Un raport dat publicitatii recent sugereaza ca distantarea sociala nu ar trebui sa fie singura grija pentru persoanele care se inghesuie pe plajele din SUA in aceasta perioada.
Analiza anuala a calitatii apei pe plajele publice facuta de grupul Environment Massachusetts a descoperit in cursul anului trecut niveluri potential nesigure de bacterii fecale pe 257 de plaje publice din stat, in cel putin o zi. Numarul total de plaje publice testate a fost de 559, iar cifrele sunt, astfel, mai mult decat ingrijoratoare.

Plajele Tenean Beach din Dorchester si Kings Beach din Lynn and Swampscott au avut cel mai mare numar de teste cu niveluri proaste din statul Massachusetts.
“Cele mai multe dintre plajele noastre din Massachusetts sunt sigure pentru inot in cea mai mare parte a timpului. Insa, din nefericire, aceste plaje sunt mult prea des afectate de poluare, care poate fi daunatoare celor care inoata in mare”, a spus reprezentantul Environment Massachusetts, Ben Hellerstein.
Hellerstein a mai spus ca unul dintre motivele care contribuie la aceasta situatie alarmanta este infrastructura invechita a sistemului de canalizare. In multe locuri, problema o reprezinta scurgerile de apa pluviala. Iar in 19 comunitati din stat, apele reziduale si apele pluviale ajung in aceleasi conducte.
Aceste sisteme combinate de canalizare pot fi coplesite in perioadele cu furtuni intense, ceea ce face ca apele reziduale netratate sa ajunga in cursurile de apa din apropiere, a mai spus Hellerstein.
“In mod colectiv, inca mai deversam aproximativ 11 miliarde de litri de apa reziduala in rauri si golfuri, in fiecare an”, a spus reprezentantul organizatiei non-profit Massachusetts Rivers Alliance, Gabby Queenan.

Aceasta este o problema care va deveni probabil mai comuna pe masura ce schimbarea climatica la care asistam in ultimii ani va duce la precipitatii mai extreme.
Iar aceasta problema este corelata cu discrepantele economice si rasiale din stat, a mai spus Queenan. “Probabilitatea de a avea parte de o infrastructura combinata depasita este de trei ori mai mare atunci cand vorbim despre comunitati afectate de problema dreptatii ecologice si care sunt expuse, asadar, unor riscuri ecologice mai mari. Ceea ce indica faptul ca unele comunitati au fost lasate in urma la capitolul resurse disponibile pentru repararea infrastructurii” a mai spus Queenan.

Demersuri legislative

Un proiect de lege care se afla in acest moment in fata legislativului ar aduce o lumina importanta in aceasta situatie. “(Aceasta lege) ar obliga operatorii de sisteme combinate de deversare a apelor uzate sa anunte locuitorii atunci cand apele reziduale sunt deversate in cursurile de apa”, sustine senatorul de stat Pat Jehlen, unul dintre autorii proiectului de lege. “Nu am vrea sa se intample asa ceva, dar daca se intampla am vrea sa stim” a spus Jehlen.
Camera Reprezentatilor din SUA urmeaza sa voteze un proiect de lege privind infrastructura sistemului de canalizare, in valoare de 11 miliarde de dolari, despre care Hellerstein spune ca spera sa ofere finantarea necesara pentru a contribui la rezolvarea unora dintre problemele privind calitatea apei in Massachusetts.

Este foarte adevarat ca plajele sunt inchise pentru inotatori atunci cand rezultatele testelor sunt peste limitele privitoare la bacterii. Insa Bruce Berman, reprezentantul organizatiei nonprofit Save the Harbor/Save the Bay spune ca cei care merg la plaja si vad un steag care le indica daca apa este sigura, nu au parte neaparat de o imagine corecta privind calitatea curenta a apei. “Dureaza o zi pana cand comunitatile primesc rezultatele testelor”, explica Berman, amintind ca “daca exista un steag rosu astazi, inseamna ca apa a fost murdara ieri, nu ca este murdara astazi. De asemenea, daca inoti astazi intr-o apa cu steag verde, inseamna ca ea a fost curata ieri. Dar daca a fost furtuna in seara anterioara, e foarte posibil ca apa sa nu fie curata astazi”.
Berman sustine ca ar trebui ca si comunitatile sa tina cont de aceste probleme, si sa inchida in mod proactiv o plaja dupa o ploaie puternica, cu atat mai mult daca pe plaja respectiva au mai existat pana acum rezultate indicand o calitate proasta a apei.

Sursa: https://www.wgbh.org/news/local-news/2020/07/23/one-more-thing-to-worry-about-at-the-beach-water-quality

Foto: freepik