Asa cum stii deja, schimbarea regulata a uleiului de motor este o parte esentiala a intretinerii de rutina a masinii tale. In timpul curgerii sale prin motor, uleiul acumuleaza diversi contaminanti care il fac mai putin eficient, motiv pentru care trebuie schimbat in mod regulat. Insa extrem de important este sa asiguri ca te concentrezi pe aruncarea responsabila si pe reciclarea uleiului de motor uzat.
Dovezile arata ca uleiul uzat aruncat in mod incorect poate avea un impact negativ asupra mediului si reprezinta o forma daunatoare de deseu periculos.
Oamenii arunca o cantitate foarte mare de ulei de motor uzat in mod gresit. 4 litri de ulei de motor uzat pot contamina aproximativ 4 milioane de apa potabila. Iata de ce trebuie sa urmezi cateva reguli stricte cand vine vorba despre colectarea uleiului de motor si sa optezi intotdeauna pentru reciclarea sa.
Recicland deseurile de lubrifianti, poti contribui la conservarea resurselor, la reducerea poluarii si la crearea de noi produse.
Afla cat de importanta este aruncarea corecta a uleiului de motor si cum poti recicla in siguranta uleiul uzat.

De ce este atat de importanta reciclarea uleiului de motor?

Uleiul de motor joaca un rol crucial in lubrifierea si racirea motorului, insa in timp el se contamineaza cu murdarie, particule de metal si alte impuritati. Ca atare, se transforma in deseuri periculoase, insolubile si care se degradeaza lent, ceea ce inseamna ca va ramane mult timp in mediu.
Este ilegal sa arunci uleiul de motor uzat in canalizare sau in sol, pentru ca acest lucru poate avea o serie de consecinte daunatoare pentru mediu, printre care:
– Poluarea cursurilor de apa si infiltrarea de substante chimice toxice si metale grele in sursele de apa potabila ale oamenilor si animalelor.
– Eliberarea de substante chimice toxice, cum ar fi benzen, plumb, crom, arseniu si dioxina, in mediu.
– Afectarea animalelor care vin in contact cu aceste deseuri, inclusiv prin lipirea penelor pasarilor.
Ca atare, eliminarea necorespunzatoare a uleiului de motor reprezinta o amenintare serioasa pentru ecosistemele esentiale de pe planeta. Reciclarea in mod corespunzator a uleiului uzat poate preveni aceste daune, reducand in acelasi timp cererea de ulei nou si furnizand materii prime pentru a crea produse noi valoroase din aceste materiale reciclate.

Cum scurgi uleiul uzat si cum il depozitezi?

Daca ti-ai propus sa scoti manual uleiul vechi din masina, este important sa ai la indemana instrumentele si echipamentele potrivite. Acestea includ o tava de scurgere sau un alt recipient de scurgere, manusi si un recipient adecvat pentru depozitarea uleiului uzat – poate fi, de pilda, sticla originala in care ai cumparat uleiul de motor sau poti reutiliza recipientul in care vine uleiul nou pe care il vei pune in masina.
Iata pasii care te vor ajuta sa scurgi si sa depozitezi in siguranta uleiul uzat.
– Incalzeste motorul cateva minute, pentru ca uleiul sa curga mai usor. Uleiul de motor devine mai putin vascos cand incalzesti motorul, astfel ca va curge rapid si usor. In plus, uleiul mai putin folosit se lipeste de tigaile de perete si de alte parti ale motorului. Ai grija la temperatura motorului pentru a evita arsurile accidentale. Pentru a incalzi motorul trage frana de mana si apoi lasa masina la punctul mort, las-o pornita aproximativ 5 minute si opreste apoi motorul.
– Lasa motorul sa se raceasca cand devine sigur la atingere.
– Aseaza tava de scurgere sub dopul baii de ulei si scoate dopul.
– Lasa uleiul vechi sa se scurga complet in tava de scurgere, pana cand mai curge doar cate o picatura din cand in cand.
– Umple motorul cu ulei proaspat.
– Toarna uleiul uzat din tava de scurgere intr-un recipient adecvat pentru depozitarea uleiului, care poate fi sigilat.
– Inchide bine recipientul pentru a preveni scurgerile si depoziteaza-l intr-un loc racoros si uscat pana cand esti gata sa il reciclezi. Evita sa folosesti recipiente care contineau anterior substante chimice de uz casnic, cum ar fi pesticide, antigel sau inalbitor, deoarece acestea pot contamina uleiul. Daca ai contaminat accidental uleiul in timpul transferului, varianta cea mai buna este sa-l duci la punctele de colectare a deseurilor periculoase, pentru a fi eliminat. Uleiul uzat contaminat cu benzina sau antigel este aproape imposibil de reciclat si trebuie aruncat cu grija. Nu pune ulei uzat in cosul de gunoi impreuna cu alte gunoaie.
– Transporta cu grija recipientul intr-un loc de transfer adecvat si foloseste un prosop de hartie pentru a curata orice eventuale picaturi ramase in urma.

