La finele lunii ianuarie capitala Chinei, Beijing, s-a confruntat cu o problema ecologica grava, autoritatile de la Beijing fiind nevoite sa emita o alerta galbena privind poluarea atmosferica serioasa. Alerta a intrat in vigoare imediat, determinand oficialii sa ia o serie de pasi pentru a limita ceata.

Printre masurile luate s-au numarat suspendarea activitatii in cadrul unei serii intregi de operatiuni de constructii in aer liber si oprirea sau restrictionarea activitatii companiilor producatoare, a anuntat un oficial din cadrul autoritatii municipale pentru raspuns la urgentele de poluare.
Ca urmare a acestor masuri, calitatea aerului in Beijing s-a imbunatatit rapid.
Sistemul de masurare a poluarii atmosferice din China cupinde patru niveluri de alerta, dintre care nivelul rosu este cel mai grav, acesta fiind urmat de portocaliu, galben si albastru.

Capitala Chinei, care de mai bine de un deceniu si-a castigat notorietatea de a fi extrem de poluata, mai ales in perioada de iarna, a raportat imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste poluarea in ultimii cativa ani.
Beijingul a raportat o reducere de 53% in ceea ce priveste densitatea de particule 2.5 in ultimii cinci ani, atingand obiectivul stabilit in cadrul celui de-al 13-lea Plan pe 5 Ani al orasului (2016-2020), potrivit autoritatilor locale de la Beijing.
Densitatea de particule 2.5 a capitalei Chinei a fost redusa cu mai mult de jumatate in 2020, in comparatie cu nivelul din 2015, ceea ce a facut ca

Beijingul sa aiba cea mai scazuta densitate si cea mai abrupta scadere a particulelor 2.5 din regiunea Tianjin-Hebei si din zonele invecinate, se arata in informatiile facute publice recent de Congresul Popular Municipal din Beijing.
Concentratia medie de PM 2.5 din metropola era de 38 micrograme per metru cub in 2020, o reducere de 9.5% fata de anul anterior, si cea mai mica valoare din 2013 incoace, anul in care aceste date au fost colectate pentru prima oara.

Calitatea imbunatatita a aerului a marcat un pas in plus catre atingerea nivelului 2 din standardul national privind controlul PM 2.5, care este de 35 de micrograme per metru cub.
Determinarea PM 2.5 este un indicator ce monitorizeaza particulele aeropurtate, cu un diametru de 2.5 microni sau mai putin, care pot patrunde adanc in plamanii oamenilor.

Beijing si-a redus, de asemenea, si emisiile de dioxid de carbon per unitate de PIB, cu peste 23% in aceeasi perioada.
In plus, autoritatile de la Beijing au ca obiectiv sa planteze 10.000 de hectare de copaci in 2021, intr-un efort de a mari acoperirea cu paduri a municipalitatii la aproximativ 45% in urmatorii cinci ani.

Sursa: https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/beijing-issues-yellow-alert-for-heavy-air-pollution/articleshow/80434885.cms

Foto: freepik