E vremea sa putem defini sustenabilitatea ca pentru un copil de 5 ani – in cinci cuvinte sau mai putin.
Nu prea exista multe definitii simple ale sustenabilitatii. Iar acest lucru este extrem de important, pentru ca daca ne dorim ca din ce in ce mai multi oameni sa contribuie la un viitor sustenabil, ar trebui in primul rand ca acesti oameni sa stie ce au de facut si care este obiectivul.

Asa cum sustin si liderii de opinie sociali si de mediu in ultima perioada, oamenii trebuie sa fie cei care isi rezolva singuri problemele si cei care actioneaza in cadrul comunitatilor lor. Solutiile din exterior catre interior si de la varf in jos nu vor fi suficiente pentru a reusi.
De aceea, nu ar fi mai eficient daca oamenii ar putea avea in fata o definitie buna a sustenabilitatii, pe care sa o retina cu usurinta si sa stie exact ce sa faca pornind de la aceasta?
Orice definitie trebuie, in primul rand, sa exprime in mod clar cuvantul la care se refera. Exista riscul ca o definitie foarte scurta sa nu contina suficiente cuvinte incat sa isi atinga scopul. Dar ce s-ar intampla daca am putea distila esenta unui cuvant target in asa fel incat cateva cuvinte cheie care sa contina suficient inteles sa fie de ajuns?

La orice enunt nou, prima care se declanseaza este memoria pe termen scurt. Asa cum a spus Christopher Poppas, aceasta zona este cea care stocheaza temporar informatia, insa ea poate retine numai sapte “articole” in acelasi timp, pentru aproximativ 10-60 de secunde. Pentru ca informatia sa ajunga in memoria pe termen lung, creierul filtreaza informatia si retine numai punctele esentiale. De aceea, o definitie scurta va rezista mai mult timp, creierul nefiind nevoit sa filtreze informatia pentru ca fiecare cuvant dintr-o definitie scurta conteaza.

Definitiile existente

Sa incepem cu cele mai bine cunoscute definitii ale sustenabilitatii, din raportul Brundtland.

“Omenirea are capacitatea unei dezvoltari sustenabile, care sa asigure un raspuns la nevoile prezentului, dar fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde la randul lor propriilor nevoi… Dezvoltarea sustenabila presupune raspunsul la nevoile de baza ale tuturor si extinderea catre toata lumea a oportunitatii de a-si atinge aspiratiile legate de o viata mai buna”.

Desi detaliata si complexa, aceasta definitie este prea lunga pentru a fi retinuta si redata, chiar si pentru profesionistii din domeniul sustenabilitatii.
Pe de alta parte, incercarea de a gasi definitii la fel de cuprinzatoare dar mai scurte – la scoli de top, corporatii si organizatii – scoate la iveala fie definitii prea complexe, fie insuficient de complexe.

Numai 42.7% dintre aceste definitii mentioneaza cuvintele “oameni” si “coexista”. Un procent si mai mic, 22.7% iau in discutie planeta, resursele si natura. Si numai 13.6% dintre definitii includ cuvinte precum “viitor”, “permanent” sau “pentru totdeauna”.
Insa aproape nicio definitie nu explica ceea ce ar trebui sa conteze pentru oameni in privinta sustenabilitatii. Numai 6.4% dintre definitii folosesc cuvantul “implinire”, in timp ce 8.2% iau in discutie “satisfacerea nevoilor”.

Analizand toate aceste definitii, insa, putem remarca trei teme esentiale.

  •  Includerea tuturor oamenilor;
  •  Aspiratia ca toti oamenii sa duca viata implinita pe care si-o doresc;
  •  Dorinta de a permite si generatiilor viitoare sa faca acelasi lucru.

Definitia Brundtland de mai sus include toate cele trei teme. Asadar, daca majoritatea celorlalte definitii nu includ toate cele trei teme sau daca o fac dar nu in cuvinte putine, de ce sunt utile? Ele nu ofera nimic nou si nici nu sunt mai eficiente in transmiterea aceluiasi mesaj.