Unde poti recicla uleiul de motor uzat?

Un ulei uzat scos din masina trebuie sa fie livrat catre un transportator autorizat de deseuri, capabil sa proceseze si sa recicleze uleiul uzat. Uleiul uzat poate avea particule, dar asta nu face imposibila reciclarea. Atata timp cat nu ai amestecat uleiul cu alte fluide, reciclarea sa ar trebui sa fie posibila.
Nu arunca uleiul de motor uzat, deoarece eliminarea necorespunzatoare dauneaza mediului si economiei. Asigura-te, in schimb, ca lucrezi cu o companie cu experienta vasta si expertiza aprofundata pentru a gestiona uleiul pe baza reglementarilor stabilite.
Iata care sunt optiunile pe care le ai la indemana in acest sens:
– Cel mai apropiat centru de reciclare al consiliului local.
– O banca locala de ulei.
– Un garaj sau un service care ofera facilitati de reciclare a uleiului.
– Puncte de colectare stradale ale autoritatilor locale, in unele zone.

Va trebui sa te interesezi pentru a gasi cea mai apropiata unitate sau service care iti poate lua uleiul uzat pentru reciclare.

Cum se recicleaza uleiul de motor si pentru ce este folosit?

Dupa ce a fost scurs si transportat in siguranta la o unitate specializata autorizata, uleiul uzat poate fi reciclat pentru a crea ulei de baza re-rafinat, ce poate fi folosit pentru a crea produse noi utile. Procesul de reciclare a uleiului de motor presupune mai multe etape:

– Pretratarea – uleiul uzat este strecurat pentru a elimina contaminantii mari, cum ar fi murdaria si reziduurile.
– Deshidratarea – apa este separata de ulei folosind caldura sau forta centrifuga.
– Distilarea in vid – uleiul este incalzit in vid pentru a indeparta impuritatile mai usoare, cum ar fi combustibilul si solventii.
– Hidrotratarea – uleiul este tratat cu hidrogen pentru a elimina contaminanti precum sulful, azotul si oxigenul, creand un ulei de baza mai curat si mai stabil.
Dupa finalizarea acestui proces, uleiul re-rafinat poate fi folosit pentru a produce noi uleiuri lubrifiante, de transformare sau hidraulice, precum si uleiuri pentru arzatoare industriale si produse pe baza de bitum. Uleiul re-rafinat serveste si ca ulei de matrite, pentru a facilita scoaterea produselor din matrite, dar si ca aditiv pentru anumite procese de fabricatie.
In plus, procesul de reciclare in sine poate genera si alte materiale utile, cum ar fi extensii de asfalt pentru constructia de drumuri si combustibil pentru cuptoare industriale.
In acest fel, reciclarea uleiului vechi ajuta industria petroliera sa-si minimizeze impactul asupra mediului, deoarece utilizarea uleiurilor de baza reciclate reduce dependenta industriei de petrolul brut nou.
Este evident, asadar, ca reciclarea uleiului de motor vechi este o practica ecologica si responsabila pe care toata lumea ar trebui sa o adopte. In loc sa devina un poluant daunator ce poate afecta sanatatea si poate polua cursurile de apa, uleiul de motor poate fi transformat intr-o resursa valoroasa.
Prin indepartarea, depozitarea si reciclarea corecta a uleiului de motor uzat – precum si a filtrelor de ulei uzat si a altor fluide auto – poti contribui la conservarea resurselor, la protejarea mediului si la crearea de noi produse din materiale reciclate.
Asadar, data viitoare cand iti schimbi uleiul de motor, asigura-te ca il arunci in mod corect.

Foto: freepik