Lubrifiantii pentru automobile joaca un rol crucial in asigurarea performantei adecvate si imbunatatite a vehiculelor personale si industriale intr-o gama de conditii de mediu variate si extreme. Afla cele mai importante nume din Top 20 producatori de lubrifianti in 2023 si vezi care sunt cele mai bune optiuni pentru tine.

Cererea de pe piata lubrifiantilor auto continua sa creasca, iar extinderea duratei de viata a sistemelor auto si protejarea acestora sunt factorii principali de care tin cont proprietarii de vehicule, care isi doresc mentinerea unui vehicul pe sosea. Iar aici intervine misiunea lubrifiantior. Prin reducerea frecarii dintre componentele si sistemele vehiculului, lubrifiantii pentru automobile protejeaza impotriva uzurii si prelungesc ciclul de viata.
In plus, producatorii de echipamente originale si legislatorii fac eforturi pentru a standardiza gradele de lubrifianti la nivel universal, ceea ce ar propulsa dezvoltarea lubrifiantilor de inalta calitate, in special a celor sintetici.
In aceste conditii, piata globala a lubrifiantilor a fost evaluata in 2022 la 164,8 miliarde de dolari si se preconizeaza ca va ajunge la 187,9 miliarde de dolari pana in 2027, crescand cu un CAGR (Rata Anuala Compusa de Crestere) de 2,7% din 2022 pana in 2027. Industrializarea rapida in zona Asia Pacific si in Orientul Mijlociu si Africa in perioada post-COVID – 19, alaturi de cresterea automatizarii proceselor in majoritatea industriilor si cresterea treptata a numarului de vehicule pe sosea sunt factori cheie care se asteapta sa conduca industria globala in perioada de prognoza.
Mai mult, industria in crestere a comertului electronic si cererea de energie regenerabila reprezinta o oportunitate pentru cresterea pietei.
Cu toate acestea, preturile volatile ale titeiului si normele de mediu stricte sunt provocari majore ale pietei.
Pornind de aici, analistii MarketsandMarkets au efectuat evaluari aprofundate ale principalelor companii din acest domeniu.

Lideri, Pretendenti, Inovatori si Emergenti

Evaluarea MarketsandMarkets a fost efectuata pentru 150 de companii, dintre care primele 20 au fost clasificate si plasate intr-un cadran impartit in Lideri de piata, Pretendenti, Inovatori si Companii emergente.
In categoria Lideri de piata s-au incadrat Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, BP, Chevron Corporation, Sinopec Corp si PetroChina.
Companiile din segmentul Lideri de piata au demonstrat oferte puternice si capacitatea de a influenta directia pietei, prin expertiza lor profunda. Aceste companii domina piata, reprezentand impreuna aproape o treime din intreaga piata a lubrifiantilor.
In categoria Pretendenti pe piata de lubrifianti au fost incadrate Petronas, ENEOS si Gazprom. Pretendentii sunt companii cu o prezenta puternica pe piata, exceland pe anumite nise specifice. Desi nu ofera gama completa pe care o ofera Liderii de piata, acestia au o influenta si un impact semnificativ. Aceste companii se concentreaza pe tehnologii specifice si isi propun un rol de lider pe segmentul ales.
In categoria Inovatori au fost incadrate Fuchs Petrolub, Valvoline si Idemitsu Kosan. Inovatorii sunt companii extrem de inovatoare, cu un portofoliu puternic de produse, dar o prezenta pe piata mai mica in comparatie cu Liderii. Ei depasesc granitele industriei cu abordari avansate si au potentialul de a deveni jucatori importanti, in ciuda strategiilor de crestere corporativa mai reduse.
In segmentul de Companii Emergente se regasesc Lukoil, Phillips 66, Eni, Petrobras, Motul, Ansoil Inc. si Gulf Oil International. Companiile emergente se concentreaza pe domenii specifice si ofera cunostinte de specialitate, asistenta directionata, conditii flexibile si preturi competitive. Desi pot avea capacitati limitate, sunt preferate pentru cazuri de utilizare specifice. Aceste companii folosesc strategii pentru a extinde vanzarile si a ajunge la o baza mai larga de clienti.

