Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe, ofera o imagine de ansamblu asupra perspectivei actuale a energiei solare a Europei si asupra modului in care aceasta s-a transformat in ultimele luni si discuta despre provocarile care trebuie solutionate pentru a asigura un viitor prosper.

Industria energiei solare a cunoscut o perioada intensa de schimbari rapide in ultimii ani, odata cu diverse evenimente sociale care au modificat politica si au accelerat cererea de tehnologii regenerabile. Intr-o perioada in care Europa se straduieste deja sa atinga astfel de obiective de a avea cel putin 40% surse de energie regenerabila in mixul energetic global al Uniunii Europene (UE) pana in 2030, obiectivele au fost impinse si mai departe atunci cand Comisia Europeana (UE) a introdus planul REPowerEU in mai 2022. Publicat ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina, planul stabileste o serie de masuri pentru a reduce rapid dependenta UE de combustibilii fosili rusi cu mult inainte de 2030, accelerand tranzitia catre energie curata prin economisirea energiei, producerea de energie curata si diversificarea surselor de energie ale UE.

Parte a planului REPowerEU, strategia UE in domeniul energiei solare urmareste sa implementeze peste 320 GWac de energie solara fotovoltaica (PV) pana in 2025, pana la un nivel mai mare decat dublu fata de 2020 si aproape 600 GWac pana in 2030.
Pentru a realiza acest lucru, strategia a sugerat consolidarea lantului valoric al energiei solare industriale din UE prin introducerea Aliantei Europene pentru Industria Solara Fotovoltaica. Lansata in decembrie 2022, Alianta isi propune sa dezvolte un ecosistem industrial al energiei solare fotovoltaice in UE, pentru a contribui la securizarea si diversificarea surselor de fotovoltaice solare. Acest lucru se va face prin extinderea productiei UE de produse fotovoltaice competitive, inovatoare si sustenabile, precum si prin diversificarea componentelor internationale ale lantului valoric fotovoltaic si furnizarea de materii prime.

Facand eforturi pentru a consolida legatura dintre factorii de decizie politica si lantul valoric solar fotovoltaic, SolarPower Europe este o asociatie condusa de membri pentru sectorul european solar fotovoltaic, reprezentand peste 270 de organizatii din intregul sector al energiei solare. Organizatia lucreaza indeaproape cu membrii sai pentru a crea mediul de reglementare si de afaceri potrivit pentru a duce energia solara la urmatorul nivel. Innovation Platform a stat de vorba cu Dries Acke, director de politici la SolarPower Europe, pentru a afla mai multe despre proiectiile lor pentru sectorul solar.

Care au fost succesele cheie ale sectorului energiei solare si ale muncii voastre in 2022?

Un moment de referinta pentru sectorul solar al Uniunii Europene a fost prima Strategie Solara a UE de acest fel, propusa in mai 2022 de catre Comisia Europeana. Strategia analizeaza cu seriozitate conditiile-cadru pentru dezvoltarea energiei solare fotovoltaice in Europa – deficit de competente, blocaje administrative, relocarea productiei si multe altele – si a inaintat prevederi legislative in functie de care Europa sa actioneze. In mod critic, Strategia stabileste un obiectiv de 750 GWdc pentru capacitatea solara totala in UE pana in 2030. Noua ambitie a stabilit o directie clara de deplasare pentru energia solara europeana si a transmis semnale puternice investitorilor ca era solara europeana este aproape.
Cifrele legate de energia solara vorbesc de la sine. Instalatiile solare din UE au inregistrat o crestere de 47% de la an la an, incepand din 2021. Cu peste 40 GW instalati in 2022, am dublat cantitatea anuala de energie solara instalata, fata de anul 2020. Intr-un an definit de nesiguranta energetica si de criza climatica, energia solara a alimentat echivalentul a inca 12 milioane de locuinte si a inlocuit nevoia de peste 100 de tancuri de GNL (gaz natural lichefiat). De asemenea, Europa are acum peste un milion de case care functioneaza cu baterii solare, deoarece piata de stocare a energiei rezidentiale incepe cu adevarat sa ia amploare.
Raportul nostru EU Solar Jobs 2022 a constatat ca, dupa pandemie, energia solara a creat peste 100.000 de locuri de munca in UE, in perioada 2020-2021. Am lansat platforma online #SolarWorks in decembrie, pentru a conecta potentialii angajati din domeniul energiei solare cu locuri de munca si formare.

