Pentru industria uleiurilor si lubrifiantilor auto, nanotehnologia a aparut ca un jucator cheie in dezvoltarea de produse si solutii imbunatatite. Lubrifiantii pentru ulei de motor reprezinta aproape jumatate din piata lubrifiantilor. In industria auto, uleiurile de motor nano ofera multe beneficii pentru cresterea performantei: reducerea frecarii si uzurii, imbunatatirea economiei de combustibil si prelungirea duratei de viata a vehiculului.
Exista o cursa reala intre producatorii de motoare si producatorii de lubrifianti – pot producatorii de lubrifianti sa tina pasul cu progresele tehnologice pe care le fac producatorii de motoare si cu stresul crescut pentru uleiurile de motor si pentru alti lubrifianti? Lubrifiantii de calitate superioara devin o necesitate pentru motoarele moderne de astazi, iar nanotehnologia este un instrument extrem de puternic pentru lubrifianti.

Ce este nanotehnologia?

Nanotehnologia, la baza ei, pune accent pe atomi, molecule, particule si compusi masurati in dimensiuni si tolerante mai mici de 100 de nanometri. Nanoparticulele sunt ecologice si s-a dovedit ca au o conductivitate termica mai mare, o capacitate mare de incarcare si rezistente la uzura, precum si o rezistenta crescuta a filmului si a transferului de caldura.
Tehnologia Nano, o inovatie in formularea uleiurilor de motor, implica utilizarea nanoparticulelor pentru a imbunatati performanta uleiului de motor. Aceste nanoparticule pot fi adaugate in compozitia uleiului pentru a imbunatati lubrifierea si protectia motorului.
Nanotehnologia isi are radacinile intr-o sfera de 60 de atomi numita „BuckyBall” care arata ca o minge de fotbal la nivel atomic. Cand este folosit un lubrifiant conventional, asperitati microscopice minuscule de pe suprafata metalului aluneca una pe cealalta si se despart. Aceste asperitati pot fi protejate de catre nanoparticule, care actioneaza ca miliarde de rulmenti cu bile pentru a umple golurile si a face o suprafata mai uniforma la nivel atomic.

Inceputurile dezvoltarii nanotehnologiei in uleiurile de motor

La sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000, companiile producatoare de uleiuri de motor au inceput sa exploreze potentialul nanotehnologiei in formularea produselor lor. Scopul a fost acela de a imbunatati performanta uleiurilor de motor prin utilizarea nanoparticulelor pentru a oferi o lubrifiere mai eficienta si pentru a proteja mai bine motorul.
Nanotehnologia a fost folosita pentru a dezvolta nanoparticule care actioneaza ca agenti de lubrifiere aditionali in uleiurile de motor. Aceste nanoparticule ajuta la reducerea frecarii intre piesele motorului, ceea ce poate imbunatati eficienta si durabilitatea motorului.
Unele formule de ulei de motor au folosit nanoparticule pentru a ajuta la curatarea depunerilor si reziduurilor din interiorul motorului. Acest lucru poate contribui la mentinerea motorului curat si la prevenirea acumularii de murdarie si carbon.
Nanotehnologia a fost aplicata si pentru a imbunatati stabilitatea termica a uleiurilor de motor, ceea ce inseamna ca acestea pot rezista la temperaturi ridicate fara a se degrada sau a-si pierde proprietatile de lubrifiere.
Utilizarea nanotehnologiei a permis si dezvoltarea de noi tipuri de uleiuri de motor, cum ar fi uleiurile sintetice de inalta performanta care utilizeaza nanoparticule pentru a-si imbunatati caracteristicile.
Nanotehnologia a permis uleiurilor de motor sa devina mai eficiente, sa ofere o protectie mai buna si sa aiba o durata de viata mai lunga. Totusi, aceasta a implicat si aspecte de siguranta si reglementari stricte pentru a asigura ca nanoparticulele utilizate in uleiurile de motor nu prezinta riscuri pentru sanatate sau mediu. Astfel, dezvoltarea si aplicarea nanotehnologiei in industria uleiurilor de motor continua sa fie un domeniu de interes si cercetare.

Tehnologia nano si beneficiile sale pentru uleiurile de motor

Exista cateva moduri in care tehnologia nano poate fi aplicata in uleiurile de motor:

Nanoparticule de lubrifiere. Unele uleiuri de motor contin nanoparticule care actioneaza ca agenti de lubrifiere suplimentari, contribuind la reducerea frecarii si la prelungirea duratei de viata a motorului. Aceste nanoparticule pot oferi o lubrifiere mai eficienta, in special in conditii de stres mecanic ridicat.
Nanoparticule de curatare. Unele uleiuri de motor utilizeaza nanoparticule pentru a ajuta la curatarea depunerilor si reziduurilor din interiorul motorului. Aceste nanoparticule pot contribui la mentinerea motorului curat si la prevenirea acumularii de murdarie si carbon.
Nanoparticule de protectie. Alte uleiuri de motor pot contine nanoparticule care ajuta la formarea unui strat protector pe piesele motorului, reducand uzura si protejand impotriva coroziunii.
Nanotehnologie pentru stabilitate termica. Unele uleiuri de motor pot utiliza nanoparticule pentru a imbunatati stabilitatea termica a uleiului, ceea ce inseamna ca pot rezista la temperaturi ridicate fara a se degrada sau a-si pierde proprietatile de lubrifiere.
Dezvoltarea de uleiuri de motor sintetice. Nanotehnologia a deschis usi pentru dezvoltarea de noi tipuri de uleiuri de motor, cum ar fi uleiurile sintetice de inalta performanta. Aceste uleiuri sintetice au utilizat nanotehnologia pentru a imbunatati caracteristicile lor, precum stabilitatea termica si lubrifierea.

Tehnologia nano pentru uleiuri de motor poate aduce avantaje, cum ar fi cresterea eficientei motorului, reducerea frecarii si a uzurii si prelungirea duratei de viata a motorului. Cu toate acestea, este important sa alegeti un ulei de motor care este compatibil cu specificatiile si cerintele producatorului pentru motorul dvs. pentru a evita eventuale probleme de garantie sau daune.

Noutatile aduse nanotehnologie uleiurilor de motor

– Frecare redusa pentru un output mai mare.
– Continut optimizat de ZDDP (zinc) ce permite o protectie superioara fara rezistenta suplimentara ce poate aparea de la acumularile pe suprafetele de alunecare, asa cum se intampla cand ZDDP este prezent intr-o concentratie prea mare.
– Uleiuri de baza din grupa III, pentru a imbunatati lubrifierea.
– Uleiuri de baza PAO, pentru a extinde intervalul de temperatura de functionare.
– Uleiuri de baza optimizate tri-ester, care nu vor impiedica puterea ZDDP de a proteja suprafetele de alunecare.
– Rezistenta la defectiune, ce permite mai multe evenimente la o singura umplere cu ulei.

Foto: freepik