Liderii de piata – Excelenta pe piata lubrifiantilor

Shell

Shell plc. a fost identificat drept lider de piata in 360 Quadrant, compania detinand cea mai mare cota de piata in 2022. Cu o prezenta puternica in activitatile de petrol si gaze si o retea de distributie bine stabilita, Shell se concentreaza strategic pe extinderea afacerilor sale downstream, pentru a satisface cererea in crestere a clientilor si pentru a-si consolida pozitia pe piata globala a lubrifiantilor.

Exxon

Exxon Mobil este o alta entitate de top pe piata lubrifiantilor, care si-a stabilit o prezenta robusta si si-a castigat o reputatie de excelenta de-a lungul anilor. Divizia de lubrifianti a companiei inregistreaza o crestere notabila, in special in regiunea Asia Pacific si in sectorul industrial. Aceasta crestere este alimentata de utilizarea de catre companie a marcilor de clasa mondiala si de integrarea eficienta a acesteia cu capacitatea de rafinare a stocurilor de baza.

BP

BP plc a inregistrat o pozitie puternica pe piata globala a lubrifiantilor, laudandu-se cu un nume de brand puternic in industria petrolului si gazelor. Integrarea sa verticala contribuie in mod semnificativ la cresterea substantiala a companiei. Marca emblematica de lubrifianti a companiei, Castrol, ofera o linie diversa de produse pentru diverse industrii.

Chevron

Chevron Corporation este un jucator complex in industriile de petrol, gaze si energie geotermala, care se implica in explorare, productie, rafinare, marketing, transport, productie de produse chimice, vanzari si generare de energie. Chevron opereaza atat in segmentele de upstream cat si de downstream, oferind lubrifianti sub brandurile GS Caltex, Ursa, Delo si Havoline.

Total Energies

TotalEnergies detine o prezenta semnificativa si competitiva pe piata lubrifiantilor. Aspectul global al companiei si portofoliul divers de produse ii permit sa raspunda unei game largi de industrii si segmente de clienti. Compania a adoptat diverse strategii organice si anorganice pentru a-si consolida pozitia pe piata.

PetroChina

Unul dintre cei mai mari producatori de petrol din China si parte a China National Petroleum Corporation (CNPC), PetroChina beneficiaza de asocierea sa cu un conglomerat detinut de guvern, avand astfel acces la resurse si sustinere care ii consolideaza pozitia pe piata lubrifiantilor. La randul sau, CNPC, cu sediul central in districtul Dongcheng din Beijing, este unul dintre cele mai importante grupuri energetice din lume si este cea mai mare corporatie nationala de petrol si gaze din China si una dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din lume. Fiind o companie chineza care opereaza in toate economiile majore de pe glob, CNPC este una dintre cele mai mari companii din punct de vedere al valorii in companiile de lubrifianti pentru automobile.

Sinopec

Sinopec este un alt producator si distribuitor chinez important de lubrifianti, oferind peste 700 de uleiuri si grasimi lubrifiante in 20 de categorii, cum ar fi ulei de carter, ulei hidraulic si grasimi etc. Aceste produse sunt utilizate pe scara larga in aviatie, automobile, petrochimie si alte industrii.

Pretendentii

Petronas

Petronas (Petroliam Nasional Berhad) este o companie petroliera si de gaze naturale cu sediul in Malaezia, detinuta in principal de guvernul malaezian si una dintre cele mai mari companii de stat de explorare, productie si rafinare a petrolului si gazelor naturale din lume. Petronas opereaza in intreaga industrie a energiei, inclusiv extractia si productia de petrol si gaze naturale, rafinare si comercializare de produse petroliere. Petronas comercializeaza, printre altele, lubrifianti sub marca sa proprie numita Petronas Lubricants. Acesti lubrifianti sunt utilizati in diverse aplicatii, inclusiv in industria auto, industria grea si alte sectoare care necesita lubrifiere specializata.

