Proportia de electricitate generata prin utilizarea de resurse regenerabile este tot mai mare de la an la an, si continua sa creasca, in prezent. O mare parte a acestei energii provine din unitati de mari dimensiuni, detinute de servicii de utilitate publica, dar exista si o parte importanta care provine din sisteme mici, instalate in gospodariile oamenilor. Daca te gandesti sa apelezi la unul dintre aceste sisteme de uz casnic pentru generare de energie regerabila, e bine sa stii ca ai la indemana cateva optiuni. De unde stii care este alegerea cea mai potrivita pentru tine? Hai sa aruncam, in cele ce urmeaza, o privire rapida la avantajele si dezavantajele fiecarui tip de sistem.

Energia solara casnica

Probabil cea mai populara optiune pe care o ai la indemana in acest moment este energia solara de uz casnic. Tehnologiile pentru generarea energiei solare s-au imbunatatit substantial in ultimii ani, astfel ca in acest moment ai numeroase optiuni pentru modul in care poate arata instalatia ta solara. Poti instala panouri pe acoperisul casei, sau poti crea un sistem de sine statator pe pamant, desi panourile solare instalate pe acoperis reprezinta cea mai comuna alegere.
Iata cateva avantaje si dezavantaje ale energiei solare.

Pro
  • Economia la energie. Suma de bani pe care o poti economisi cu ajutorul unui sistem solar depinde de cativa factori, printre care preturile la electricitate, dimensiunea sistemului tau si cantitatea de lumina solara pe care o primesti. Sistemele de energie solara pot reduce semnificativ sau chiar elimina, in unele cazuri, factura la electricitate.
  • Eficienta energetica. Tehnologia solara a devenit mult mai eficienta in ultimii ani, Astazi majoritatea panourilor au un indice de eficienta cuprins intre 11 si 15%.
  • Poate creste valoarea casei. Instalarea de panouri solare pe casa poate creste valoarea unei proprietati. Asta inseamna ca in momentul in care te-ai decide sa vinzi casa, iti poti recupera, cel putin partial, investitia.
Contra
  • Productia variabila de energie. Cantitatea de electricitate pe care sistemul tau solar o produce depinde de cat de multa lumina primeste de la soare. Ceea ce inseamna ca nu va genera electricitate in timpul noptii, sau in zilele in care nu este soare. Asigura-te ca primesti in mod regulat destula lumina solara, incat instalarea unui astfel de sistem sa fie justificata. Un mod de a face fata acestei probleme este instalarea unei baterii, care poate stoca energia produsa de panourile solare pentru a o refolosi mai tarziu.
  • Costurile de instalare. Instalarea unui sistem solar necesita o investitie initiala destul de serioasa. Poti folosi optiuni de finantare diverse, printre care si creditele, primele sau granturile oferite de stat pentru sistemele de energie regerabila, astfel incat sa iti poti reduce sau recupera investitia.
  • Nu functioneaza in orice locatie. Energia solara nu reprezinta o solutie pentru orice gospodarie, pentru ca este necesar ca o casa sa aiba acces constant la lumina soarelui.

Energia eoliana casnica

O alta optiune, mai putin comuna, este energia eoliana din gospodaria proprie. Din ce in ce mai multi proprietari, in alte tari, isi instaleaza turbine eoliene mici in curte pentru a contribui la generarea de electricitate pentru case. Este, insa, posibil ca energia eoliana sa fie o optiune si pentru tine?

Pro
  • Economie la energie. O turbina eoliana casnica poate reduce in mod semnificativ factura la electricitate si este o investitie care se va amortiza in timp. Cat de mult vei economisi exact, depinde de preturile la electricitate in zona in care locuiesti, de viteza si de frecventa vantului, ca si de alti factori. O turbina eoliana de 5 kw se va amortiza ca investitie, in general, in aproximativ 15 ani.
Contra
  • Productia variabila de energie. Turbina ta eoliana va produce electricitate numai atunci cand bate vantul, asa ca va trebui sa suplimentezi cu energie din alte surse. La fel ca si in cazul sistemului solar, un sistem de baterie te poate ajuta sa remediezi acest dezavantaj.
  • Nu functioneaza in orice locatie. Pentru ca o turbina eoliana sa merite, e nevoie de vant constant. De asemenea, e nevoie de suficient spatiu pentru a instala o turbina eoliana si de legi locale care sa permita construirea uneia.

Energia hidro casnica

Daca ai o sursa de apa curgatoare pe terenul proprietate personala, poti instala o microhidrocentrala. Aceste sisteme pot genera intre 10 si 100 de kw de electricitate, suficient pentru a alimenta o casa.

Pro
  • Continuitatea. Desi cantitatea de energie produsa poate varia, o microhidrocentrala poate oferi productie constanta de energie, atata vreme cat ai o sursa de apa cu flux continuu.
  • Costul si mentenanta relativ scazute. Construirea unei microhidrocentrale casnice poate avea costuri pornind de la 1000 de euro, dar desigur ele variaza in functie de dimensiuni. Aceste sisteme necesita, de asemenea, o intretinere redusa, ceea ce te va ajuta sa recuperezi investitia rapid.
Contra
  • Depind de locatie. Microhidrocentralele necesita circumstante foarte speciale. Tocmai de aceea, majoritatea proprietatilor nu au atributele necesare pentru a putea instala acolo o microhidrocentrala. Chiar si proprietatile pe care exista o sursa de apa, energia disponibila e posibil sa fie redusa.

Iata, asadar, ca ai cateva optiuni la indemana daca te gandesti sa optezi pentru energia regenerabila casnica. Informatiile de mai sus te pot ajuta, dar probabil ca cel mai bine ar fi sa te consulti cu un profesionist in domeniu, inainte de a lua o decizie finala.

Foto: freepik