De la costuri de instalare pana la bani economisiti pentru facturile la energie, ai mai jos tot ce trebuie sa stii despre instalarea de panouri solare acasa.

Ideea instalarii de panouri solare acasa suna atragator. Ai parte de electricitate gratuita cand soarele e sus pe cer si straluceste, reducand probabil costurile la energie si aducandu-ti in acelasi timp aportul la sanatatea mediului, fara sa trebuiasca sa faci eforturi prea mari.
Expertii spun ca reducerea emisiilor de carbon asociate cu alimentarea si incalzirea caselor, care sunt responsabile pentru o cincime din emisiile de CO2 ale UK, este cruciala daca tara vrea sa atinga un target zero net pana in 2050.
Iar intr-un moment in care costurile pentru energie sunt in crestere si din ce in ce mai multi dintre noi ne dorim sa facem ceva pentru mediu, instalarea de panouri solare acasa nu a parut niciodata mai atractiva ca acum. Dar care sunt elementele pro si contra ale instalarii de panouri solare – atat din punct de vedere al mediului, cat si din punct de vedere financiar?

De ce sa instalezi panouri solare acasa?

Consumatorii devin din ce in ce mai constienti de nevoia de a folosi energie “verde” sau regenerabila. O noua cercetare efectuata de Citizens Advice arata ca doua treimi dintre familiile britanice se gandesc sa isi faca locuintele mai eficiente energetic in urmatoarele 12 luni, in timp ce intr-un studiu din NatWest 55% dintre proprietari spun ca au in plan sa faca imbunatatiri eco-friendly proprietatii lor in urmatoarea decada.

Energia solara si energia eoliana sunt acum modurile cele mai ieftine de a genera electricitate si, spre deosebire de alte tipuri mai traditionale de energie, ele nu se vor epuiza. Nu este surprinzator in acest caz ca instalarea de panouri solare pe acoperisurile proprietatilor private este o imbunatatire populara pentru case, cu o cifra estimata de 1 milion de sisteme pe casele din UK. Acestea nu sunt ieftine, dar pe termen lung, ar trebui sa contribuie la reducerea facturilor la electricitate, ca si la reducerea amprentei de carbon si, in plus, poti fi si platit pentru energia in plus pe care o generezi.

Cum functioneaza panourile solare?

Panourile pentru electricitate solara, cunoscute si ca panouri fotovoltaice (PV) capteaza lumina solara si o transforma in electricitate, care poate fi apoi trimisa catre sursa principala de electricitate a casei. Un panou solar fotovoltaic consta in mai multe celule facute din straturi de matrerial semi-conductor, in general silicon. Cand soarele straluceste, se creaza un flux de electricitate, ceea ce inseamna ca iti poti genera propria electricitate regenerabila.

Electricitatea produsa de panourile solare va fi folosita pentru a alimenta orice aparat pe care il folosesti acasa, atunci cand se genereaza energie. Orice surplus de electricitate care nu este folosit va fi trimis catre retea si iti va genera castiguri materiale.
Pe piata exista, de asemenea, si panouri solare termice, insa acestea sunt folosite doar pentru incalzirea apei.

Cat costa panourile solare?

Depinde de panourile pentru care optezi. Iar alegerea va trebui sa fie determinata de cata electricitate folosesti in casa, de cat spatiu ai pe acoperis si de cati bani esti dispus sa cheltui.
Un singur panou solar poate costa intre 350 si 500 de euro, iar una dintre variantele casnice populare este un sistem de 4kWp, care costa in jur de 6000 de euro si acopera in general aproximativ 29 de metri patrati de acoperis.

The Energy Saving Trust (EST) spune ca un sistem solar fotovoltaic casnic are o capacitate de 3.5 kWp si costa in jur de 4800 de euro. Acest sistem va acoperi in general aproximativ 15-20 de metri patrati de suprafata de acoperis.

Cat costa instalarea panourilor solare?

Mare parte din costul asociat panourilor solare provine din instalare, iar Energy Saving Trust recomanda proprietarilor de case sa ceara cotatii de pret din partea a cel putin trei societati care instaleaza panouri.

O parte din costurile de instalare poate fi redusa daca ai deja schele montate pentru eventuale reparatii de acoperis, sau daca iti construiesti o casa noua. Costurile sunt influentate si de alegerea pe care o faci intre panouri si tigla solara si daca optezi sau nu pentru panouri integrate in cladire sau panouri amplasate pe acoperis. Panourile montate pe acoperis sunt cea mai ieftina optiune, in timp ce tiglele solare sunt varianta cea mai scumpa pentru un sistem echivalent.

Instalarea de panouri solare va aduce intr-adevar economii?

Cand iti vei amortiza investitia in panourile solare instalate si daca vei putea castiga bani in plus cu ele, va depinde de costul sistemului solar fotovoltaic, de cata electricitate generata vei putea folosi, precum si de cat vei fi platit pentru orice surplus de electricitate.