ENEOS

ENEOS Corporation este o companie japoneza specializata in productia si comercializarea de uleiuri de motor, lubrifianti industriali si alte produse chimice. Compania are o prezenta semnificativa pe piata globala a lubrifiantilor si este cunoscuta pentru productia de uleiuri de inalta calitate.
Produsele ENEOS sunt destinate unei game variate de aplicatii, inclusiv vehicule de pasageri, vehicule comerciale, echipamente industriale si multe altele. ENEOS pune un accent deosebit pe cercetare si dezvoltare pentru a produce lubrifianti care sa indeplineasca standardele ridicate ale industriei si cerintele in schimbare ale pietei.

Gazprom

Gazprom este o companie energetica din Rusia si una dintre cele mai mari companii de gaze naturale din lume. Este detinuta in principal de statul rus si are un impact semnificativ asupra pietei globale a gazelor naturale si mai recent a lubrifiantilor.

Inovatorii

Fuchs Petrolub

Fuchs Petrolub AG este o companie germana specializata in productia de lubrifianti si produse chimice industriale. Compania produce o gama larga de lubrifianti, inclusiv uleiuri de motor, uleiuri pentru transmisii, lubrifianti industriali si altele.
Fuchs Petrolub AG furnizeaza solutii pentru o varietate de industrii, cum ar fi auto, constructii, industria grea, metalurgica si multe altele. Compania este activa la nivel global si are o prezenta semnificativa in industria lubrifiantilor.
Fuchs Petrolub AG isi concentreaza eforturile pe cercetare si dezvoltare pentru a produce produse care sa indeplineasca cerintele in continua schimbare ale pietei si sa asigure performanta optima a echipamentelor si masinilor.

Valvoline

Infiintata in 1866, ca producator si distribuitor de uleiuri auto si aditivi, Valvoline produce si distribuie de atunci aceste produse. Pentru a crea forme noi si mai bune de lubrifianti pentru industria auto, Valvoline a inovat, creat si reinventat constant noi formule.
Compania ofera o gama larga de uleiuri de motor, lubrifianti pentru transmisii, lichide de frana, antigel si alte produse destinate atat vehiculelor de pasageri, cat si echipamentelor industriale. Valvoline este una dintre companiile cu o lunga traditie in industria lubrifiantilor.

Idemitsu Kosan

Idemitsu Kosan Co., Ltd. este o companie japoneza care opereaza in diverse domenii, inclusiv in industria de petrol si gaze, chimie, si produse petrochimice. In ceea ce priveste lubrifiantii, Idemitsu produce si comercializeaza o gama variata de uleiuri de motor, lubrifianti industriali si alte produse pentru diferite aplicatii.
Idemitsu este cunoscuta pentru cercetarea si dezvoltarea in domeniul lubrifiantilor si pentru furnizarea de solutii tehnologice avansate. Produsele lor acopera o serie de industrii, inclusiv auto, constructii, industria grea si multe altele.

Companiile Emergente

Lukoil

Lukoil este o companie petroliera si de gaze naturale cu sediul in Rusia, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. Lukoil produce si comercializeaza o gama diversa de produse petroliere, inclusiv lubrifianti sub marca sa Lukoil.
Lukoil Lubricants produce o varietate de lubrifianti, inclusiv uleiuri de motor, lubrifianti industriali si pentru transmisii, lichid de frana, si alte produse legate de intretinerea vehiculelor si echipamentelor industriale.

Phillips 66

In 1927, Phillips Petroleum Company a fost fondata ca un nume de marca pentru Phillips 66, o companie globala de energie cu sediul in Houston, Texas. Pe langa faptul ca este o companie multinationala americana de energie, Phillips este o corporatie multinationala. Datorita diviziei sale de cercetare si dezvoltare de clasa mondiala, care creeaza cele mai inovatoare produse, aceasta companie este una dintre cele mai de incredere marci din lume.