In 2022, am facut, de asemenea, un pas semnificativ inainte in eforturile noastre de a promova un lant valoric solar mai responsabil, transparent si sustenabil. Solar Stewardship Initiative a fost lansata in octombrie, avand 50 de organizatii solare care s-au unit in spatele noii initiative de sustenabilitate a lantului de aprovizionare. In urma etapelor pilot si de consultare, SSI va fi o schema de asigurare a lantului de aprovizionare specific solar, care va dezvolta in continuare increderea in modul in care sunt fabricate produsele solare, precum si unde si de catre cine.
La nivel global, lumea a depasit o piatra de hotar cheie in aprilie 2022, atingand 1.000 GW, sau 1 Terawatt de capacitate solara instalata. Cu alte cuvinte, capacitatea solara globala s-a dublat fata de 2018. Energia solara a ramas energia regenerabila cu cea mai rapida crestere, cu 168 GW de energie solara reprezentand peste jumatate din cei 302 GW de energie regenerabila instalati in intreaga lume.

Cum au afectat evenimentele sociale din ultimul an (razboiul din Ucraina, criza energetica, criza costului vietii) directia muncii voastre?

Razboiul rusesc neprovocat asupra Ucrainei este o tragedie europeana si speram la o rezolvare rapida si pasnica, cat mai curand posibil. Razboiul a avut consecinte importante si a aratat mai mult ca niciodata ca energia fosila este o vulnerabilitate strategica dincolo de criza climatica. Asa cum a spus Ursula von der Leyen, o dependenta mai mica de gazul rusesc si de alte surse de combustibili fosili inseamna, de asemenea, mai putini bani pentru cufarul de razboi al Kremlinului.
Dupa pandemie si dupa invazie, Europa a cunoscut preturi record la gaze, care au generat facturi mari la energie si o criza a costului vietii. Acestea au determinat o reorientare dramatica asupra rolului energiei regenerabile, pentru a proteja cetatenii de preturile volatile ale energiei, dincolo de rolul sau in lupta impotriva schimbarilor climatice. Pentru sectorul solar, asta inseamna ca traiectoria de crestere deja rapida va merge si mai repede si asistam deja la acest lucru. In 2021, cel mai bun scenariu al nostru pentru anul trecut a fost de 36 GW. Avand in vedere crizele, am incheiat 2022 cu cel putin 41 GW de energie solara instalata.

Este infrastructura Europei suficienta in prezent pentru a sustine cresterea cererii de tehnologii solare? Ce trebuie sa ia in considerare factorii de decizie politica pentru a accelera adoptarea si implementarea energiei solare?

Perspectiva noastra asupra Pietei UE pentru Energie Solara 2022-2026 arata ca UE a adaugat cel putin 41,4 GW de energie solara in 2022. Previziunea noastra medie pentru 2023 este de 53,6 GW de energie solara noua. Cu toate acestea, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) ne spune ca avem nevoie de cel putin 60 GW de energie solara in 2023 pentru a compensa deficitul de gaz rusesc. Acest lucru este posibil, deoarece proiectia noastra superioara este de 68 GW – dar nu se va intampla fara sprijin si atentie dedicata din partea factorilor de decizie. Legislatorii UE au deja mai multe subiecte solare pe agenda lor anul acesta. In Anul European al Competentelor, trebuie sa certificam cat mai multi instalatori solari. Obiectivele UE privind securitatea energetica necesita peste un milion de lucratori solari pana in 2030.
Prin legislatia de urgenta si prin legislatia permanenta viitoare a UE, autorizarea si planificarea spatiala pentru sursele regenerabile ar trebui eficientizate – trebuie sa ne asiguram ca aceste reguli sunt sensibile si bine implementate. Munca Aliantei Europene pentru Industria Solara Fotovoltaica va juca un rol esential in sprijinirea productiei solare europene, in centrul unui lant de aprovizionare solar global diversificat.
Este esential sa pregatim reteaua pentru un sistem energetic distribuit si flexibil. Ceea ce va arata ca targeturi orientative de stocare a energiei si mai putine intarzieri in conectarea surselor regenerabile la retea.

