Implica-te activ in lupta cu schimbarea climatica: ia-ti o diploma de studii in stiinta mediului si alatura-te altor profesionisti in protejarea aerului, apei si solului de pe Terra.
Iti doresti sa fii parte a solutiei pentru combaterea incalzirii globale, defrisarilor si suprapopularii? Instruieste-te in Stiinta Mediului si incepi o cariera ce poate influenta cultura, economia si politicile publice.

Stiinta Mediului are un impact major asupra societatii si contribuie la cele mai bune practici pentru conservarea resurselor naturale, ecosistemelor si mediului. Datorita Stiintei Mediului capatam mai multe informatii despre schimbarea climatica, despre poluarea aerului si despre gestionarea deseurilor.
Poti lua in calcul urmatoarele optiuni de cariera pentru viitor:

 •  Hidrolog;
 •  Specialist in ecologie industriala;
 •  Analist in probleme de schimbare climatica;
 •  Inginer de mediu;
 •  Cercetator de mediu.

Ce este Stiinta Mediului?

Stiinta Mediului este stiinta care studiaza organismele vii si non-vii. Ea include stiinte fundamentale si aplicate pentru rezolvarea problemelor complexe de mediu, alaturi de studiul stiintific al terenurilor urbane, de padure si agricole.

Pe parcursul programelor de studii, studentii se vor implica in cercetare stiintifica si vor aplica principii esentiale si teorii din biologie, chimice, fizica si matematica. Aceste subdiscipline vor fi folosite alaturi de stiintele sociale, educatie si comunicare.
Dupa obtinerea skill-urilor tehnice si experientei de teren, studentii vor fi pregatiti sa isi caute joburi in acest domeniu.

Ce inveti in cadrul unui program de Stiinta Mediului?

Studentii care urmeaza programe educationale in acest domeniu vor invata aspecte esentiale tehnice, practice si teoretice.

Abilitati tehnice
 •  Derularea de cercetari si lucrari de teren legate de sol, sedimente si ape subterane.
 •  Dezvoltarea de politici si proceduri pentru prevenirea si gestionarea problemelor de mediu.
 •  Indrumare pentru reducerea riscurilor de mediu si sanatate pentru agentii publice, private si guvernamentale.
Abilitati practice
 •  Gestionarea si procesarea datelor.
 •  Abilitati software pentru stiinte fundamentale si aplicate.
 •  Comunicare pentru colaborare si diseminare.
Abilitati teoretice
 •  Metoda stiintifica.
 •  Teorie stiintifica.
 •  Legislatie stiintifica.

Exemple de cursuri de Stiinta Mediului

Probleme de mediu

Studentii analizeaza corelatiile dintre oameni si mediu, ca si consideratii fundamentale sociale, politice, etice si economice. Studiile complementare includ importanta stiintei, tehnologiei si politicii.

Pamantul si mediile sale

Studentii invata despre elemente de schimbare globala si de mediu, alaturi de impactul vulcanilor, cutremurelor si proceselor fizice asociate, care contureaza Pamantul.

Ecologia sistemelor gestionate

In acest curs, studentii identifica ecologia ecosistemelor padurilor gestionate, pasunilor si rezervatiilor naturale, precum si comunitatilor asociate de plante.

Conservarea solului si gestionarea folosirii terenurilor

Studentii capata o perspectiva istorica asupra eroziunii solului printr-o lentila regionala si la nivel global. Ei aplica rationamentele stiintifice pentru evaluare, definesc procesele si metodele de predictie si exploreaza factorii socio-economici si politici de eroziune sociala.

Cat de greu este sa obtii o diploma in Stiinta Mediului?

In timpul studiilor din sfera Stiintei Mediului ti se va cere sa excelezi in cercetare, sa cultivi un mentoriat puternic alaturi de profesori si studenti, si sa demonstrezi excelenta academica printr-o instruire de buna calitate.

Profesorii vor observa si vor evalua skill-urile de comunicare analitica si logica ale studentilor, intelegerea teoretica a Stiintei Mediului si aplicarea practica a cercetarii si colectarii de date, folosind programe informatice bazate pe stiinta.
Chiar daca programa este una riguroasa, diploma de studii poate fi obtinuta. Pentru a reusi intr-un astfel de program, aplica intotdeauna capacitatile de gandire critica, mentalitatea de analiza si abordarea orientata spre echipa.

Ce tipuri de studii de Stiinta Mediului exista?

Ia in calcul avantajele fiecarui tip de diploma, curs, durata programului si perspectivele de cariera pe care ti le ofera. Descopera numeroasele tipuri de studii din sfera Stiintei Mediului pentru urmatorul pas in cariera.

