Energia eoliana offshore devine rapid o tehnologie pe care tarile in curs de dezvoltare ar putea sa o ia in considerare, deoarece costurile proiectelor au scazut considerabil in ultima perioada. In plus, odata cu maturizarea industriei, sunt asteptate si alte reduceri de pret. Pentru majoritatea statelor africane de coasta, nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la potentialul eolian offshore pe care il detin.

Un studiu recent isi propune sa remedieze aceasta lipsa de informatii prin evaluarea potentialului tehnic eolian offshore al intregului continent, folosind modele explicite spatial si date din satelit pe termen lung. Pentru a reflecta diferite niveluri de maturitate tehnologica in industria eoliana au fost dezvoltate doua scenarii diferite. Scenariul 1, pentru zone cu apa mica, aproape de coasta, a reprezentat ipoteza conservatoare ca tehnologia nu se va imbunatati mai mult decat ceea ce este deja disponibil in acest moment. Scenariul 2, pentru zona economica full-exclusive (ZEE), pentru zone de apa adanca, presupune disponibilitatea operationala a platformelor plutitoare care ar permite accesarea resurselor eoliene la adancimi de apa mult mai mari, in intreaga ZEE.

Studiul subliniaza ca rezultatele modelului sunt supuse unei serii intregi de incertitudini si, de aceea, ar trebui tratate doar ca estimari. Ambele scenarii indica un potential tehnic foarte bun de energie eoliana offshore pentru o treime din statele africane de coasta, Mozambic, Africa de Sud, Somalia, Madagascar si Maroc prezentand resurse deosebit de bune.
Peste 90% din resursele eoliene offshore sunt concentrate in zonele de coasta asociate cu trei African Power Pools (bazine energetice africane). Acestea sunt Southern African Power Pool (SAPP), Eastern African Power Pool (EAPP) si Comité Maghrébin de l’Electricité?(COMELEC). O dezvoltare comuna si integrata in cadrul acestor bazine energetice ar putea oferi o abordare promitatoare pentru utilizarea energiei eoliene offshore in Africa.

Criza energetica in Africa

Continentul african se confrunta cu provocari substantiale in materie de energie. In acest moment, peste 620 de milioane de persoane nu au acces la electricitate, ceea ce reprezinta peste 50% din populatia Africii. Aceasta cifra va creste cu 45 de milioane in urmatoarea decada. Anticiparile arata ca aceasta situatie problematica va deveni si mai dificila in viitor, dat fiind ca cererea de energie a Africii este prognozata sa creasca cu 600% intre 2010 si 2040. Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca va fi nevoie de cresterea capacitatii de generare de electricitate de cel putin patru ori pana in 2040, pentru a furniza suficienta electricitate. Aceste cifre subliniaza nevoia presanta ca Africa sa isi atinga cel de-al Saptelea Obiectiv ONU de Dezvoltare Sustenabila (SDG 7) care se refera la accesul la energie accesibila, sigura, sustenabila si moderna pentru toata lumea.

Energia eoliana offshore – o solutie pentru Africa

O tehnologie de energie curata potential atractiva, care ar putea furniza energie electrica la scara, este energia eoliana offshore (OWE). Proiectele mari de parcuri eoliene situate offshore au capacitati de ordinul a cateva sute de MW si, prin urmare, ar putea reprezenta un element semnificativ intr-un parcurs catre o energie curata.
Un dezavantaj esential al proiectelor OWE timpurii au fost costurile, substantial mai mari decat cele ale energiei eoliene terestre sau ale generarii de energie electrica pe baza de combustibili fosili. Cu toate acestea, progresele tehnologice recente, cum ar fi turbinele mai mari, experienta tot mai mare in materie de instalare si economiile la scara au condus la capacitati mai mari si la costuri mai mici de capital si cheltuieli operationale. Aceasta este demonstrata de o scadere brusca a preturilor contractelor pentru diferenta (CFD) pe care guvernele europene le-au acordat dezvoltatorilor de energie eoliana offshore in anul 2017.

Se anticipeaza ca traiectoria de reducere a costurilor va continua in paralel cu maturizarea in continuare a tehnologiei OWE, iar cheltuielile de exploatare ar urma sa scada cu 40% in urmatorul deceniu. Prin urmare, exista o tendinta clara ca OWE sa devina rapid o tehnologie de energie regenerabila competitiva din punct de vedere al costurilor si astfel o optiune tot mai serioasa pe care tarile in curs de dezvoltare ar putea sa o ia in considerare in procesul de dezvoltare a unor cai de decarbonizare a sistemului lor de alimentare cu energie electrica.

De ce nu exista proiecte eoliene offshore in tarile africane?

Pana la acest moment, proiectele eoliene offshore nu au fost luate in calcul de catre tarile de pe continentul african. Motivele includ imaturitatea perceputa a acestei tehnologii si de asemenea energia eoliana ampla pe zona de onshore care ar putea fi dezvoltate.
Insa, un alt motiv pentru absenta OWE in scenariile energetice africane a fost si lipsa pana acum a unei analize cantitative solide care sa evalueze potentialul continentului pentru OWE. Astfel de studii reprezinta o platforma importanta de la care pot fi dezvoltate multe politici targetate si planuri de proiecte. O serie de autori au subliniat aceasta “lipsa de date” in contextul african si au remarcat impactul negativ pe care aceasta il are pentru planificarea sistemului energiei sustenabile.
Studiul amintit mai sus isi propune sa remedieze acest neajuns, realizand o analiza la scara continentala, de prima mana, a potentialului tehnic al OWE pentru toate Zonele Exclusiv Economice Africane.

Foto: freepik