Practicile agricole traditionale devin din ce in ce mai dificil de sustinut, dar sursele regenerabile, care au parte de un boom si sunt avide de teren, reprezinta o oportunitate uriasa de crestere.

Vremurile sunt dificile pentru fermierii britanici. Lipsa angajatilor sezonieri, ca urmare a Brexit-ului si a pandemiei COVID, a avut ca rezultat terenuri intregi pline de fructe putrezite si zeci de mii de porci care trebuie sa fie sacrificati. Intre timp, exporturile de alimente si bauturi au scazut cu 50% in primul sfert al anului 2021, primul an dupa Brexit, iar preturile in crestere la gaz au dus la o criza de ingrasamant in intreaga lume – iar toate acestea se suprapun peste presiunea pe care razboiul preturilor din supermarketuri o pune de mult timp asupra fermelor.

“Este foarte dificil sa furnizam an de an fructe la standarde inalte si la pretul minim asteptat de marile supermarketuri” spune Gordon Derbyshire, care face agricultura pe un teren de 1000 de acri, cultivand meri in apropierea orasului Tunbridge Wells in SE Angliei. Problemele sunt agravate si mai mult de faptul ca ferma lui nu are un sol extraordinar de fertil si, fiind la poalele unui deal, prezinta un risc mare de inghet.

In urma cu cinci ani, Derbyshire a inchiriat 31 de acri de teren companiei franceze de energie Engie. Compania a instalat 5MW de panouri solare, care sunt conectate la o linie principala din reteaua de electricitate, care din intamplare trece chiar pe terenul fermierului. „Avem un contract pe termen lung, astfel ca intr-un an bun, e posibil ca merele sa mearga mai bine, iar intr-un an prost, panourile sa aiba rezultate mai bine. E fiabil si functioneaza bine pentru noi”, spune Derbyshire. Pe o distanta de 10 mile mai exista doua ferme solare, iar familia sa intentioneaza sa inchirieze in viitor mai multe terenuri dezvoltatorilor de energie regenerabila, fiind multumiti de modul in care au decurs lucrurile.

Aproximativ 75% din terenurile din UK sunt terenuri agricole. Acest teren plan in general este foarte potrivit si pentru energii regenerabile. Pentru a accelera tranzitia energetica suficient pentru a atinge un prag zero-net pana in 2050, din ce in ce mai multi fermieri vor trebui sa isi ofere terenurile pentru energia regenerabila. In 2019, aproximativ 40% dintre fermieri generau deja energie cu continut redus de carbon, spune Uniunea Nationala a Fermierilor din UK. Aceasta a produs aproximativ 10% din necesarul de electricitate al Marii Britanii si a cuprins 70% din energia solara din Marea Britanie.
Desigur, dezvoltarea energiei solare nu este singurul mod in care fermierii pot lucra pentru a combate criza climatica. Exista, de asemenea, si problema spinoasa a decarbonizarii operatiilor electrice, responsabile la nivel colectiv pentru aproximativ 10% din emisiile britanice, ca si practicile agricole precum digestia anaeroba a deseurilor organice pentru a produce biogaz sau cresterea materiilor prime pentru biocarburanti, precum rapita sau sfecla. Insa energia solara rurala este un concept interesant, atat datorita oportunitatii economice reprezentate de extinderea masiva impusa de nivelul zero net si de ingrijorarile de lunga durata a panourilor fotovoltaice vor necesita prea mult teren si ca ar putea ameninta sectorul agricol traditional.

Cand fermierii decid sa dezvolte instalatii solare, acestia au la indemana doua optiuni principale: sa isi inchirieze terenul pentru dezvoltatorii solari, sau sa produca energie solara chiar ei. Intre 2010 si 2019, aceasta ultima optiune a fost adesea considerata mai profitabila pentru ca tarifele fixe din UK (FiT) a facut guvernul sa plateasca generatorilor unei capacitati mai mici de 5 MW o rata garantata pentru furnizarea de energie regenerabila catre retea. In cursul FiT, o capacitate de 5127 de MW energie solara si 770 MW energie eoliana au beneficiat de sprijin garantat pentru o perioada de 20-25 de ani.

James Smith este director general la Loddington Farm, o alta ferma de fructe din Kent, care are un sistem solar de 29 kW si o turbina eoliana de 11 kW. “Nu as fi investit in aceste scheme fara facilitatile FiT”, spune Smith, epxlicand ca ferma sa primeste o mica plata pentru exportarea catre retea a unei cote de 50% din energia generata.

Cum guvernul nu mai emite FiT-uri noi, a devenit mai greu pentru fermieri sa investeasca in propriile lor surse regenerabile la scara mica. Smith poate intelege de ce alti fermieri ar putea inchiria acum teren companiilor de energie. “Cultivarea plantelor are un risc mare si recompense mici, in timp ce energia solara presupune un risc mic si recompense mari”, spune el. Fermierii pot inchiria un acru de teren dezvoltatorilor de resurse regenerabile precum RES, Engie sau Vattenfall pentru o suma mai mare de 1000 de lire pe an, un pret care, prin comparatie, poate face recoltele “sa para ridicole”, spune Smith.

