata ca experimenteaza toti o serie intreaga de activitati extravagante pe care o persoana cu un venit redus nu si le poate permite. Un exemplu in acest sens sunt super-iahturile, care au devenit extrem de populare in randul oamenilor bogati din intreaga lume.

Vanzarile de iahturi de lux, unul dintre cele mai poluante mijloace de transport, a avut parte de o crestere de 77% anul trecut.
Probabil ca ai auzit despre celebra calatorie in spatiu a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Acea calatorie in spatiu de 11 minute, extrem de ridicata in slavi si mega popularizata a folosit o cantitate de combustibil egala cu cea folosita de cei mai saraci 1 miliard de oameni in toata viata lor.

Avioanele private

Pe de alta parte, aproape 10% din toate zborurile din Franta in 2019 au fost avioane private.
In numai patru ore de zbor, aceste avioane au folosit o cantitate de combustibil pe care un european mediu nu ar fi putut sa o consume intr-un an intreg.
Potrivit unui raport al Boeing Company, daca am imparti intreaga populatie a lumii in cinci parti, patru cincimi dintre acestia nu au calatorit niciodata in viata lor cu avionul.

Amprenta de carbon si gestionarea sa

Amprenta de carbon a oamenilor bogati nu ar trebui sa fie dificil de evaluat. Iar daca ne uitam la stilul lor de viata, tot ce spun ecologistii despre ei pare a fi adevarat…
Cui nu ii plac masinile? Dar intrebarea este cati oameni si le permit? Daca vrei sa poluezi rapid mediul planetei, cel mai usor mod de a face asta este sa-ti cumperi o masina.
Potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie, masinile cu gazele lor toxice – asa cum este si carbonul – sunt cea mai poluanta industrie dupa sectorul energetic.

In Statele Unite, 84 din 100 de persoane detin o masina. Pentru a face o comparatie cu o tara saraca, vom lua ca exemplu orasul brazilian Sao Paulo, ai carui locuitori fac parte din categoria celor mai saraci 10% din populatie. Trei sferturi dintre barbatii din oras merg pe biciclete care nu produc nicio amprenta de carbon.
Paradoxal este ca dupa decenii de campanii ecologice, lumea inca mai analizeaza datele privind economiile producatoare de carbon. Cel putin, aceasta este impresia pe care o lasa discutiile legate de mediu si initiativele guvernelor de pe intregul glob.
Interventia guvernelor si agentiilor de mediu continua sa se concentreze pe scala economiei sau industriei, actiunea ecologica fiind astfel targetata pe cele mai poluante tari si analizandu-se, de pilda, nivelul de venit al unei tari si ce procent din acest venit este cheltuit pe emisiile de carbon.

Si totusi, nu se acorda deloc atentie celor care contribuie la poluarea mediului la nivel individual!
Este extrem de important ca omenirea sa inteleaga modul in care stilul de viata al oamenilor bogati – plin de emisii de carbon – afecteaza planeta.
Si nu in ultimul rand, fiecare dintre noi ar trebui sa isi analizeze comportamentele si amprenta de carbon. Majoritatea oamenilor se considera inofensivi cand vine vorba despre propria amprenta de carbon. Ei nu considera ca distrug mediul si din acest motiv nu considera nici ca ar trebui sa ia parte la vreun efort de a repara lucrurile. In opinia lor, toate aceste demersuri trebuie sa fie treaba guvernelor si agentiilor de mediu.
Dar oare nu toate problemele majore ale lumii au fost probleme ale oamenilor obisnuiti inainte de a deveni o problema pentru guverne? Oamenii simpli sunt cei care mentin institutiile si guvernele pe drumul cel bun.

Sursa: https://www.eurasiareview.com/04072022-how-are-the-wealthiest-people-polluting-the-environment-oped/

Foto: freepik