Tinerii inteligenti dedicati construirii unui viitor sustenabil vor sa inteleaga provocarile complexe ale acestui proces, dar si modurile in care le pot face fata. Un program inovator, lansat de Shell in colaborare cu partenerii sau, este menit sa ii ajute, potrivit Inside Energy.

Cu cateva zeci de ani in urma, totul era aproape numai desert. Acum, din observatorul situat la etajul 125 al Burj Khalifa – cea mai inalta cladire a lumii – intr-o noapte senina poti vedea cartierele stralucitoare ale Dubaiului, intinzandu-se mult in departare.
Sunt putine tari care sa se fi devzoltat la fel de rapid ca Emiratele Arabe Unite: zgarie nori, super masini de lux, mall-uri de cumparaturi si hoteluri de lux… simbolurile succesului sunt mai mult decat evidente aici.
Dar o dezvoltare atat de rapida si cresterea abrupta a populatiei care a venit la pachet cu dezvoltarea au adus cu ele provocari sociale si de mediu extrem de serioase. Cererea de energie, apa si hrana a crescut vertiginos. De-a lungul acestei regiuni firebinti si uscate, producatorii agricoli, fabricile de desalinizare, proiectele petroliere si de gaze precum si alti consumatori industriali si casnici trebuie sa imparta aceste elemente de baza destinate vietii.

Programul inovator numit NXplorers, pe care Shell si partenerii sai l-au lansat in Orientul Mijlociu si in alte parti ale lumii, e menit sa ii ajute.

Dezvoltarea scenariilor

Cursul NXplorers utilizeaza o abordare analitica ce se concentreaza pe modul in care componentele unui sistem relationeaza: schimba o singura componenta si celelalte se vor schimba si ele! Energia, apa si alimentatia depind toate una de cealalta.

Theresa Forbes, mediator NXplorers si director la Shaping Learning, o organizatie educationala care lucreaza cu Shell pentru dezvoltarea acestui curs, antreneaza studentii sa dezvolte scenarii utilizand instrumente si tehnici simple.
“Cand am dezvoltat acest curs, am remarcat ca la baza sa ar trebui sa stea ceea ce cunosteam drept gandire sistematica” spune Forbes. “Intelegerea si aplicarea gandirii sistematice duce la o mai buna intelegere a problemelor complexe”, spune ea.

Intr-o sala de curs de la Universitatea Khalifa din Abu Dhabi, studentii analizeaza provocarile cu care se confrunta Emiratele Arabe Unite, pentru ca mai apoi sa dezvolte idei practice pentru depasirea diverselor tipuri de dificultati.
Adunati in jurul unei mese de lucru, unii dintre studenti se focuseaza pe industria petroliera. Printre ei se afla si Moza Salim Alnaimi, doctorand la Universitatea Khalifa.
Grupul lui Moza si-a stabilit o provocare ambitioasa – cum pot Emiratele Arabe Unite sa genereze un mix energetic mai sustenabil, astfel incat sa faca fata cererii aflata in crestere rapida, fara sa agraveze concurenta pentru apa in regiune?

Planificarea creativa

Solutia lor a fost aceea de a crea un program la nivel national care sa abordeze trei zone diferite. Acestea erau reducerea emisiilor si optimizarea folosirii apei in producerea de energie in EAU, extinderea utilizarii energiei solare in industrie si la nivel casnic prin finantare din partea statului si prin crearea unei campanii care sa incurajeze eficienta energetica, printr-o programa scolara care sa vorbeasca despre energie si, de asemenea, printr-un program complet de evenimente publice.

La baza intregului plan ar trebui sa se afle colaborarea. Astfel, o agentie de consultanta ar aduce laolalta reprezentanti ai guvernului, producatori din domeniul energiei, companii de utilitati, utilizatori industriali (inclusiv producatori din domeniul alimentatiei), companii de desalinizare a apei si utilizatori casnici.

Agentia ar trebui sa infiinteze grupuri de lucru cu experienta necesara de a aborda fiecare dintre cele trei zone. Un grup tehnic de lucru va explora tehnologiile digitale pentru a scoate maximum din resursele de energie si pentru a minimiza pierderile.
“Ideea noastra a vizat reunirea la aceeasi masa a tuturor partilor interesate, astfel incat fiecare sa inteleaga problema si din perspectiva celorlalte parti. Acest tip de colaborare ne va face sa intelegem si sa constientizam lucrurile mult mai bine” spune Moza.

Foarte important, grupul spune ca planul sau va fi aliniat cu Strategia Energetica Nationala 2050 a Emiratelor Arabe Unite, o strategie avand ca obiectiv obtinerea a jumatate din nevoile energetice ale tarii din surse regenerabile pana in anul 2050.
“O parte esentiala este sa motivam si opinia publica si studentii, de asemenea. In mod clar, oamenii sunt o parte a problemei, dar in acest mod ei pot fi si o parte a solutiei”, adauga Moza.

Actiunea

NXplorers este in acest moment activ in 16 tari, printre care Brazilia, Nigeria si Kazahstan. In India programul a functionat in aproximativ 200 de scoli in perioada septembrie 2018 – martie 2019.
Una dintre aceste scoli este o scoala rurala de fete din suburbiile orasului Bangalore, unde elevele in varsta de 14-15 ani au lucrat in echipe pentru a analiza cele mai presante provocari cu care se confrunta comunitatea.

Problema pe care au ales sa o abordeze a fost aceea a furnizarii apei pentru comunitatea locala. Cu ajutorul tehnicilor NXplorers, elevele au realizat un grafic pentru a intelege mult mai clar provocarile si pentru a identifica solutii.
Un grup a ales o combinatie de politici guvernamentale, cresterea constientizarii si deschiderea unui centru local de purificare.

Intreaga clasa a fost atat de inspirata incat nu s-au oprit aici, ci au trecut si mai departe, la actiune: in scurt timp intreaga scoala recicla apa de la bucatarie pentru a fi folosita pe terenurile scolii, iar deseurile vegetale erau folosite pentru a produce biogaz.
“Cu suportul si indrumarea adecvata, tinerii vor fi o parte extrem de importanta in strategia de furnizare a unor solutii sustenabile” spune Harry Brekelmans, director pentru Proiecte si Tehnologie la Shell, si cel care a avut ideea initiala a programului NXplorers.

“Iata de ce trebuie sa mobilizam generatiile tinere si sa le dam instrumentele si echipamentele cu care sa poata lucra la problemele complexe legate de sustenabilitatea pe termen lung”, conchide Breckelmans.

Sursa: https://www.shell.com/inside-energy/energy-literacy-nxplorers.html

Foto: freepik