Ben van Beurden, CEO-ul de la Shell scrie in ziarul National despre modul in care industria energetica poate crea o noua era de oportunitati pentru tinerii din Orientul Mijlociu si de dincolo de acesta.
Facand astazi o plimbare de-a lungul Cornisei din Abu Dhabi, e dificil sa iti imaginezi ca acest oras vibrant a fost odinioara doar un sat izolat de pescari. Astazi multe dintre cladirile din Abu Dhabi ajung pana la cer, iar cea mai inalta dintre ele este chiar sediul Companiei Petroliere Nationale din Abu Dhabi (ADNOC).
Aceasta cladire impunatoare reflecta dezvoltarea uluitoare pe care a cunoscut-o industria petroliera din emiratul arab, si care l-a transformat, de altfel, intr-unul dintre cele mai prospere locuri din lume.
Regretatul lider vizionar al emiratului, inaltimea sa Seicul Zayed bin Sultan Al Nahyan, a realizat ca resursele naturale ar putea genera prosperitate si oportunitati pentru noile generatii, iar Shell este una dintre companiile care au sprijinit Abu Dhabi in dezvoltarea industriei gazelor si petrolului, urmand ca anul urmator sa fie marcat chiar cel de-al 80-lea an de parteneriat intre Shell si Abu Dhabi.

Resurse energetice = oportunitati si beneficii

Resursele energetice creaza oportunitati si beneficii in egala masura. Exista multe alte exemple in acest sens in Orientul Mijlociu si este incredibil daca ne gandim cat de rapid s-a dezvoltat aceasta regiune in doar cateva decenii.
Contrastul cu Africa Subsahariana este unul extrem de mare. Potrivit Bancii Mondiale, in 2016 un procent de 98% dintre locuitorii Orientului Mijlociu si Africii de Nord aveau acces la energie, in timp ce in Africa Subsahariana aceasta cifra abia ajungea la 42%.
In ciuda resurselor sale energetice foarte bogate, astazi Orientul Mijlociu are de infruntat o provocare energetica, si anume cum sa raspunda cererii aflate intr-o crestere rapida. In anii urmatori, consumul regional de energie se asteapta sa creasca intr-un ritm mai rapid decat in restul lumii.

Tranzitia-energetica-in-Orientul-Mijlociu
Solutia consta intr-o cantitate mai mare de energie si intr-o energie mai curata ca raspuns oferit cererii, in paralel cu reducerea cantitatii de gaze cu efect de sera pentru a contribui la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Asta necesita mentinerea cresterii temperaturii globale la un prag sub 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial.
E posibil ca provocarea sa fie foarte mare, dar la fel este si oportunitatea.
In primul rand exista gaze naturale, combustibilul fosil cu cea mai curata ardere. In Orientul Mijlociu, tari precum Egipt, Oman, Irak si Arabia Saudita accelereaza productia, iar Emiratele Arabe Unite au ca obiectiv sa se auto-aprovizioneze complet in anii urmatori.
Iar unele tari din regiune importa gaz natural lichefiat.
Gazul nu numai ca genereaza majoritatea electricitatii din regiune, dar ofera si energia necesara pentru industria grea si alimenteaza alte industrii, asa cum este industria petrochimica.
Foarte important este faptul ca gazul natural este un partener de nadejde pentru proiectele privind energiile regenerabile. Cu alte cuvinte, combinatia de gaz si energii regenerabile are un rol din ce in ce mai important in crearea de sisteme energetice cu continut scazut de carbon.

Tranzitia energetica in Orientul Mijlociu

Aceasta tranzitie energetica este cruciala. Iar tarile Orientului Mijlociu se misca in directia corecta. De pilda, Emiratele Arabe Unite au ca obiectiv generarea a 44% din energia lor din surse regenerabile pana in 2050. Proiecte precum Parcul Solar Shams din Abu Dhabi si Parcul Solar Al Maktoum din Dubai deschid drumul pentru pasi mai mari si mai indrazneti.

Tinerii – un instrument pentru cladirea viitorului

Orientul Mijlociu se confrunta, de asemenea, si cu o alta provocare, reprezentata de procentul mare de tineri din regiune. Aproximativ jumatate din populatia Orientului Mijlociu are varste sub 25 de ani. Iar alaturi de Africa de Nord, are una dintre cele mai mari rate de somaj din lume, cu un procent de 27%.
Acesti tineri pot ajuta regiunea sa construiasca pentru viitor. Daca le sunt oferite educatie, pregatire si posibilitati de angajare, succesul lor poate alimenta succesul intregii natiuni. Industria energetica poate juca un rol extrem de important in contributia la crearea unei noi ere de oportunitati, mai ales in aceasta zona bogata in resurse.
Prin investitii si planificari inteligente, tarile bogate in petrol si gaze isi pot utiliza resursele pentru a-si diversifica economia, creand posibilitatea de angajari directe si alte oportunitati prin furnizarea locala si contracte de achizitie.
Sa luam drept exemplu cresterea domeniului petrochimic in Golf. Astazi regiunea produce peste 10% din produsele petrochimice din intreaga lume, o crestere ce a generat peste 800.000 de locuri de munca in ultimii 30 de ani.
Dincolo de petrol si gaze, proiectele privitoare la sursele regenerabile de energie ofera de asemenea si perspective reale pentru tineri.
Marocul este un caz interesant, prin anuntarea unui proiect ambitios ce vizeaza producerea a 50% din cererea sa energetica din surse regenerabile pana in 2030, pentru a reduce dependenta de importuri.
Rata de somaj in randul tinerilor din Maroc este de 18% si inca exista o lipsa de muncitori calificati pentru proiecte de energie regenerabila.
De aceea, se fac eforturi de a antrena tinerii marocani pentru meseriile necesare in industria energetica. In cele din urma, cu initiativele corecte, guvernele pot raspunde cererii mari de energie, contribuind in acelasi timp la acordarea de sanse valoroase pentru tanara generatie.
Pana la urma cu totii ne dorim oportunitati. Oportunitatile dau oamenilor energia si dorinta de a reusi, asa cum a inteles parintele fondator al Emiratelor Arabe Unite, Seicul Zayed.
Cu investitii si cu o conducere clara, industria energetica poate crea o noua era de oportunitati, in Orientul Mijlociu si dincolo de acesta.

Foto: freepik