Ferma eoliana Nxuba a EGP, a treia instalatie eoliana a companiei din provincia Eastern Cape, va genera – conform tuturor asteptarilor – 460 GWh de energie anual. Instalatia, care a necesitat o investitie de 200 de milioane de euro, ridica nivelul capacitatii totale nationale a companiei la peste 650 MW dintr-un total de opt proiecte operationale.

Filiala sud-africana de energie regenerabila a companiei Enel Group, Enel Green Power RSA (EGP RSA), a ajuns cu succes la exploatarea comerciala a fermei eoliene Nxuba de 140 MW din provincia Eastern Cape. Potrivit estimarilor, proiectul – a carui constructie a presupus o investitie de 200 de milioane de euro – va genera anual 460 GWh de energie.
Aceasta borna importanta confirma angajamentul EGP fata de Africa de Sud si ne consolideaza pozitia de principal producator independent de energie regenerabila din tara”, a declarat Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power. „Continuam sa facem investitii pentru a diversifica si mai mult mixul energetic, promovand in acelasi timp o tranzitie energetica durabila si favorabila incluziunii, creand valoare comuna pentru factorii interesati”.

Parcul eolian Nxuba va evita emisii de aproximativ 460.000 de tone de dioxid de carbon anual. Parcul va avea la baza un acord pe 20 de ani de furnizare a energiei electrice, cu compania energetica sud-africana Eskom, ca parte a licitatiei guvernului sud-african pentru Programul de Achizitii pentru Producatorii de Energie Independenta (REIPPPP), ce a acordat Grupului Enel un numar total de 5 proiecte eoliene in aprilie 2015, pentru generarea a 700 MW de energie, in cadrul celei de-a patra runde.

Amplasarea proiectului in provincia Eastern Cape din Africa de Sud il face foarte potrivit pentru generarea de energie eoliana, in mare parte atribuita curentilor puternici de vant de-a lungul coastei provinciei, intre Cookhouse si granita de vest a statului Lesotho. Regiunea se afla in imediata apropiere a conexiunilor majore la retea, ceea ce permite cu usurinta alimentarea cu energie a retelei nationale de electricitate din Africa de Sud.

Odata cu punerea in functiune a parcului eolian Nxuba, EGP RSA detine opt proiecte operationale in Africa de Sud si o capacitate totala instalata de peste 650 MW.
In afara de Nxuba, EGP RSA mai are in functiune in provincia Eastern Cape alte doua parcuri eoliene – Nojoli (88 MW) si Golful Gibson (111 MW). In Northern Cape, compania detine centralele solare Upington (10 MW) si Adams (82,5 MW). Alte centrale solare includ Pulida (82,5 MW) in Free State, Tom Burke (66 MW) in Limpopo si Paleishuewel (82,5 MW) in Western Cape. Doua proiecte – Garob in Northern Cape si Golful Oyster in Eastern Cape – vor incepe sa functioneze complet in al doilea trimestru al anului 2021, in timp ce alte doua – Karusa si Soetwater in Karoo Hoogland – in al patrulea trimestru al anului 2021, fiecare cu o capacitate instalata de 140 MW.

Constructia parcului eolian Nxuba a implicat un element semnificativ de transfer de competente, EGP RSA recurgand la serviciile intreprinderilor mici si mijlocii din localitatea Blue Crane Route si din municipalitatile Raymond Mhlaba, pentru a ajuta la constructie. In plus, sectiunile turnului de beton au fost fabricate local, in orasul Somerset East.

Unitatea a implicat, de asemenea, implementarea instrumentelor digitale pentru efectuarea verificarilor de calitate la fata locului si urmarirea inteligenta a componentelor turbinei eoliene. Folosirea unor solutii inovatoare a permis colectarea mai fiabila si mai precisa a datelor, imbunatatind astfel calitatea generala a muncii si simplificand comunicarea intre lucratori, atat la fata locului, cat si in afara locatiei.
In perioada de constructie a instalatiei, au fost implementate protocoale riguroase de siguranta, in lumina pandemiei ce a marcat anul 2020 si in conformitate cu indicatiile autoritatilor sanitare, cu scopul de a asigura protectia necesara angajatilor implicati in constructie, precum si a comunitatilor in care este instalat parcul.

Compania a stabilit reguli stricte in ceea ce priveste deplasarile, ce au inclus carantina preventiva atunci cand angajatii s-au deplasat in orase din afara regiunii in care se afla santierul, igienizarea sporita a facilitatilor, vehiculelor si mediilor de pe santierele de constructie, precum si masuri menite sa asigure practici de lucru sigure. Pe santier, echipele si operatiunile au fost structurate astfel incat sa fie respectata distantarea sociala necesara.

De asemenea, Enel Green Power a desfasurat campanii de testare pentru toti angajatii care au lucrat pe santierele de constructii.
Odata cu inceperea functionarii –in mare parte datorita sprijinului Eskom in ceea ce priveste punerea in functiune a instalatiei – parcul eolian Nxuba vine sa consolideze pozitia EGP RSA ca principal producator independent de energie regenerabila in Africa de Sud, si demonstreaza implicarea sa in furnizarea de energie sustenabila si curata in tara.

Sursa: https://www.evwind.es/2020/12/22/enel-starts-operating-140-mw-of-wind-energy-capacity-in-south-africa/78703

Foto: freepik