Sunt cat un bob de orez de mici, dar 150 de grame de catalizatori acopera aria unui teren de fotbal. Catalizatorii accelereaza reactiile chimice si sunt absolut elementari in procesul de transformare a gazului natural in combustibili lichizi si alte produse.

Compania de catalizatori a Shell, CRI/Criterion a petrecut aproximativ patru ani – folosind unitati si echipamente din Europa pentru productia full time – astfel incat sa poata oferi cele cateva mii de tone de catalizatori necesari pentru a incepe productia la uzina Pearl GTL.

Impreuna, suprafata totala a acestor catalizatori este de aproape 18 ori mai mare decat suprafata statului Qatar. La aceasta scara, volume uriase de gaz sunt expuse la suprafata tratata chimic a catalizatorilor, maximizand rata de reactii chimice GTL.

Aria extrem de vasta este rezultatul numarului mare de canale interioare de dimensiuni nano ale unui catalizator, care creaza o porozitate crescuta.
Catalizatorii accelereaza o reactie ce transforma gazul de sinteza (un amestec de hidrogen si monoxid de carbon) in moleculele de hidrocarbon care formeaza ceara GTL – baza pentru productia de produse finite GTL.

Noul catalizator cu cobalt

Evolutiile in materie de tehnologie au fost cruciale pentru ca Shell sa poata reusi sa faca progresul sa functioneze eficient la scara larga. Printre alte lucruri, dezvoltarea de catre Shell a unui nou si avansat catalizator de sinteza cu colbalt, brevetat, a crescut deja in mod semnificativ productia de produse GTL la scara comerciala la Bintulu, Malaezia. Cele 24 de reactoare ale uzinei Pearl GTL utilizeaza acest catalizator. “Cu cat catalizatorii sunt mai eficienti, cu atat productivitatea proiectului este mai mare si cu atat mai important din punct de vedere financiar este rezultatul” este de parere Carl Mesters, directorul de cercetare al Shell pentru chimie si cataliza.

Catalizatorii sunt distribuiti prin zeci de mii de tuburi din interiorul fiecarui reactor de 1200 de tone. Ele sunt inlocuite odata la cativa ani, cate unul odata, astfel incat productia sa fie minim afectata. CRI/Criterion recupereaza cobaltul din catalizatorii folositi pentru a produce noi catalizatori.

Foto: freepik