Una dintre cele mai frecvente intrebari din mediul online se refera la posibilitatea de a amesteca uleiurile de motor de la diferite branduri, din diferite categorii si cu vascozitati diferite. Cunoasterea acestor informatii va fi cruciala daca trebuie vreodata sa completezi uleiul de motor de urgenta, in mijlocul unei deplasari.

Este esential sa-ti protejezi motorul masinii, asigurandu-te ca uleiul de motor este in cantitatea adecvata si ca filtrul de ulei functioneaza corect pentru a indeparta reziduurile si contaminantii. Insa daca te-ai intrebat vreodata daca e in regula sa amesteci uleiurile de motor, esti exact in locul potrivit!
Fiecare ulei de motor are propria sa vascozitate, care se traduce in cat de usor curge la anumite temperaturi. Poate parea ca nu e nicio problema sa amesteci doua uleiuri de motor de la branduri diferite, daca au aceeasi vascozitate, insa nu este neaparat asa!
Afla mai jos ce se intampla cand amesteci uleiurile de motor si de ce ar trebui sa eviti sa faci asta.

Ce tipuri de ulei de motor exista?

Uleiurile de motor sunt de obicei impartite in trei tipuri: minerale, semisintetice si sintetice.
– Uleiul mineral are un nivel ridicat de vascozitate, ceea ce inseamna ca se degradeaza mai repede atunci cand este expus la temperaturi ridicate.
– Uleiul semisintetic contine mai multi aditivi decat uleiul mineral, este de obicei mai ieftin decat uleiul sintetic si are o rezistenta mai mare la caldura.
– Uleiul sintetic, etichetat adesea ca „ulei complet sintetic”, isi pastreaza proprietatile chiar si la temperaturi foarte ridicate. Depinde de marca utilizata ce durata de viata are uleiul sintetic, insa in mod cert va fi mai indelungata decat la alte tipuri de ulei.

Ce ulei de motor ar trebui sa folosesc?

Poti afla tipul corect de ulei de motor pentru vehiculul tau consultand manualul masinii. De asemenea, poti utiliza instrumente online de cautare a uleiului de motor potrivit, introducand pur si simplu numarul de inmatriculare al vehiculului.
Cand e momentul sa schimbi uleiul, este important sa inlocuiesti si filtrul de ulei, pentru ca acesta se poate infunda in timp.

Ce se intampla daca amesteci uleiurile de motor?

Desi amestecarea anumitor uleiuri de motor nu poate provoca neaparat vreun rau motorului masinii tale (pentru ca au practic aceeasi formula), nu este recomandat sa amesteci tipuri si grade diferite de ulei, din cauza potentialului impact asupra proprietatilor, ceea ce ar putea afecta motorul.
Amestecarea diferitelor formule de ulei industrial pentru sisteme hidraulice, compresoare si cutii de viteze poate fi daunatoare pentru garnituri si rulmenti. Acest lucru nu se aplica insa uleiurilor certificate.

Pot combina diferite branduri de ulei de motor?

Desi toate uleiurile de motor sunt fabricate conform unui standard SAE (Societatea Inginerilor Auto), nu este recomandat sa amesteci branduri diferite de uleiuri de motor, chiar daca au aceeasi vascozitate, deoarece fiecare brand foloseste propria sa formula.
Exista diferite combinatii de agenti anti-uzura, antioxidanti si detergenti folosite de branduri, asa cum exista si vascozitati de care trebuie sa tii cont.
Ca atare, e bine sa eviti amestecarea si completarea uleiurilor auto de la branduri sau producatori diferiti, chiar daca sunt compatibile SAE.
Daca vrei sa folosesti un brand nou de ulei de motor, o poti face daca elimini complet uleiul vechi. Specialistii recomanda si o curatare a motorului de fiecare data cand faci o schimbare a uleiului, pentru a indeparta orice urma de mazga si contaminanti.

Care este diferenta dintre uleiurile de motor 5W-30 si 10W-30?

Literele si numerele pe care le vezi pe sticlele de ulei de motor iti pot crea o oarecare confuzie, insa in realitate nu e deloc greu. Numarul mic din fata se refera la vascozitatea uleiului la temperaturi scazute, al doilea numar se refera la vascozitatea la temperaturi ridicate, in timp ce W vine de la „iarna” (winter). 5W-30, de exemplu, este mai eficient la temperaturi mai scazute, deoarece uleiul este mai subtire.

Pot combina uleiurile 5W-30 si 10W-30?

Nu este recomandat sa amesteci uleiuri 5W-30 si 10W-30, pentru ca fiecare dintre ele este formulat pentru a fi mai eficient la o alta temperatura. Daca trebuie sa completezi nivelul uleiului in caz de urgenta, cel mai bine este sa ramai la acelasi tip de ulei, pentru a reduce eventualele daune ale motorului. Cand vei putea, elimina complet uleiul, inlocuieste-l cu tipul de ulei corect pentru a preveni orice potentiale deteriorari.

Ce se intampla daca folosesc uleiul de motor gresit?

Utilizarea unui tip gresit de ulei de motor pentru vehiculul tau poate duce la deteriorarea motorului si chiar la defectiuni ale acestuia. Poate uza piesele metalice, poate crea zgomote ingrijoratoare si, de asemenea, masina poate avea dificultati la pornire. Motoarele masinilor moderne pot contine curele umede, care trebuie sa aiba atat uleiul de motor corect, cat si sa fie inlocuit la intervalul recomandat de producator, asa ca este esential sa o faci corect. Daca ai folosit uleiul gresit pentru vehiculul tau, stai de vorba cu reprezentantii unui service cat mai curand posibil.

Concluzie

Nu se recomanda sa amesteci ulei de motor de la branduri diferite, insa exista uneori situatii in care nu ai alta optiune. Daca trebuie neaparat sa amesteci uleiurile de motor in circumstante extreme, se recomanda sa faci cat mai curand posibil un schimb de ulei, pentru preveni orice deteriorare costisitoare a motorului.

Foto: freepik