In general, investitia in panourile solare instalate pe acoperis nu va fi amortizata in primii 20 de ani, potrivit lui Mike Childs, directorul departamentului de Stiinte al organizatiei Prieteniii Pamantului. “Insa exista beneficii ecologice uriase, in functie de locul in care traiesti si de cata electricitate folosesti. O persoana obisnuita emite 12.7 tone de carbon pe an, dar prin instalarea panourilor solare poti economisi in jur de 1 tona de carbon anual, astfel ca potentialul este semnificativ”.

Pot castiga bani din energia generata de panourile solare?

Daca ai un sistem solar fotovoltaic si generezi mai multa energie decat iti trebuie, surplusul va merge inapoi in reteaua nationala de energie. Conform Smart Export Guarantee (SEG), lansata in ianuarie 2020, furnizorii de electricitate din UK platesc pentru fiecare unitate de energie exportata catre retea. Schema anterioara de tarif fix era mult mai generoasa, dar s-a inchis pentru clientii noi la finele lunii martie 2019.

Daca vinzi electricitate catre reteaua nationala poti alege cel mai bun tarif SEG disponibil, separat de orice contract pe care il ai cu un furnizor de energie care iti alimenteaza locuinta.
Tarifele SEG pot fi fixe sau variabile. Un tarif SEG fix va plati o suma stabilita per kWh de electricitate exportata pe durata contractului, in timp ce in cazul unui tarif SEG, pretul va fi variabil in functie de cererea pietei, cu singura conditie ca preturile sa nu scada niciodata sub zero.

The Energy Saving Trust estimeaza ca o gospodarie medie din Londra ar putea economisi in jur de 295 de lire pe an la facturile de energie datorita panourilor solare instalate, daca e cineva acasa mereu pe toata durata zilei. De asemenea, ar mai putea economisi inca 90 de lire pe an din vanzarea surplusului de energie conform Smart Export Guarantee.

Cum poti profita cel mai mult de energia pe care o generezi?

Pentru a profita la maxim de energia pe care o obtii din panourile solare, gandeste-te cu atentie in ce moment al zilei folosesti aparatura din casa.
Daca folosesti aparate precum masini de spalat vase si masini de spalat rufe in cea mai insorita parte a zilei, vei avea un consum mai eficient. Poti apela, de asemenea, si la un comutator solar daca ai, sau daca te gandesti la un boiler sau la un rezervor termic, astfel incat orice cantitate de electricitate generata si nefolosita sa poata fi directionata catre incalzirea apei pentru spalat sau pentru incalzire.
“E foarte probabil ca boilerele sa isi faca revenirea pe piata, pentru ca sunt folosite adesea cu pompe de incalzire, iar stocarea excesului de electricitate sub forma de apa calda ar reduce cererea de energie a pompei de caldura”.

Bateriile ar putea fi un alt mod de stocare a excesului de electricitate produs de panourile solare, astfel incat sa poata fi folosit in alt moment, insa mai e destul pana cand tehnologia va transforma aceasta idee intr-o optiune viabila.
In prezent, aceste baterii speciale sunt de dimensiunea unei biblioteci si sunt atat de scumpe incat costul ar depasi cel mai probabil beneficiile. De asemenea, ele pot stoca energia doar pentru o anumita durata de timp – in general maxim cateva saptamani.

Care sunt dezavantajele panourilor solare?

Principala bariera intre consumatori si panourile solare este intervalul mare de timp necesar pentru amortizarea investitiei, dar si dificultatea de a calcula acest lucru in avans.
Instalarea poate fi scumpa, iar performanta panourilor solare poate fi afectata de conditiile meteo, in functie de locul in care traiesti. De pilda in UK aceasta este o problema mai mare decat in SUA sau in Australia.

In alta ordine de idei, nu toate tipurile de acoperisuri sunt potrivite, iar panourile pot arata urat si pot ocupa foarte mult spatiu.
Mai mult decat atat, productia panourilor solare nu este foarte eco-friendly. Organizatia Prietenii Pamantului subliniaza ca 80% dintre panouri sunt facute in China, unde productia este alimentata in mare parte de carbune.
Panourile sunt scumpe si deloc practic de mutat, ceea ce poate fi o problema la o eventuala mutare.

Intr-un raport important bazat pe plangerile primite din partea consumatorilor, Citizens Advice si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vanzarea neconforma a panourilor si la lipsa experientei din partea instalatorilor de sisteme solare. El spune ca multi consumatori au ajuns sa incheie contracte pe care nu le inteleg pe deplin si care ii lasa intr-o situatie mai deficitara decat erau inainte.

Sursa: https://www.goodhousekeeping.com/uk/consumer-advice/consumer-rights/a38665354/solar-panels-for-home/

Foto: freepik