Mary Vertz si grupul sau Casco Bay Cleanup Project au primit premiul de Eco-Excelenta pentru eforturilor lor de succes in curatarea plajelor.
Mary Vertz a initiat si a condus eliminarea a peste o tona de gunoi de pe plaja East End, din 2018 – momentul in care a inceput prima data sa culeaga gunoaie in timp ce se plimba cu cainele sau.

“Este socant. E nevoie de mult efort si de multe maini sa culegi toate chestiile alea, pentru ca de fiecare data cand vine fluxul totul este angrenat”, spune Vertz despre cantitatea enorma de gunoaie stransa in tot acest timp de pe Plaja East End si de pe Eastern Promenade, alaturi de ceilalti voluntari din grupul sau, Casco Bay Cleanup Project.
Pe 17 iunie, in cadrul intalnirii anuale a Ecomaine – o actiune din Portland de reciclare si transformare a deseurilor in energie – a decernat premiul de Eco-Excelenta lui Vertz si Proiectului Casco Bay Cleanup.

“Noi putem face fata reciclarii si gunoiului, insa numai daca ajunge la usa noastra”, spune Matt Grondin, manager de comunicare la Ecomaine, care mai adauga – referindu-se la Mary Vertz – ca “efortul sau de a merge acolo si de a se implica proactiv in curatarea cursurilor de apa din Maine este cu adevarat inspirational”.
Casco Bay Cleanup Project a fost nominalizat pentru acest premiu de catre Troy Moon, director al biroului pentru sustenabilitate din Portland si membru al consiliului director al Ecomaine.
“Am vazut cat de eficienta este Mary in a mobiliza voluntarii si in a raspandi vorba cu privire la mentinerea mediului curat si la reducerea gunoiului care ajunge in ocean” a spus Moon. “Mary si grupul sau dau un exemplu minunat si am dorit sa le recunoastem eforturile remarcabile”, a mai adaugat el.

Vertz organizeaza patru sau cinci misiuni de curatare pe an si este intotdeauna in cautare de gunoaie si reziduuri in timpul iesirilor sale frecvente pe plaja, adesea postand pe Instagram si pe Facebook poze cu ce a gasit.

“A fost o chestie foarte cooperativa, de comunitate. Misiunile de curatare organizate au fost punctul culminant. Oamenilor chiar le place sa vina sa ajute” a spus Vertz.
Ecomaine decerneaza premiile Eco-Excelence de 15 ani companiilor, scolilor, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice pentru eficienta lor, pentru capacitatea de a creste nivelul de constientizare si de a lucra in beneficiul comunitatii, precum si pentru usurinta replicarii programului sau initiative lor de sustenabilitate.

“Punem accentul pe cresterea gradului de constientizare publica a sustenabilitatii. Mary a gandit o campanie vizuala si viscerala pentru a arata ce este pe plaja si ce nu ar trebui sa fie” a spus el.

Vertz a spus ca gaseste in actiunile sale de curatare o multime de reziduuri de pescuit si marine, plastic, ambalaje alimentare, sticle si conserve, mucuri de tigara, pungute cu excremente de caine si altele. Sforile ajung la Wash Ashore Store, o afacere din Portland care transforma funiile de pe barcile vechi in lese de caini, covorase de usa si alte produse.
De doua ori, eforturile celor de la Casco Bay Cleanup Project au scos la lumina scrisori de dragoste inchise in sticle. “Cand incepi sa cauti, vezi lucruri peste tot, insa daca nu te uiti, e usor sa treci pe langa toate lucrurile astea” a spus ea.
Urmatoarea actiune de curatare a plajei East End este programata pentru luna iulie, iar pentru august Vertz a planificat si o curatare pe Western Promenade.

Sursa: https://www.pressherald.com/2021/06/28/a-ton-of-beach-trash-earns-portland-resident-sustainability-award/

Foto: freepik