Studii postliceale in Stiinta Mediului

Viitorii studenti isi vor putea lua diploma de studii postliceale in doi ani. Programul cursurilor include chimie generala, algebra si stiinta mediului inconjurator, alaturi de alte cerinte de educatie generala si specifice programului.

Programa contine:

Studiul fizicii
Ecologie
Introducere in studiile de mediu

O diploma postliceala in Stiinta Mediului pregateste studentii pentru pozitii de nivel incepator. Pentru avansarea in cariera, exista varianta continuarii studiilor, cu urmarea cursurilor unei facultati, pentru obtinerea licentei.

Licenta in Stiinta Mediului

Programele de licenta in Stiinta Mediului dureaza in general patru ani. Studentii vor imbina cursuri de biologie, chimie si fizica, alaturi de stiinte naturale si fizice.
Studentii se pot specializa in resurse naturale si conservare sau analiza de date stiintifice si pot participa la experiente de laborator.

Programa contine:

Elemente fundamentale de fizica
Principii ecologice si metode de teren
Metode de cercetare in Stiinta Mediului

O licenta in Stiinta Mediului aduce nenumarate oportunitati de cariera, inclusiv cea de biolog marin si biolog pentru fauna salbatica.

Certificat de absolvent (atestat) in Stiinta Mediului

Noii absolventi si angajatii au optiunea de a obtine un atestat in stiinta sanatatii mediului, politici de mediu si energetice, sau model si analiza de mediu, ca si in sustenabilitate, stiinta observarii pamantului si floricultura si managementul productiei in sere.
Studentii pot face cursuri de energie si mediu, legislatie si reglementari de mediu si politici si analize de mediu. Cerintele pentru atestare si lungimea programului variaza de la institutie la institutie. Exista chiar si programe care pot fi parcurse intr-un an.

Programa contine:

Modelare spatiala
Probleme integrate de mediu
Evaluarea riscurilor chimice

Cu un atestat de acest tip, studentii pot lucra ca analist de politici publice sau planificator de mediu, precum si pe alte pozitii precum cercetator pentru conservare, hidrolog sau inginer de mediu.

Master in Stiinta Mediului

Cursurile pot include subiecte speciale de Stiinta Mediului, subiecte avansate despre informatia geografica si sampling si analiza in Stiinta Mediului.
Studentii se pot specializa pe stiinte geospatiale, stiinta plantelor sau pe resursele naturale, ca si pe ecologie, resurse de apa si schimbare climatica.
Programele de master dureaza in general doi ani.

Programa contine:

Chimia mediului
Managementul aplicat al bazinelor hidrografice
Detectarea la distanta a mediului

Absolventii pot obtine o functie de microbiolog sau cercetator pentru calitatea apei, precum si alte joburi din sfera Stiintei Mediului.

Doctorat in Stiinta Mediului

Pentru a obtine aceasta diploma, studentii trebuie sa depuna un proiect de cercetare publicabil intr-un jurnal principal peer-reviewed, precum si sa treaca un examen si dizertatia orala. Studentii sunt evaluati in functie de realizarile academice si de interesele de cercetare.
Multe programe solicita studentilor sa faciliteze seminarii, sa gestioneze laboratoare de predare si sa actioneze ca profesori principali. Studentii pot alege sa se concentreze pe ecologie si biologie conservationala, geostiinta, ecologie umana, toxicologie si cercetarea educatiei stiintifice.
Durata programului de doctorat este in general cuprinsa intre 3 si 6 ani. Dupa absolvire, studentii pot lucra in functii de biochimisti sau profesori unversitari.

Programa contine:

Principii de evolutie
Schimbarea globala a mediului
Toxicologie generala

Acreditarea programelor de studiu pentru Stiinta Mediului

Inainte de a aplica pentru un program de studii, afla cat mai multe informatii despre statusul acreditarii acestuia. Acreditarea inseamna ca universitatea sau colegiul care te intereseaza au prezentat o curicula riguroasa, au atins standardele in domeniu si exceleaza in pregatirea absolventilor in materie de sanatate si siguranta, evolutii tehnologice si practici inovatoare.

Concluzie

Diplomele de Stiinta Mediului se reduc toate la protejarea mediului. Poti face o diferenta in ceea ce priveste salvarea speciilor pe cale de disparitie, in protejarea Padurilor Amazoniene si in sustinerea curatarii mediului.

Sursa: https://www.zdnet.com/education/science-engineering/what-is-an-environmental-science-degree/

Foto: freepik