Poate fi ceva mai complicat sa scapi de uleiul de motor uzat, insa vestea buna este ca il poti recicla, in loc sa-l arunci!

Automobilul, un element necesar in viata de zi cu zi pentru miliarde de oameni de pe tot globul, reprezinta unul dintre cele mai mari progrese tehnologice din toate timpurile. Din pacate, el vine la pachet si cu costuri: un impact negativ de neegalat asupra mediului. Masinile inghit resurse, elimina poluanti in atmosfera si creeaza o cantitate uluitoare de deseuri nebiodegradabile, cum ar fi anvelopele, sasiul din plastic, fluidele de transmisie si uleiul de motor.
Dintre toate acestea, de uleiul de motor se scapa cel mai greu. Insa vestea buna in acest caz este ca poti recicla uleiul de motor in loc sa-l arunci!

Unde pot duce uleiul de motor uzat pentru reciclare?

Exista multe programe de reciclare, multe dintre ele putand fi gasite foarte usor, printr-o simpla cautare pe Google. Multe tari si multe orase, inclusiv din Romania, au programe orientate catre colectarea si eliminarea uleiului uzat. Insa exista si retaileri de ulei de motor care accepta uleiul de motor pentru reciclare. De asemenea, multe service-uri vor accepta si ele uleiul de motor uzat.
Tot ce ai de facut inainte de a duce uleiul de motor catre reciclare este sa il treci printr-un filtru, pentru ca unii retaleri sau service-uri solicita acest pas.

Ce este uleiul de motor?

Scopul uleiului de motor este acela de a reduce frecarea, de a curata, de a raci si, in esenta, de a proteja motorul de uzura normala creata de piesele cu temperaturi ridicate si cu o miscare rapida.
Uleiurile de motor vechi erau un fel de amestec dintr-un tip de ulei de baza si aditivi care indeplineau functiile mentionate mai sus. Uleiurile de motor sintetice disponibile astazi sunt mult mai complexe si concepute pentru a face mai mult decat sa lubrifieze si sa raceasca.
Uleiurile sintetice moderne nu reduc doar frecarea, ci imbunatatesc si performanta motorului si protejeaza masina intr-un mod care asigura o durata de viata mai lunga a motorului si a masinii. In anumite privinte, uleiul de motor sintetic este mai bun pentru mediu decat uleiurile de generatie mai veche. Din pacate, multi „aditivi” anonimi pot provoca in continuare multe probleme mediului.

Ce aditivi se gasesc in uleiul de motor?

Asa cum aratam mai sus, uleiul de motor este alcatuit dintr-un ulei de baza si un amestec de aditivi. Uleiul de baza, care este de obicei creat din titei sau gaze naturale, este in sine o resursa poluanta si neregenerabila. Aceasta baza reprezinta intre 70% si 90% din amestec.
Restul de 20-30% poate fi o varietate de dispersanti, detergenti, inhibitori de coroziune, amelioratori ai indicelui de vascozitate si modificatori de frecare – practic, o multime de imbunatatiri chimice care in mod cert nu sunt prietenoase cu mediul.

Ce se intampla cu uleiul de motor uzat?

Pe langa utilizarile sale evidente, uleiul de motor are si o serie de alte utilizari practice. In ciuda numerosilor sai aditivi, uleiul de motor uzat poate fi reciclat si re-rafinat intr-o baza pentru noi loturi de ulei de motor. Procesul este unul similar modului in care este rafinat titeiul si, desi nu este cel mai bun lucru pentru mediu, tot e mai bine decat sa-l arunci la canalizare. Potrivit EPA, uleiul uzat provenit de la un singur schimb de ulei poate contamina aproape 4 milioane de litri de apa daca ajunge in panza freactica!
O alta utilizare a uleiului de motor reciclat este arderea sa pentru energie sau pentru a alimenta centralele electrice sau cuptoarele de ciment. Acest lucru se poate face in cazane industriale mari, capabile sa arda uleiul producand o poluare minima.

De ce trebuie sa reciclezi uleiul de motor?

Reciclarea produselor petroliere nu este un proces recunoscut pe o scara atat de larga pe cat ar trebui, iar motivul tine si de lipsa de informare si de lipsa agentiilor care sa discute cu companiile, care probabil ca nici nu stiu ca pot recicla uleiul de motor uzat al clientilor. Nici oamenii nu stiu ca e posibil sa recicleze uleiul de motor, desi in mod cert cei mai multi stiu ca nu trebuie sa arunce uleiul uzat la scurgere.
Reciclarea oricarui produs, fie ca este din plastic, sticla, hartie sau ulei de motor, este o modalitate de a crea ceva regenerabil dintr-un produs care mult timp nu a fost regenerabil.
Chiar si 1 galon de ulei uzat (4 litri) poate contamina cantitati uriase de apa, asa ca este esential ca informatii de acest tip si informatii legate de programele de reciclare sa fie cat mai raspandite, pentru ca acest tip de gunoi sa fie mentinut departe de ape. Apa curata si aerul nepoluat sunt esentiale pentru continuarea existentei noastre, asa ca trebuie sa fim atenti!

Efectele uleiului de motor asupra mediului

Efectele potentiale asupra mediului ale uleiului de motor, antigelului, produselor de curatare a pieselor, lubrifiantilor, cerii, fluidelor de transmisie si ale altor produse auto depind de ingredientele pe care le contin aceste produse. Multe produse auto pot fi toxice sau inflamabile, astfel ca este foarte important sa iei masuri de precautie corespunzatoare atunci cand le folosesti. Produsele pot polua apele subterane sau de suprafata daca sunt aruncate in mod necorespunzator, adica varsate pur si simplu in canalizare sau la scurgere.
Incearca intotdeauna sa utilizezi complet uleiul de motor. Uleiul nu se uzeaza niciodata si poate fi reciclat.
De asemenea, reciclarea absorbantilor de ulei si a filtrelor de ulei uzate previne si ea poluarea si recupereaza milioane de litri de ulei si otel pe an.

Reciclarea filtrelor de ulei si a absorbantilor

In afara de uleiul de motor, extrem de importanta este si reciclarea filtrelor de ulei, iar in unele tari aruncarea acestora la gunoi este interzisa, atat pentru persoane fizice, cat si pentru fermieri, intreprinderi, unitati comerciale sau industriale si alte organizatii.
Se pot recicla filtre de la automobile, camioane, autobuze, motociclete, snowmobile, stivuitoare, barci, avioane, trenuri, tractoare si ATV-uri.
Materialele absorbante de ulei pot fi si ele reciclate si chiar trebuie sa se intample acest lucru, pentru a fi cat mai responsabili fata de mediu.
Absorbantii de ulei uzat sunt definiti ca materiale utilizate pentru a absorbi uleiul derivat din petrol sau uleiul sintetic care a fost folosit sau varsat.
In categoria materiale absorbante de ulei de motor se incadreaza absorbanti granulari de tip litiere pentru pisici; lavete uscate, carpe, servetele, prosoape de hartie si pernute absorbante, tampoane si sosete.
Materialele absorbante de ulei pot fi aruncate la groapa de gunoi daca uleiul a fost scurs sau stors bine, astfel incat sa nu ramana semne de ulei care curge.

Foto: freepik