Recent lansatul plan climatic al vicepresedintelui american Joe Biden a fost contestat de presedintele Trump la Conventia Nationala Republicana, leaderul de la Casa Alba sustinand ca acest plan va „distruge economiile” statelor din intreaga natiune americana.
Este o afirmatie ce poate fi auzita in salile Congresului si in primariile din toata tara. Si desigur, exista momente in care compromisurile dintre protectia mediului si dezvoltarea economica chiar sunt reale.

Dar in deceniile scurse de la momentul nasterii miscarii ecologiste, exemplu dupa exemplu, program dupa program, lege dupa lege au demonstrat ca protectia mediului poate atrage dupa sine si cresterea economica. Iar asta este cu atat mai adevarat cand vine vorba despre tranzitia la energia curata.
Nu trebuie decat sa intrebi un instalator de sisteme solare din Orlando, un auditor energetic casnic din Pittsburgh, un angajat in sectorul de mentenanta pentru turbinele eoliene din Texas, un fermier care foloseste energia solara pentru irigarea recoltelor sau proprietarii de case si oamenii de afaceri din comunitatile rurale si urbane care platesc facturi mult mai mici la energie datorita programelor ce au ca obiectiv eficienta energetica. In acest moment exista de doua ori mai multe locuri de munca in sectorul eficientei energetice decat in toate ramurile combustibililor fosili laolalta.

Planul climatic al lui Biden profita de oportunitatile care imbina dezvoltarea economica si mentinerea unui climat stabil si a unui aer si unei ape mai curate, si va functiona cu gandul la sprijinirea celor mai vulnerabile comunitati, lovite cel mai grav de criza economica actuala.
Planul este unul cuprinzator, insa exista cateva elemente esentiale care vor stimula cresterea numarului de locuri de munca, vor accesa inovatia tehnologica americana, vor crea economii de costuri energetice pentru consumatori, atenuand in acelasi timp si criza climatica.

Investitia in valoare de 2 mii de miliarde de dolari, pe o durata de patru ani, despre care se vorbeste in plan va stimula dezvoltarea energiei curate si va avea ca efect redarea a milioane de locuri de munca. Ne aflam in aceste momente in perioada cu cea mai mare cifra a somajului de la Marea Depresiune pana in prezent, iar strategia “Build Back Better” (Reconstruim Mai Bine) va investi intr-o infrastructura energetica de secol XXI, si nu va sprijini un sistem din secolul XX.
Combustibilii fosili au facut ca Statele Unite ale Americii sa fie leaderul economic global care este in acest moment. Insa natiunea americana plateste un pret foarte mare pentru impactul acestui tip de combustibili asupra mediului, tradus in costur pentru sanatate, inundatiile din orase si de pe terenuri agricole, precum si incendiile de vegetatie. Vremea combustibililor fosili a trecut, iar cele 2 mii de miliarde de dolari vor ajuta extrem de mult la instalarea de sisteme eoliene si solare, facand cladirile sa devina inteligente si eficiente, insa protejand si angajatii si ajutand comunitatile sa faca tranzitia la aceasta economie noua.

Planul se concentreaza, de asemenea si pe sectorul transporturilor – in acest moment cel mai important sector emitator de gaze cu efect de sera. In comparatie cu orice alta tara industrializata, sistemele de transport public din SUA sunt inadecvate si au o infrastructura care se prabuseste. Un obiectiv ambitios al planului lui Joe Biden este acela de a oferi solutii de transport ultramodern, cu zero emisii, in toate zonele a caror populatie depaseste 100.000 de locuitori (asta insemnand peste 300 de orase si localitati din Statele Unite).
Alte politici ce tin tot de sectorul transporturilor vor conduce la o revigorare a dezvoltarii si fabricarii masinilor americane, facand ca vehiculele electrice si alte vehicule curate sa fie nu doar un standard, ci si vehiculele dorite si cerute de familii, de contractori, de transportatori si de operatorii de flote.

Statele Unite sunt in urma in acest moment la capitolul finantare pentru cercetare si dezvoltare energetica. Planul lui Biden urmareste sa schimbe acest trend, investind in inovatie si antreprenoriat. In mod foarte straniu pentru un om de afaceri competitiv, asa cum este presedintele Trump, el a parut linistit si multumit la gandul de a ceda arena inovarii in materie de energie curata si piata globala Chinei, Indiei si Germaniei.
Investitiile importante in cercetarea si dezvoltarea energiei vor aduce Statele Unite inapoi in pozitia de leader energetic global.
Fiecare dintre aceste parti ale planului care stimuleaza investitiile in energia curata, este un castig pe toata linia: in America urbana si rurala creste numarul de locuri de munca, iar pe de alta parte sunt rezolvate cele mai descurajante provocari de mediu din vremurile acestea. Planul climatic al lui Biden da sansa unei cresteri economice si a unei protectii a mediului la o scara pe care nu am mai vazut-o pana acum. Si acesta nu este un mit.

Sursa: https://www.tampabay.com/opinion/2020/09/14/ending-the-myth-of-the-environment-versus-the-economy-column/

Foto: freepik