Maximizarea profiturilor din PPA

Fie ca este vorba despre companii de energie sau chiar despre fermieri care genereaza energie pe terenuri agricole, banii sunt castigati in mod normal prin vanzarea acelei energii catre o companie de utilitati sau catre un alt cumparator printr-un acord de achizitie (PPA). Acestea permit generatorilor sa isi vanda electricitatea pe o perioada convenita. Poate fi vorba despre PPA-uri cu pret fix, care blocheaza rata de piata actuala, sau PPA-uri flexibile, ce permit vanzatorului sa tranzactioneze in momente diferite si sa profite de schimbarile de pret pe piata de gros.

PPA-urile flexibile ofera producatorilor independenti ocazia de a-si imbunatati profiturile, dar provocarea tehnica de a vinde la momentul potrivit companiei potrivite de utilitati poate fi dificila. Kristina Rabecaite, emigrant lituanian stabilit in Londra la aproape 30 de ani, a venit insa cu o solutie pentru aceasta problema, sub forma unei aplicatii numite PPAYA, care monitorizeaza si analizeaza preturile pe piata de gros pentru ziua urmatoare in beneficiul producatorilor independenti, astfel incat acestia sa obtina cel mai bun deal.

Aplicatia permite producatorilor independenti, multi dintre ei fermieri, sa stabileasca un pret target si mareste sansele de a obtine acel pret. Odata configurata, aplicatia va tine in mod automat licitatiile producatorului in fiecare zi a anului pentru a incerca sa atinga pretul target, deschizand de asemenea licitatia pentru multiple companii de utilitati, astfel incat producatorul sa poata accesa de fiecare data cel mai profitabil contract.
“In viitor, cand tarifele fixe nu vor mai exista, fermierii vor fi nevoiti sa se bazeze exclusiv pe preturile pietei pentru venit; iar PPAYA le va permite sa isi maximizeze venitul” spune Rabecaite. Echipa sa este tot mai des abordata de o generatie noua de fermieri, care investesc in instalatii fara subventii, de scara mare, si care isi propun sa profite de costul redus al energiilor regenerabile si de preturile mari la electricitate din acest moment.
“Nu suntem experti in vanzarea electricitatii pe care o generam” spune Ian Williams, producator agricol din Shropshire, West Midlands, care exporta 735 de kWh de electricitate pe zi. “Inscrierea pe PPAYA presupune doar stabilirea unui pret de rezerva de care am fost multumiti. De atunci am obtinut cele mai bune preturi pe care le-am avut vreodata”.

Alte piete: Germania si SUA

Fenomenul dublu al fermierilor aflati sub presiune si al surselor regenerabile care au nevoie de extindere, exista peste tot in lume, nu numai in UK.
In Germania, de pilda, tarifele fixe care au propulsat compania Energiewende din 2000 pana in 2021 au condus la un mix divers de parti implicate care au profitat de sursa de electricitate regenerabila a tarii. Fermierii au controlat 16% din productia de energie solara si 74% din biogaz in 2019, iar aceste cifre nu includ terenul inchiriat companiilor de energie regenerabila.

Noua coalitie de guvernare din Germania are planuri ambitioase in ceea ce priveste energia curata, inclusiv ca 80% din electricitate sa provina din surse regenerabile pana in 2030 si 2% din teren sa fie dedicat instalatiilor eoliene onshore. Aceste politici ar trebui sa ofere fermierilor mai multe oportunitati, fie sa produca energie chiar ei, fie sa isi ofere terenul companiilor de resurse regenerabile, spune Barbara Saerbeck, de la thing tank-ul berlinez Agora Energiewende.

Dincolo de Atlantic, think tank-ul RMI estimeaza ca intr-un scenariu in care pana in 2035 90% din electricitatea din SUA ar fi regenerabila, turbinele eoliene si sistemele solare din America rurala ar putea genera pesre 80 de miliarde de dolari in venituri anuale, fata de aproximativ 40 de miliarde cat genereaza astazi. Intre timp, perspectivele pe termen lung pentru multe industrii rurale traditionale ar putea fi sumbre: un raport din 2019 al departamentului pentru Agricultura a descoperit ca productia americana de porumb si soia ar putea scadea cu 80% in urmatorii 60 de ani ca urmare a caldurii tot mai mari si a secetelor determinate de schimbarea climatica.

Optimizarea folosirii terenurilor

Exista temeri ca – in lipsa unei planificari eficiente – proliferarea energiei solare ar putea ameninta intregul sector agricol.

Intre 1992 si 2012, o suprafata de 31 de milioane de acri din SUA – dimensiunea statului american Iowa – a fost transformata din teren agricol in dezvoltare urbana sau industriala. Organizatia nonprofit American Farmland Trust crede ca tara trece prin cea mai mare tranzitie a terenurilor din acest domeniu. Dezvoltarile din domeniul energiei solare joaca un rol in aceasta transformare a utilizarii pamanturilor: Laboratorul National pentru Energie Regenerabila din SUA a estimat in 2019 ca o suprafata de 2 milioane de acri de teren va fi transformata in terenuri solare pana in 2030.

