Un ONG norvegian a lansat un program comun de training in materie de agricultura sustenabila, destinat absolventelor de facultati de inginerie din Iordania. Obiectivele acestui program au fost atat incurajarea patrunderii pe piata muncii a iordaniencelor, cat si lupta impotriva desertificarii.
Sub soarele fierbinte din Aqaba, o echipa formata numai din iordanience absolvente de facultate planteaza seminte de salata si de bok choi in solul de desert. Asta dupa ce inainte pregatisera un amestec compost special – un mix de muschi de turba si coaja de nuca de cocos maruntita – care le-a permis sa transforme in pamant fertil un sol altfel arid.

Cele 15 femei inginer au participat la prima lor vizita in teren la Centrul de Cercetare din Aqaba al Sahara Forest Project, (SFP), ca parte a unui program de antrenament de 12 saptamani avand ca obiectiv stimularea practicilor inovatoare in agricultura sustenabila in Iordania. Programul de training este un proiect comun intre Universitatea Tehnica Hussein si SFP, un ONG norvegian axat pe furnizarea de apa proaspata si alimente catre regiunile din desert.

Pentru multe dintre participante, aceasta a fost prima experienta in cadrul careia au putut vedea la propriu, dincolo de carti, ceea ce au invatat in facultate.
Pentru mine a fost prima oara cand am vazut culturile agricole in acest fel”, a spus pentru Al-Monitor Dania Shahrori, o absolventa in varsta de 24 de ani in domeniul ingineriei apelor si mediului. “Este ceva unic sa vezi aceste tehnici noi in Iordania” spune ea.
Reprezentantii SFP le-au condus pe participante prin baza de cercetare si le-au prezentat ciclul de viata al unei culturi crescute cu tehnici experimentale. Participantele au putut invata in primul rand modul in care apa de mare este obtinuta din Marea Rosie, aflata la cativa kilometri distanta, si despre procesul de desalinizare, inainte de a invata cum sa determine nivelul adecvat de salinitate al apei. Ele au observat apoi statiile de compostare din afara si culturile crescute folosind compost facut la comanda.

Participantele au pus celor doi membri al echipei SFP multe intrebari cu privire la tehnologia statiei de cercetare, la productivitatea culturilor si la chimia din spatele amestecului special de compost pe care il produc. Dupa ce l-a incurcat pe directorul pentru Iordania al SFP cu o intrebare referitoare la o parte anume din filtrul osmotic invers al masinii de desalinizare, una dintre inginere a explicat ca lucreaza intr-un start-up din domeniul gestionarii deseurilor si credea ca acea parte poate fi utila si pentru munca sa.

Femeile pe piata muncii din Iordania

In Iordania femeile reprezinta aproximativ 14% din forta de munca in anul 2019, una dintre cele mai scazute rate din regiune de implicare a femeilor pe piata muncii.

Daca este sa ne referim strict la sectorul agricol, femeile au in general locuri de munca necalificate sau cu calificare redusa, joburi cu salarii mici, mai degraba decat functii mai tehnice si de management.

Tocmai de aceea, programul nu s-a concentrat doar pe aspectele tehnice ale agriculturii sustenabile in Iordania, ci si pe skill-urile soft necesare pentru a face ca un proiect sa dea roade, a declarat pentru Al-Monitor, Ruba al-Zu’bi, expert in sustenabilitate si mentor in cadrul programului.
In cadrul vizitei la fata locului, participantele au format grupuri de discutii in care au vorbit despre ceea ce au invatat, iar mai tarziu au participat la o sesiune de consiliere in cadrul careia au prezentat si perfectionat idei cu privire la propriile lor proiecte de dezvoltare sustenabila.

