Cercetatorii din Noua Zeelanda au propus un nou mod de a evalua fezabilitatea tehnica si economica a parcometrelor alimentate cu panouri fotovoltaice.
Energia solara poate fi o solutie ideala, dar locatia aparatelor este extrem de importanta si ar trebui sa fie planificata in avans, in concordanta cu radiatia solara disponibila si cu umbra potentiala.

Cercetatorii de la Institutul Sud-Estic pentru Tehnologie din Noua Zeelanda, de la Universitatea Tehnologica din Auckland si de la Universitatea din Auckland au propus o metodologie in sensul evaluarii potentialului parcometrelor alimentate cu energie solara in mediul urban.
Oamenii de stiinta au spus ca generarea de energie solara on-site este esentiala pentru viabilitatea unei noi generatii de parcometre complexe, care au nevoie de mult mai multa energie decat dispozitivele conventionale, cu cereri estimative cuprinse intre 500 W si 1 kW. “Sume foarte mari din venitul anual sunt consumate pentru alimentarea parcometrelor, ceea ce ridica intrebari cu privire la fezabilitatea acestor dispozitive in locuri in care rata de ocupare a parcarilor este una scazuta” au spus acestia.

Panourile solare mici montate deasupra parcometrelor sunt un mod foarte bun de a economisi costurile necesare pentru energie, insa grupul a avertizat dezvoltatorii sa ia in considerare si umbrirea partiala in diferite momente ale zilei si anului, astfel incat sa implementeze proiecte fezabile din punct de vedere economic. Daca energia fotovoltaica trebuie sa joace un rol, locatia aparatelor trebuie sa fie planificata dinainte, in concordanta cu resursele disponibile de radiatie solara si cu toti factorii de umbra potentiali din imprejurimi.
Cadrele universitare au analizat resursa solara a 15 parcometre instalate in districtul central al Auckland-ului. “O camera de inalta definitie cu un unghi de vizibilitate de 360 de grade a fost utilizata pentru a capta imagini fish-eye (256 x 256 pixeli) de deasupra panoului solar al fiecarui parcometru” au explicat ei. Cercetatorii au folosit o busola magnetica pentru a se asigura ca punctul de referinta al camerei este intotdeauna aliniat la nord.
Pentru fiecare dintre cele 15 dispozitive a fost masurat factorul sky-view, iar masuratorile au relevat ca aparatele cele mai putin obturate au avut un factor sky-view de 72% si 62%.

“In cazul tuturor celorlalte parcometre s-a constatat ca factorul sky-view este obturat cu 50% sau mai mult” potrivit cercetatorilor. “Cu alte cuvinte, aceste dispozitive nu vor putea primi mai mult de 50% din radiatia solara difuza, in orice moment in timpul anului”.
Rezultatele privitoare la lumina solara directa au fost si mai dezamagitoare. Numai doua aparate au avut parte de o fractie anuala de obstructionare de peste 50%.
Dupa evaluarea radiatiei difuze si directe, cercetatorii au calculat radiatia totala primita de fiecare aparat de-a lungul unui an. “Inca o data, numai doua aparate au depasit pragul de 2880 MJ/m2, ceea ce reprezinta criteriul pentru instalarea de panouri solare luand in considerare atat limitarile tehnice cat si pe cele economice” au spus ei.

  Constatarile cercetatorilor au fost prezentate in lucrarea “Evaluarea resursei solare a parcometrelor moderne dintr-un mediu urban”, aparuta in publicatia “Energia Regenerabila” (“Renewable Energy”).

Sursa: https://www.pv-magazine.com/2020/08/06/solar-for-parking-machines/

Foto: freepik