A fost identificat terenul pe care urmeaza sa fie construite facilitati in valoare de 4.800 de MW de energie solara in districtul Anantapur, iar foarte curand proprietarii de pamant din 5 locatii diferite urmeaza sa primeasca anunturile privind achizitia, inainte de licitatia la preturi variabile, pentru executarea proiectelor din modelul Inginerie, Procurare, Constructie (IPC).

Din pricina lipsei surselor de energie in perioada zilei in unele locuri din districtul Anantapur, unii dintre fermierii din zona rurala au fost nevoiti sa isi creeze propriile unitati solare pentru a obtine energia necesara pentru alimentarea motoarelor pompelor care iriga culturile horticole prin metoda irigarii prin picurare.
Pe acest fond, guvernul statal a propus sa ofere energie gratuit, timp de opt ore pe zi, preferabil in timpul zilei, fermierilor de pe intreg teritoriul statului si a initiat acest demers urias vizand producerea de energie solara la scara mare.

Planul ambitios al statului de a crea o capacitate de productie de 10.000 de MW, cuprinde cateva proiecte la cheie in districtele Anantapur, Kurnool, Kadapa si Prakasam, derulate prin AP Green Energy Coproration Limited (APGECL).
O mare parte din aceasta capacitate va fi produsa in cinci locatii din districtul Anantapur, iar in acest sens au fost alocati 40.000 de acri (aproximtiv 16.000 de hectare) de pamant de catre Corporatia pentru Dezvoltarea Energiei Non-Conventionale a Andhra Pradesh Limited (NEDCAP). Administratia districtului va organiza consilii locale si va oferi informarile privind achizitia concesionarilor si proprietarilor. Acestia vor primi o suma anuala de 25.000 de rupii per acru de teren (aproximativ 335 de dolari americani), in acord cu Politica de Export pentru Energie Regenerabila.

Acest tip de politica nu a fost implementat si in ceea ce priveste proiectul sitului destinat producerii de energie solara din Nambulapoolakunta NTPC, cu o capacitate de 1000 de MW, iar proprietarii de acolo au cerut si ei compensatii similare.
Directorul proiectului NEDCAP, G. Harinath Babu a declarat pentru site-ul The Hindu ca satul Vooruchintala, din apropiere de Tadipatri, a fost identificat ca locatie pentru un proiect cu o capacitate de 800 MW. De asemenea, vor mai fi derulate proiecte cu o capacitate de 1000 de MW in noua sate din mandalul Mudigubba, precum si alte proiecte cu o capacitate de 3000 MW in mandalurile Amaduguru, Nallamada si Obuldevaracheruvu.
APGECL poate inchiria terenul pentru proiecte dezvoltatorilor din domeniul energiei solare la un pret de 31.000 de rupii indiene (aproximativ 415 dolari americani) per acru per an.

Evolutia altor proiecte

Intre timp, activitatea la proiectul de energie solara cu o capacitate de 750 MW, derulat in acest moment in N.P. Kunta de catre trei dezvoltatori straini din district, avanseaza intr-un ritm foarte lent, ca urmare a interferentelor politice in sensul subinchirierii contractelor de acolo. Un alt proiect propus pentru Ramagiri, in urma cu mai bine de doi ani, pentru productia de energie solara/eoliana, care viza de asemenea si o capacitate de stocare de 10 MW (cu baterii) nu a facut pana in acest moment niciun progres.

Sursa: https://www.thehindu.com/news/national/andhra-pradesh/solar-power-projects-planned-on-a-big-scale-in-anantapur/article32178809.ece

Foto: freepik