Primul summit al ONU, din ultimii 50 de ani, pe teme legate de apa a avut loc in luna martie in New York City, si a ocazionat discutii intre mii de delegati despre o criza globala a apei care se profileaza si care este cauzata de supraconsum si supradezvoltare.
In acest context agentia de presa Reuters a trimis recent un fotograf pe raul Las Vacas din municipalitatea Chinautla, de langa Guatemala City, pentru a inregistra impactul pe care il are poluarea asupra unui curs de apa.

Fotografiile Reuters prezinta imagini socante cu oameni colectand fier vechi din extrem de poluatul rau Las Vacas, incadrat de cea mai mare groapa de gunoi din Guatemala. Si nu doar oamenii pot fi observati in apele pline de gunoi, animalele fiind si ele o prezenta obisnuita in peisaj, asa cum reiese din imaginile Reuters.
Potrivit organizatiei non-profit olandeze The Ocean Cleanup, aproximativ 20.000 de tone de gunoi sunt transportate in fiecare an de raul Las Vacas, un afluent al Rio Montagua, cel mai mare rau din Guatemala, care se varsa in Marea Caraibilor.
Astfel, gunoiul – generat in cea mai mare parte a sa de capitala Guatemalei, Guatemala City – ajunge in cele din urma in Marea Caraibilor.

Anul trecut, Ocean Cleanup a instalat un paravan cu plasa de otel pe rau pentru a incerca sa opreasca plasticul inainte ca acesta sa ajunga in mare. Plasa a fost numita The Interceptor Trashfence si desi aceasta a capturat cantitati uriase de deseuri, prima incercare a fost considerata nereusita, deoarece structura a suferit daune fizice din cauza presiunii inundatiilor si nu a putut retine mult plastic. “Tipul de interceptor pe care il folosim aici este primul de acest tip, pentru ca am descoperit ca interceptorii pe care ii foloseam pana acum sunt prea mici pentru a capta cantitatile uriase de gunoi de aici”, spune Boyan Slat, director si fondator al Ocean Cleanup. Interceptorul este un gard metalic urias care actioneaza pentru a opri plasticul sa ajunga in municipalitatea Chinautla, langa capitala.
Activistii Ocean Plastic au fost socati sa vada cantitatile uriase de gunoi care gatuie efectiv raul Las Vacas.
“Raurile sunt principalele artere care duc gunoiul de pe uscat in mare, iar aici vedem probabil cel mai important rau din lume cand vine vorba despre poluarea cu plastic. Nu am mai vazut nicaieri in lume cantitatea de plastic pe care o vedem aici, asa ca daca o putem stopa aici, va fi un succes major pentru oceane. Problema principala aici este gestionarea deseurilor, iar in unele comunitati gunoiul nu este colectat sau cand este colectat ajunge la o groapa de gunoi unde nu este sigur si de unde poate patrunde in rau”, explica Slat, care adauga ca Rio Montagua este unul dintre cele mai poluante, daca nu chiar cel mai poluant rau din lume.
“La Ocean Cleanup misiunea noastra este sa scapam oceanele lumii de plastic, iar parte din aceasta actiune este sa stopam ajungerea unei cantitati si mai mari de plastic in oceane” spune Boyan Slat.

Foto: freepik