Exista foarte multe produse “green” pe piata, unele cu pretentii de eficienta sporita, altele cu capacitatea de a fi reciclate (dar care nu au practic niciun beneficiu daca nu sunt intr-adevar reciclate) si unele avand aparent un continut reciclat. Toate acestea creaza o imagine derutanta, in care multi oameni si-au pierdut increderea, realizand ca marketingul si declaratiile sunt excelente, dar despre putine produse se poate spune ca sunt cu adevarat benefice pentru mediu.

Printre toate acestea, “Fabric Ducting” (practic niste conducte din material textil) este un produs inovator, realizat din polyester, care se umfla si furnizeaza aer in spatiul in care este instalat.

Fiecare Fabric Ducting este conceput si produs in mod specific pentru a se mula pe fiecare proiect, oferind beneficii majore in ceea ce priveste distributia imbunatatita si calitatea aerului din interioare. Acest produs inovator este o alternativa mai ieftina si mai usoara, si nu in ultimul rand estetica, la conductele si difuzoarele traditionale, din otel.
Realizat din sticle de plastic reciclate, materialul textil de polyester de la Prihoda este 100% reciclat post consum, refolosind la propriu o resursa care a fost aruncata.

Pentru realizarea unui metru patrat de material folosit la conducte este necesara utilizarea a 13 sticle de plastic de apa, de 500 ml.

Pentru ca introduce o resursa existenta in procesul de productie, Fabric Ducting creaza economii importante in utilizarea apei, a energiei si a emisiilor de gaze cu efect de sera. Fabric Ducting economiseste, de asemenea, si la capitolele costuri pentru transport si depozitare si este in sine un material reciclabil.
Compania britanica Prihoda a furnizat deja acest produs catre cativa retaileri majori, scoli si spitale, iar in ultimul an a oferit sisteme care utilizeaza impreuna peste 100.000 de sticle de plastic. Toate aceste pet-uri din plastic au devenit in prezent conducte din material textil, instalate in mod estetic, care furnizeaza aer conditionat in magazine si hale de productie din Marea Britanie.
Prihoda Design este o companie ce comercializeaza, instaleaza si ofera intretinere pentru sistemele sale de conducte din material textil. Compania beneficiaza de recomandare premium plus din partea CHAS – “The Contractors Health and Safety Assessment Scheme” (Schema de Evaluare a Contractorilor pentru Sanatate si Siguranta), un organism creat in anul 1997 de catre profesionisti experimentati din domeniul sanatatii si sigurantei pentru a imbunatati standardele de sanatate si siguranta din Marea Britanie. Prihoda ofera, de asemenea, seminarii pentru dezvoltarea profesionala, vizite la locul instalarii produselor sale si intalniri legate de design, toate gratuit.
Majoritatea cotatiilor oferite de Prihoda includ grafice privind fluxul de aer si date despre zgomot, compania lucrand cu majoritatea softurilor de design BIM, inclusiv AutoCad si REBIT.

Foto: freepik