Pentru a mai multa transparenta, am gasit cateva definitii scurte, dar care nu functioneaza din diverse motive.
“Oameni, profit, planeta” este o definitie a lui John Elkington, iar atunci cand a aparut a fost foarte puternica si utila, in parte datorita aliteratiei sale si in parte pentru ca pare sa abordeze elementele esentiale ale sustenabilitatii. Cu toate acestea, este incompleta; exista in continuare nevoia de a explica publicului ce inseamna fiecare cuvant.
“Oameni sanatosi, planeta sanatoasa” este si ea o definitie care are cateva probleme. In primul rand “a fi sanatos” este echivalent cu “a duce o viata implinita”?
“Destul pentru toti (sau “pentru toata lumea”) pentru totdeauna” este cea mai apropiata definitie care pare sa definineasca in mod adecvat si simplu sustenabilitatea. Ea implica faptul ca oamenii au nevoi de satisfacut, ca toata lumea ar trebui sa aiba acces la resurse si ca aceste resurse trebuie sa fie intretinute. Dar cuvantul “destul” limiteaza. A avea “destul” poate sa nu insemne pentru toata lumea “o viata implinita”.

Daca omenirea trebuie sa ajunga la un nivel cu adevarat sustinut de prosperitate, trebuie sa recunoastem ca implinirea este un obiectiv cheie de atins. Viata nu inseamna doar satisfacerea nevoilor materiale, ci si urmarirea bucuriilor si aspiratiilor.

Redefinirea sustenabilitatii

Cat de mult va ajuta totusi o alta definitie? Iata mai jos.
“Implinire… Pentru toata lumea… Pentru totdeauna”.

Aceste sase cuvinte contin toate elementele esentiale si sunt foarte usor de retinut.
“Implinire”: cu totii trebuie sa ne simtim increzatori sa traim vietile la care visam si nu sa ne gandim doar la subzistenta.
“Pentru toata lumea”: intreaga omenire este inclusa, fara categorii excluse.
“Pentru totdeauna”: exprima continuarea fara limite a acestei lumi si incurajeaza oamenii sa trateze lumea – dar si unii pe ceilalti – in cel mai bun mod posibil, astfel incat generatiile viitoare sa se poata bucura si ele de viata.

Aceasta definitie permite, in plus, si masuri efective – poti incepe sa actionezi in sensul sustenabilitatii, contribuind pe oricare dintre cele trei directii:

  •  Te poti concentra pe a duce o viata cu adevarat mai buna.
  •  Ii poti ajuta pe cei dragi sa faca acelasi lucru.
  •  Te poti asigura ca (re)folosesti mai bine resursele pentru a permite toate cele de mai sus.

Asta e tot. Nu trebuie sa fii un expert. Orice faci pentru ca atat tu cat si ceilalti sa va simtiti impliniti pentru totdeauna, va fi de ajutor!

Pasul urmator

Acum ca ai la indemana o definitie usoara si care iti permite sa actionezi, intreaba-te:
Ce ii impiedica pe oameni sa traiasca vieti mai implinite?
De ce nu avem o integrare completa in tot?
Cand vom incepe sa actionam pe termen nelimitat, nu doar pe termen scurt?
Cercetarile suplimentare vor arata ca trebuie sa aducem in discutie trei aspecte: responsabilizare, empatie si adoptare.
Folosind fiecare dintre aceste trei cuvinte ca verbe de declansare a actiunii, putem ajuta actualul sistem socio-economic sa evolueze intr-un ritm mai rapid, astfel incat sa devina in mod cert un sistem care aduce implinire, pentru toata lumea, pentru totdeauna.

Sursa: https://www.greenbiz.com/article/its-time-redefine-sustainability

Foto: freepik