Aproape doua treimi dintre scolarii din Londra sunt ingrijorati cu privire la poluarea auto din apropierea scolilor la care invata – o crestere de 11% fata de studiul anterior similar, efectuat in 2018.

Un sondaj YouGov, comandat de fundatia pentru mers pe jos si ciclism Sustrans, a intervievat 1305 de elevi cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani din Regatul Unit, dintre care 180 din Londra. Ei au fost intrebati despre atitudinea lor cu privire la poluarea atmosferica si la criza climatica. De asemenea, copiiilor li s-au adresat intrebari legate de actiunile care cred ei ca ar trebui intreprinse pentru a contribui la reducerea efectelor calitatii precare a aerului si pentru atenuarea schimbarii climatice.

Dintre copiii intervievati in Londra, 63% au spus ca adultii nu fac destul pentru a combate schimbarea climatica. Acest rezultat este in concordanta cu constatarile la nivel national.
Peste trei sferturi dintre copiii intervievati – 76% – au recunoscut ca se simt ingrijorati cu privire la schimbarea climatica, iar 61% cred ca adultii nu asculta preocuparile copiilor pe acest subiect.

Sondajul a mai constatat ca:

  •  Peste jumatate (54%) dintre elevi au descris mediul din jurul scolilor ca avand prea multe masini.
  •  33% dintre elevi sunt “ingrijorati” ca in Marea Britanie transporturile produc mai multe gaze cu efect de sera decat orice alt factor de poluare, vehiculele personale fiind responsabile pentru cea mai mare parte a acestor emisii.
  •  Numai 3% dintre copiii intervievati merg in mod curent pe bicicleta, in timp ce 9% spun ca vor sa o faca.
  •  Numai 4% dintre elevi merg la scoala pe trotineta, iar 10% si-ar dori sa o faca.

Rezultatele acestui sondaj subliniaza responsabilitatea pe care o avem pentru a crea o societate mai sanatoasa, mai verde si mai echitabila pentru generatiile care urmeaza” spune directorul Sustrans Londra, James Austin.
E bine sa le amintim celor care isi duc in general copiii zilnic la scoala cu masina, ca trecerea – daca nu totala, macar partiala – de la deplasari zilnice cu automobilul la modele mai active de deplasare, contribuie la reducerea nivelurilor periculoase de poluare atmosferica in orasele noastre” a mai adaugat el.
Facem un apel catre noul primar al Londrei sa faca mersul pe jos, si deplasarea pe diverse vehicule cu roti mai incluzive, acordand inca unui milion de londonezi skill-urile si resursele pentru a se deplasa in mod regulat pe bicicleta”. “Stim ca in perioada de carantina un numar mult mai mare de londonezi au inceput sa mearga pe jos si pe bicicleta mai mult decat inainte. Sa ii ajutam sa continue sa calatoreasca mai activ pe masura ce viata revine lent la normal!” a indemnat Austin.

Sondajul a fost lansat pentru a marca startul de anul acesta al Big Pedal, cea mai mare competitie inter-scolara de deplasare activa. Tinuta anual de catre Sustrans, intrecerea de anul acesta a avut peste o jumatate de milion de participanti care s-au deplasat pe jos, pe bicicleta, pe trotineta si pe diverse alte vehicule cu roti pe drumul catre si de la scoala.

Sursa: https://insidecroydon.com/2021/04/20/car-pollution-near-schools-big-worry-for-children-survey-finds/

Foto: freepik