Statele Unite si Regatul Unit produc mai multe deseuri din plastic decat orice alta tara importanta, potrivit unei noi cercetari.
Analiza mai arata ca SUA produce cele mai multe deseuri de plastic in total si ca cetatenii sai s-ar putea afla pe locul trei in lume din punct de vedere al contributiei la poluarea cu plastic din oceane. Studiile anterioare sugerau ca tarile asiatice ar domina poluarea cu plastic din mari, si punea SUA pe locul 20, insa nu cuprindeau si exporturile americane de deseuri sau deversarea ilegala din tara.

Datele din 2016 – ultimele disponibile – arata ca mai bine de jumatate din plasticul colectat in urma reciclarii in SUA a fost trimis in afara tarii, in cea mai mare parte in tari care deja fac eforturi sa gestioneze eficient deseurile din plastic. Cercetatorii spun ca anii de exporturi au mascat enorma contributie a SUA la poluarea cu plastic.
Statele Unite reprezinta 4% din populatia mondiala, dar produc 17% din deseurile de plastic din lume” spune Nick Mallos, de la Ocean Conservancy, unul dintre autorii studiului, care adauga ca “SUA trebuie sa joace un rol mult mai important in rezolvarea crizei globale a poluarii cu plastic“!
Acest nivel al contributiei SUA este probabil rezultatul veniturilor mari si nivelului ridicat al consumului. “Presupun ca pur si simplu suntem cei mai buni consumatori” spune Kara Lavender Law de la Sea Education Association, membru al echipei de cercetare.
Contributia unei tari la poluarea cu plastic nu se opreste la granitele sale”, spune, la randul sau, si Winnie Lau de la Pew Trusts, care nu a fost implicata in analiza. “Exportul de deseuri de plastic din SUA, de exemplu, poate contribui substantial la problema globala a plasticului din oceane, iar aceasta cercetare importanta pune si o cifra in fata acestei poluari”. Lau mai spune ca acest gen de analiza ajuta tarile sa isi asume raspunderea deplina pentru deseurile lor din plastic.

Deseurile din plastic sufoca planeta

Deseurile din plastic au poluat intreaga planeta, de la cele mai adanci oceane pana la zapada arctica si solurile alpine, si se stie ca dauneaza vietii salbatice. Din ce in ce mai multe injrijorari exista si cu privire la cantitatea de microplastice pe care oamenii o consuma odata cu alimentele si apa consumate, ca si prin inspiratie.
Un studiu condus de Lau in luna septembrie a descoperit ca si daca ar fi folosite toate masurile fezabile existente in prezent pentru a reduce poluarea cu plastic, fenomenul ar scadea cu numai 40%, iar 700 de milioane de tone ar ajunge in mediu pana in 2040. “Pentru a evita o acumulare de plastic in mediu, este nevoie urgenta de o actiune globala coordonata, pentru a reduce consumul de plastic, pentru a creste reutilizarea, colectarea deseurilor si reciclarea” a conchis studiul.

Unde ajung deseurile americane de plastic?

China a interzis importul de plastic in 2018, iar Malaezia, Vietnam, Tailanda, India si Indonezia au urmat-o, venind cu propriile lor restrictii in acest sens. Soarta plasticului care nu mai ajunge in aceste tari nu este cunoscuta complet, dar o investigatie efectuata de publicatia britanica The Guardian in 2019 a descoperit ca plasticul din SUA este trimis intr-unele dintre cele mai sarace tari ale lumii, printre care si Bangladesh, Etiopia si Senegal, unde munca este ieftina iar reglementarile de mediu sunt limitate.
Lavender Law spune ca pandemia cauzata de COVID-19 a crescut si ea cantitatea de deseuri din plastic, mai ales daca ne referim la echipamentele de protectie personala aruncate, dar datele cu privire la amploarea acestei probleme nu sunt inca disponibile.

Cei mai mari producatori de deseuri

Cel mai noi studiu, publicat in Science Advances a folosit datele Bancii Mondiale cu privire la generarea de deseuri in 217 tari. Studiul s-a concentrat pe SUA si a folosit date aditionale cu privire la gunoi si la deversarile ilegale din tara si la contaminarea cu plasticul exportat, care este mai probabil sa fie aruncat decat reciclat.
Cercetatorii au descoperit ca SUA produce cele mai multe deseuri din plastic, dupa datele Bancii Mondiale, ajungand la 34 de milioane de tone in 2016, dar suma totala a crescut la 42 de milioane de tone cand au fost luate in calcul si datele suplimentare.
India si China s-au aflat pe locurile doi si trei, dar populatiile lor mari inseamna ca cifrele lor privind deseurile din plastic per capita au fost mai putin de 20% dintre cele ale consumatorilor americani.

Printre cele 20 de natiuni cu cea mai mare productie de deseuri din plastic, Regatul Unit s-a clasat pe pozitia a doua per capita, urmat de Coreea de Sud si de Germania.
Cand cercetatorii au estimat cat de multe din deseurile din plastic ale fiecarei tari ajung in oceane, Indonezia si India s-au clasat pe pozitiile fruntase, SUA s-a clasat intre locurile 3 si 11, in functie de presupunerile facute cu privire la scurgerile de deseuri in mediu. Analiza a descoperit ca pana la 1 milion de tone de deseuri de plastic exportate din SUA ajung sa polueze apele.
Solutia trebuie sa inceapa de acasa” spune Mallos. Acesta mai adauga ca “trebuie sa cream mai putine deseuri reducand plasticul inutil de unica folosinta si trebuie sa dezvoltam noi moduri de a impacheta si de expedia bunurile. Acolo unde materiile plastice sunt inevitabile, trebuie sa imbunatatim drastic rata de reciclare”. Numai 9% din deseurile americane de plastic au fost reciclate in 2016, un procent despre care Mallos spune ca “este incredibil de mic”!

Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/30/us-and-uk-citizens-are-worlds-biggest-sources-of-plastic-waste-study

Foto: freepik