Eni

Eni este o companie petroliera si de gaze cu sediul in Italia, activa in intreaga lume, ce produce si comercializeaza o gama diversificata de produse petroliere, inclusiv lubrifianti. Acesti lubrifianti sunt utilizati intr-o varietate de aplicatii, inclusiv pentru autovehicule, industria grea, constructii si altele.
Gama de lubrifianti Eni include uleiuri de motor, lubrifianti industriali, lubrifianti pentru transmisii, si alte produse specifice. Compania acorda o atentie deosebita cercetarii si dezvoltarii, avand ca scop producerea de lubrifianti avansati pentru a satisface cerintele in continua schimbare ale pietei.

Petrobras

Compania petroliera multinationala Petrobras, cu sediul la Rio de Janeiro, este o corporatie internationala de stat din domeniul petrolului. Compania a fost fondata la 3 octombrie 1953. Compania produce lubrifianti pentru automobile si are cea mai mare cota de piata din America de Sud.
Petrobras ofera o gama variata de lubrifianti, inclusiv uleiuri de motor, lubrifianti industriali si alte produse destinate diferitelor aplicatii. Gama de lubrifianti Petrobras este conceputa pentru a satisface cerintele diverse ale industriei si utilizatorilor finali. Compania se concentreaza pe cercetare si dezvoltare pentru a furniza produse de inalta calitate si tehnologie.

Motul

Motul este un brand cunoscut de lubrifianti si alte produse de intretinere auto. Compania Motul produce o gama variata de uleiuri de motor, lubrifianti industriali si fluide specifice pentru diferite tipuri de vehicule si echipamente. Produsele Motul sunt folosite in industria auto, motoare, si in alte domenii care necesita lubrifiere specializata.
Gama de lubrifianti Motul acopera o serie de aplicatii, inclusiv pentru autoturisme, motociclete, vehicule off-road, si alte echipamente industriale. Compania se remarca prin accentul pus pe cercetare si dezvoltare.

AMSOIL INC.

Amsoil Inc. este o companie americana specializata in productia si comercializarea de lubrifianti si alte produse de intretinere auto si industriala. Amsoil este renumita pentru gama sa larga de uleiuri de motor, lubrifianti industriali, aditivi si alte produse chimice pentru diferite aplicatii.
Produsele Amsoil sunt destinate atat vehiculelor de pasageri, cat si echipamentelor industriale, si sunt proiectate pentru a oferi performante ridicate si protectie avansata. Compania pune un accent deosebit pe cercetare si dezvoltare pentru a ramane la varful tehnologiei in industria lubrifiantilor.

Gulf Oil International

Gulf Oil International este o companie renumita in industria de lubrifianti si combustibili, ce ofera o gama variata de produse, inclusiv uleiuri de motor, lubrifianti industriali si alte solutii de intretinere pentru o varietate de aplicatii.
Gulf Oil are o prezenta globala si furnizeaza lubrifianti pentru autoturisme, camioane, vehicule industriale, utilaje grele si echipamente industriale. Lubrifiantii Gulf Oil International sunt recunoscuti pentru calitatea si performanta lor, iar compania a dezvoltat lubrifianti specializati pentru a satisface cerintele diverse ale clientilor.

Criteriile de evaluare

Cele 150 de companii au fost evaluate in functie de factori precum veniturile, prezenta geografica, strategiile de crestere, investitiile, canalele de cerere si strategiile de vanzare.
Criteriile de top pentru evaluarea amprentei produsului s-au referit la uleiul de baza (mineral, sintetic si pe baza bio), tip de produs (ulei de motor, ulei de transmisie, fluid hidraulic, ulei de compresor, fluid de transmisie, grasimi si altele) si industria de utilizare.

Foto: freepik