In conditiile in care apa este o resursa greu de gasit in climatul desertic din Qatar, uzina de productie Pearl GTL produce mai multa apa decat produce gaz-lichid.
Tehnologia gaz – lichid (GTL) a celor de la Shell transforma gazul natural in produse lichide de inalta calitate care ar fi produse altfel din petrol brut.

In Qatar, uzina Pearl GTL produce apa intr-un loc unde aceasta resursa este extrem de greu de gasit. “Apa pe care Pearl GTL o produce face posibila functionarea uzinei fara sa ne bazam pe resursele de apa proaspata din Qatar, si asa insuficiente” spune managerul pentru tehnologie al Pearl GTL, Pauline Buitink.

Uzina de procesare industriala a apei din cadrul acestui proiect este cea mai mare facilitate de recuperare, tratare si reutilizare a apei procesate industrial din lume. Cu o capacitate de a trata 280.000 de barili de apa pe zi, uzina de tratare a apei Pearl GTL este comparabila cu una care deserveste un oras de 140.000 de locuitori.

Dupa ce apa industriala este curatata prin indepartarea urmelor de metale, a hidrocarburilor si a oricarui tip de particule, cea mai mare parte a sa este utilizata pentru racirea prin evaporare si pentru sistemele cu abur. O parte a apei este utilizata pentru tufele, arbustii si copacii din zona fabricii.
Laboratorul AR&D de la Centrul Shell de Cercetare si Tehnologie din Qatar se focuseaza pe cercetarea si dezvoltarea utilizarii apei. De pilda, in acest moment lucreaza la un program pilot care testeaza daca zonele umede construite pot indeparta substantele chimice din apa generata ca produs secundar al producerii de petrol si gaz.

Dezvoltat in parteneriat cu Qatar Petroleum, Pearl Gas-to-Liquids (GTL) este cea mai mare uzina GTL din lume si unul dintre cele mai mari, mai complexe si mai provocatoare proiecte energetice lansat vreodata in lume.
De la originile tehnologiei Shell GTL (lansata in urma cu aproape 40 de ani) pana la debutul sau comercial in uzina ShelL Bintulu GTL din Malaezia (la inceputul anilor 1990) si pana la crearea capitalei mondiale a GTL in Qatar astazi – furnizarea de GTL la o scara atat de ampla a reunit aproape toate capacitatile tehnice si de project management ale Shell.

Tehnologia GTL ofera o cale alternativa pentru monetizarea gazului natural, oferind avantaje depline comparativ cu preturile mai mari la petrol. De-a lungul vietii acestui proiect, uzina Pearl GTL din Qatar va procesa aproximativ 3 miliarde de barili de echivalent in petrol al gazului.
Tehnologia gaz-lichid a GTL transforma gazul natural – combustibilul solid cu cea mai curata ardere – in produse lichide de inalta calitate, inclusiv combustibili pentru transport, uleiuri de motor si ingrediente pentru necesitatile curente, asa cum sunt materialele plastice, detergentii si produsele cosmetice.

Foto: freepik