Fermele solare de scara mare risca sa faca terenurile agricole inutile, golind pamantul si compactand terenul – insa instalatiile fotovoltaice si agricultura nu trebuie sa se situeze pe pozitii de opozitie, spune Saerbeck, facand astfel referire la dezvoltarile agrivoltaice, care presupun instalarea de panouri mobile in jurul sau deasupra recoltelor sau fermelor zootehnice, in loc de acoperirea terenurilor in intregime.
Datele furnizate de centrul german de cercetare Fraunhofer Society arata ca instalatiile agrivoltaice si-au marit capacitatea de la 5 MW in 2012 pana la aproximativ 2.9 GW in 2018 si pana la peste 14 GW in 2021, cu programe nationale de finantare in Japonia, China, Franta, SUA si Coreea de Sud.
“Versatilitatea unica a energiei solare creaza un potential enorm pentru folosirea complementara a terenului” spune Miguel Herrero, consultant pe politici la SolarPower Europe. El adauga ca amprenta de panouri solare a terenului a fost adesea supraevaluata. “Instalarea de sisteme agrivoltaice pe 1% din terenul agricol al UE ar putea insemna o capacitate de aproximativ 900 de GW, adica de peste 5 ori mai mult decat capacitatea generala instalata a UE in acest moment”, spune el.

Si in SUA datele sugereaza ca amenintarea pe care energiile regenerabile o reprezinta pentru agricultura ar putea fi exagerata. Un raport al organizatiei non-profit Asociatia pentru Energie Sustenabila din Carolina de Nord arata ca in decembrie 2016, Carolina de Nord a alocat energiei solare o suprafata de peste 9000 de acri de teren agricol, devenind astfel cel de-al doilea stat solar din SUA in acel moment, ca si capacitate totala.
Cu toate acestea, in urmatorul deceniu, o suprafata totala de 1 milion de acri de terenuri cultivate au fost pierdute ca urmare a dezvoltarilor, ceea ce inseamna ca energia solara a fost responsabila doar pentru 1% din pierderile de teren.
“Panourile solare nu trebuie sa ocupe suprafete mari de teren agricol daca guvernele au viziunea de a recompensa sau reglementa practicile de management imbunatatit al terenului in cadrul instalatiilor solare” adauga Byron Kominek, consultant pe sisteme agrivoltaice si cultivator de fan in Boulder, Colorado. El adauga ca beneficiile economice ale agrivoltaicii bine gandite sunt evidente. “Energia solara ne ofera mai multe fonduri decat cultivarea fanului si necesita mai putin timp pe an – si vorbesc despre instalatii solare doar pe una dintre cele trei pajisti cu fan pe care le am” spune el.

Viitorul agriculturii si energiei solare

Fara date calitative referitoare la majoritatea pietelor e greu de evaluat amploarea deplina a energiei regenerabile generate de terenurile agricole. “Electricitatea se vinde prin PPA-uri, nu terenurile” explica Herrero. “Vanzarea terenurilor de catre persoanele fizice este doar o modalitate de a cumpara drepturile asupra terenurilor, insa exista si alternative precum inchirierea terenurilor sau co-investitia”.

Ceea ce pare clar, insa, este ca pe masura ce pietele renunta la tarifele fixe si tin licitatii din ce in ce mai importante pentru surse regenerabile, oamenii simpli vor fi zdrobiti, iar cei care vor genera energie vor fi companiile energetice care opereaza pe terenurile agricole, nu fermierii insisi.

O analiza a licitatiilor din sfera energiei solare ce au avut loc in Germania in perioada 2014-2016 a stabilit ca “nicio cooperativa nu a avut un succes vizibil in vreuna dintre licitatiile fotovoltaice din ultimii doi ani”.
Insa transformarile la nivel economic determinate de tranzitia energetica vor continua sa aduca oportunitati. Preturile mari de care se bucura in acest moment generatorii de pe piata de electricitate en-gros – desi nu sunt strict un rezultat al tranzitiei energetice – sunt un exemplu in acest sens.
“Este clar ca odata cu tranzitia energetica vom avea parte de o volatilitate, iar aceasta volatilitate va prezenta oportunitati pentru clientii nostri” spune Rabecaite, de la PPAYA. Ea crede ca detinerea unei baterii litiu-ion, care are capacitatea de a stoca energie si de a o vinde atunci cand resursele sunt limitate si preturile mari, ar putea oferi curand o oportunitate de business pentru fermieri si pentru alti factori privati. “Jucatorii agili care vor juca bine pe aceasta piata vor putea face in continuare profit” prognozeaza Rabecaite.

Sursa: https://www.energymonitor.ai/sectors/industry/the-farmers-profiting-from-the-solar-power-boom

Foto: freepik