Importanta agriculturii sustenabile in Iordania

Acest demers nu a fost important doar pentru ca femeile au primit dreptul de a lucra in functii cu calificare mai inalta in sectorul de sustenabilitate, ci si pentru a creste nivelul de constientizare cu privire la practicile sustenabile, pentru ca femeile sunt adesea capul familiei si iau decizii de zi cu zi cu privire la consumul in casele din Iordania, potrivit lui Zu’bi.

Intr-adevar, se pare ca exista un nivel din ce in ce mai mare de constientizare cu privire la importanta agriculturii sustenabile, cel putin in capitala Amman.
Zeina Fakhriddin, mentor in cadrul programului si manager de operatiuni al Fermei Organice Mujeb, o ferma locala care se concentreaza pe sustenabilitate, a spus ca cererea de legume au crescut vertiginos in ultimii ani, mai ales dupa carantina cauzata de noul coronavirus in primavara. Ea a mai subliniat ca peste 60% din clientii fermei au fost femei.

Deficitul de apa in Iordania

Practicile inovatoare in agricultura si folosirea apei sunt esentiale pentru Iordania, aceasta fiind pe locul doi in topul tarilor cu deficit de apa in lume.
Sectorul agricol este unul dintre consumatorii principali de apa din tara, folosind 53% din rezervele anuale de apa ale tarii – desi contribuie cu numai aproximativ 6% la produsul intern brut al tarii.

Pentru ca resursele de apa subterana ale Iordaniei nu sunt suficiente pentru a raspunde atat nevoilor generale ale populatiei cat si sectorului agricol, tara a exploatat in exces in mod constant rezervoarele subterane de apa in ultimele doua decenii. Peste jumatate din apa folosita in sectorul agricol provine din astfel de rezervoare. Ca rezultat, principalele rezervoare de apa ale Iordaniei sunt golite cu aproximativ doi metri pe an – desi unele dintre cele mai mici sunt golite chiar si cu 20 de metri anual.

Desi guvernul a facut eforturi facile pentru a gestiona mai bine utilizarea apei, mai ales in sectorul agricol, o lipsa generala de politici aplicate, precum si constructia de puturi ilegale, a insemnat ca rata de utilizare a apei nu a putut fi incetinita intr-un mod semnificativ.
Daca tehnicile folosite in Centrul de Cercetare SFP ar putea fi folosite la scara mai mare, anumite culturi ar putea fi mentinute fara sa contribuie la golirea rezervorului, pentru ca apa desalinizata este folosita ca sursa pentru irigatii. Planurile au fost gandite pentru crearea unei conducte de 25 de centimetri care merge din Marea Rosie pana in centru, pentru ca apa de mare este in acest moment transportata, creand bariere logistice.

Proiecte vs realitati birocratice

Cu toate acestea, ambitiile proiectului s-au lovit de realitatile birocratice, iar conducta a stagnat pentru mai bine de un an, aparent fara motiv, impiedicand Centrul sa extinda.

Desi frustrant pentru SFP si pentru obiectivele sale, dilema birocratica a oferit un studiu de caz bun pentru participante. Intr-una dintre sesiunile de discutii, ele au discutat despre provocarile privind extinderea proiectului SFP si despre lansarea cu succes a unui proiect de sustenabilitate in Iordania. “Nu uitati, ministrul de Finante este adesea cea mai importanta persoana pentru proiect, pentru ca el este cel care semneaza cecurile” le-a reamintit Zu’bi participantilor.

Sesiunile cu privire la contextul politic al sectorului sustenabilitatii in Iordania, ca si vizita la fata locului a parut sa le lase participantelor un simt mai larg a ceea ce este posibil atat pentru tara cat si pentru ele personal.
Problema nu este o criza de apa; acest proiect mi-a aratat ca putem folosi apa de mare ca sursa de apa proaspata”, spune Nour al-Qutub, o participanta la program, in varsta de 25 de ani. “Avem resurse, problema esta ca nu exista management”, a remarcat o alta participanta la program.

Sursa: https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/10/jordan-training-women-engineers-sustainable-agriculture.html

Foto: freepik