Cand specialistii au propus pentru prima data conceptul de sosele solare, idee parea a fi excelenta. Cu un acces atat de facil la o infrastructura existenta vasta, adaugarea de panouri solare la sosele parea o solutie usoara. Soselele fotovoltaice au castigat interesul ca o modalitate avansata de a recolta energia de pe suprafete impermeabile.
Industria energiei solare a evoluat exponential, cu o rata anuala de crestere de 48% in ultimul deceniu. Pe o piata cu un potential atat de mare, inginerii s-au grabit sa descopere moduri si mai inovatoare de a utiliza tehnologia.

Din nefericire, conceptul a fost prost indrumat si s-a dovedit a fi complet ineficient. Nu numai ca panourile solare au produs mai putin de jumatate din energia propusa, dar dezvoltatorii au descoperit si ca instalatiile la scara mare au fost incredibil de nepractice din punct de vedere financiar.
Primul proiect de sosea solara din Franta, numit Wattway, a fost un esec complet si a devenit inutilizabil in mai putin de doi ani. In lume, proiectele test implementate au avut si ele parte de probleme. Iata, asadar, ca in ciuda investitiilor mari, soselele solare esueaza. Care este motivul?

Sursa ineficienta de energie

Desi soselele acopera o proportie semnificativa din suprafata Pamantului, ele nu au un unghi care sa le permita sa capteze energia soarelui. Din acest motiv, panourile solare plasate pe sosele sunt incredibil de ineficiente in ceea ce priveste generarea de electricitate. Atunci cand sunt utilizate corect, panourile solare pot transforma numai 20% din energia soarelui in electricitate, iar aceasta cifra se diminueaza semnificativ atunci cand panourile sunt orientate ineficient.

In plus, spre deosebire de panourile solare montate pe acoperisuri sau alte locatii, soselele fotovoltaice sunt supuse impactului aproape constant, murdariei si altor elemente care le obtureaza vizibilitatea. Uzura generala a drumului nu este favorabila pentru generarea solara eficienta. Panourile de pe sosele pot fi, de asemenea, supuse unei varietati de conditii meteorologice, facand dificil de pognozat cantitatea de energie funizata.
Eficienta este extrem de importanta atunci cand vine vorba despre utilizarea surselor de energie regenerabila. Energia solara are potentialul de a fi o sursa de energie extrem de eficienta si o alternativa practica pentru combustibilii fosili, insa doar atunci cand este recoltata corect. Tehnologiile actuale nu permit panourilor solare de pe sosele sa capteze si sa stocheze energia in mod adecvat, facandu-le greu de vandut pe piata energetica.

Lipsa durabilitatii

Desi e posibil ca in viitor sa existe o solutie tehnica mai buna, in prezent nu exista nicio tehnologie care sa poata produce un material suficient de durabil incat sa reziste impactului pe termen lung si sa colecteze in acelasi timp energie solara.
Proiectul Wattway din Franta s-a ruinat dupa ce a fost proclamat o solutie pentru deceniul urmator. Aceasta situatie a fost cauzata in parte de mentenanta necesara pentru a mentine soselele solare in stare de functionare.

Pe langa procesul costisitor de instalare, care prespune dincolo de costuri si o munca intensa, intretinerea pe care o implica soselele solare este una foarte ampla! Majoritatea operatiunilor utilizeaza sticla securizata, astfel ca o singura crapatura mica poate face ca intregul panou sa devina ineficient.
In mod similar, mecanismele electrice din cadrul panoului pot necesita reparatii costisitoare. In cazul unei autostrazi compuse din panouri solare, daca un singur panou necesita inlocuirea, el poate cauza o intrerupere semnificativa. Acelasi lucru este valabil si pentru o reparatie mica.
Aceasta lipsa de longevitate a materialelor face dificil de promovat asa-numita tehnologie “inovatoare”. Desi specialistii in inginerie electrica continua sa lucreze pentru a face panourile solare o optiune mai accesibila, modelele actuale nu functioneaza pentru suprafete altfel impermeabile.

Costuri prohibitive

Cea mai importanta problema legata de soselele solare este cea a costului. Pentru a implementa aceasta tehnologie la un nivel suficient de mare incat sa faci profit, costul de instalare depaseste cu mult bugetul federal al oricarei tari. De pilda, un proiect american din 2016 a costat peste 6 milioane de dolari si a fost declarat inoperabil la putin timp dupa instalare.

Pentru ca soselele solare sa fie o sursa de energie utila, tarile vor fi nevoite sa le instaleze pe mii de kilometri. Si din nefericire, costul acestui demers este cu mult mai mare decat energia pe care ar putea-o genera.
Instalarea este insa doar o parte a acestei ecuatii! Asa cum am mentionat si anterior, tehnologia actuala nu a gasit o solutie pentru a transforma panourile solare intr-o optiune mai durabila. Aceasta lipsa de longevitate s-a tradus si ea in costuri ridicate de mentenanta, atat in materie de mana de lucru, cat si in ceea ce priveste materialele. Per ansamblu, productia si instalarea soselelor solare nu are niciun sens din punct de vedere economic, cel putin in conditiile create de tehnologia disponibila astazi.

Autostrazile viitorului

Atunci cand au lansat acest concept, specialistii au propus soselele solare ca o tehnologie revolutionara, care ar transforma modul in care generam electricitatea. Desi evolutiile viitoare pot face ca aceasta declaratie sa fie una adevarata, astazi soselele solare s-au dovedit a fi o forma ineficienta de generare de energie. Ele nu sunt doar o optiune costisitor de instalat si dificil de intretinut, dar sunt si incapabile sa capteze niveluri optime de energie.

Pe fondul inovatiilor continue de pe piata de energie regenerabila, soselele solare ar putea inlocui la un moment dat asfaltul pe care conducem astazi… Inginerii au tot mai mult succes cu inovatii precum pistele solare pentru biciclete, precum si cu semafoarele cu incarcare solara, iar aceasta evolutie se poate extinde la un moment dat si la autostrazile viitorului. Iar in conditiile in care societatea cauta moduri cat mai inovatoare de a imbunatati infrastructra si de a incorpora energia regenerabila in noua normalitate, soselele solare pot deveni chiar un standard.
Intr-o zi, panourile fotovoltaice de pe sosele ar putea fi nu doar un deziderat, ci chiar o idee realizabila! Inovatia imprevizibila si evolutiile ce tin de tehnologie ar putea fi capabile sa creeze un panou durabil si eficient din punct de vedere al costurilor si care sa produca energie eficienta. Cu toate acestea, in ciuda investitiilor importante, soselele solare de astazi nu sunt eficiente!

Sursa: http://redgreenandblue.org/2020/06/15/solar-roadways-fail-despite-big-investments/

Foto: freepik