Administratia Americana pentru Informatie in domeniul Energiei – parte a Departamentului pentru Energie – prognozeaza ca peste jumatate din noua capacitate adaugata la reteaua electrica anul acesta va fi solara.
De asemenea, capacitatea bateriilor, care este critica pentru stocarea energiei solare si eoliene, este in curs sa depaseasca anul acesta un nivel dublu.
Multi ani, energia eoliana s-a raspandit mult mai rapid decat cea solara in SUA, insa Joshua Rhodes de la Universitatea din Texas, Austin, spune ca nu se mai intampla asa si acum.
“Desi energia eoliana continua sa se dezvolte in Statele Unite, ritmul sau s-a redus, in timp ce energia solara a inceput sa ia amploare” a explicat Rhodes. “Pare ca energia solara este acolo unde era energia eoliana in urma cu sapte sau opt ani”.

De ce se intampla asta? Rhodes este de parere ca un motiv este acela ca energia solara a devenit in sfarsit mai ieftin de implementat.
“Energia eoliana a fost adesea cea mai ieftina decizie in ultimul deceniu, dar energia solara pare sa preia aceasta pozitie” a spus Rhodes. “Multe dintre cele mai bune locatii pentru energia eoliana au fost deja luate”. Tyler Hodge de la Administratia Americana pentru Informatie in domeniul Energiei a spus ca peisajul pentru energia solara se extinde.
“Acum, exista mai multe stimulente si mai multa disponibilitate a locatiilor pentru construirea de proiecte solare noi” a spus Hodge.

Cererea de energie solara din partea tuturor tipurilor de clienti a fost, de asemenea, in crestere, potrivit lui Abigail Ross Hopper de la Asociatia Industriilor din Energia Solara. Aceasta include “proprietari de case care vor sa si le instaleze pe acoperis” si afaceri care folosesc energia solara pentru a economisi bani.
“Si apoi companiile de utilitati. Acestea sunt o sursa uriasa de cerere. Si evident, o cer si clientii companiilor de utilitati. Iar companiile de utilitati o procura.” a adaugat Hopper.
Nu doar cererea de panouri solare si de energie curata este in crestere. Cererea de baterii mai bune pentru stocarea acelei energii solare, in vederea utilizarii sale ulterioare, este si ea in crestere. Tehnologia vine din urma, a adaugat Dan Kammen de la Universitatea California, Berkeley.
“Datorita intregului interes fata de stocare existent acum si interesului de a trece la surse verzi, vedem cum incep sa intre pe piata baterii de lunga durata” a spus Kammen, adaugand ca aceasta poate fi cea mai interesanta evolutie.
“Energia solara este fara dubiu cea mai ieftina forma noua de energie pe care o poti pune in retea. Putem accelera asta. Insa pare sa devina mult mai eficient sa stimulam stocarea” a mai spus Kammen. Iar anul acesta, este probabil sa le vedem pe amandoua.

Sursa: https://www.marketplace.org/2023/02/06/growth-of-solar-energy-and-battery-capacity-yields-sunny-forecast-for-the-industry/

Foto: freepik