Ce este Alianta Europeana pentru Industria Solara Fotovoltaica si de ce a fost lansata?

Alianta Europeana pentru Industria Solara Fotovoltaica s-a lansat in decembrie 2022 pentru a reuni actori cheie din lantul valoric pentru a promova investitiile in fabricile solare de scara mare din Europa si dezvoltarea coordonata a acestora. Alianta are in plan o capacitate de productie de 30 GW pentru fiecare componenta solara cheie pana in 2025. Aceasta inseamna de peste sase ori capacitatea medie actuala de aproximativ 4,5 GW.
Noua Alianta vine intr-un moment critic. In confruntarea cu crizele energetice si climatice, concurenta globala pentru construirea de panouri solare se intensifica rapid, asa cum se vede in Legea SUA pentru Reducerea Inflatiei. Europa trebuie sa asigure locul continentului in calatoria solara globala si sa garanteze ca acesta are acces la panourile solare de care are nevoie.
Un lucru care ii lipseste Aliantei este finantarea dedicata pentru sprijinirea industriasilor solari din Europa – care se confrunta cu unele dintre cele mai mari preturi la energie din lume. Speram ca Planul Industrial Green Deal, care urmeaza sa fie publicat in cursul acestei luni, ar trebui sa includa relaxarea iminenta a regulilor Uniunii Europene (UE) privind subventiile. In cadrul acestui plan, Comisia Europeana ar trebui sa revizuiasca si sa simplifice normele UE privind ajutorul de stat. Revizuirile ar trebui sa fie temporare si sa vizeze tehnologiile curate critice.

Liderii si factorii de decizie politica trebuie, de asemenea, sa mobilizeze acum fondurile existente, cum ar fi fondurile UE de recuperare pentru productia de energie solara si invertoare, si sa creeze piete pentru energia solara sustenabila produsa in Europa, de exemplu prin reguli de achizitii publice ecologice sau criterii de sustenabilitate in licitatiile comerciale. Comisia Europeana ar trebui sa stabileasca o definitie la nivelul UE pentru „cel mai bun produs solar”, bazata pe un set de criterii de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) pentru a sprijini avantajul competitiv al produselor europene de guvernanta. Putem fi creativi si sa luam in considerare un mecanism de finantare inovator, care sa graviteze in jurul licitatiilor la nivelul UE pentru fabricarea solara si sa asiguram stabilitate investitionala pe un termen de zece ani.

Care sunt planurile pentru 2023 si pe mai departe?

In 2023, vom face eforturi intense pentru a valorifica reglementarile UE de urgenta publicate anul trecut pentru a accelera implementarea energiei solare. Stim ca vom avea nevoie de cel putin 60 GW de energie solara in acest an pentru a compensa deficitul de gaz rusesc. Dupa 2023, obiectivul de 750 GWdc pentru 2030 inseamna ca avem nevoie, in medie, de 68 GW de energie solara noua in fiecare an. Curba de crestere este exponentiala, asa ca vom atinge aceasta cifra in jurul anului 2026 si vom lucra pana la o piata anuala de 100 GW pana la sfarsitul anilor 2020. Credem ca am putea avea chiar si 1 Terawatt de energie solara in Europa pana in 2030.

Sursa: https://www.innovationnewsnetwork.com/the-changing-face-of-europes-solar-energy-sector/29639/

Foto: freepik