Traim intr-o lume din ce in ce mai infometata de energie, iar cererea in materie de energie petroliera este atat de masiva, incat avem tot mai multe probleme in a-i face fata cu ajutorul combustibililor fosili, precum gazele naturale, carbunele si petrolul.
Iar lucrurile nu vor deveni deloc mai usoare prea curand! Dimpotriva, ne asteptam chiar la contrariu, la drept vorbind, pentru ca la nivel mondial se preconizeaza o crestere cu 40% a consumului de energie in urmatorii 20 de ani.
Acesta este punctul in care sursele regenerabile de energie ne pot veni in ajutor. Astfel, mai degraba decat sa epuizam resursele planetei, incercand sa ne satisfacem apetitul energofag cu rezervele in scadere rapida pe care le avem la dispozitie, exploram mai intens ca niciodata optiunile referitoare la sursele regenerabile de energie.
In acest moment, sursele de energie eoliana, solara, energia curentilor marini si energia geotermica par a fi cea mai buna speranta de a reusi sa gasim o compatibilitate intre disponibilitate si nevoile noastre in continua crestere. De asemenea, acesta este un moment foarte prielnic pentru a investi in solutii de energie solara, ca si in celelalte solutii de energie green pe care le-am mentionat aici.
Iata in cele ce urmeaza cateva avantaje pe care le pot aduce investitiile in energia solara si raspunsul la intrebarea “de ce este o idee buna sa investesti in energie solara?”!
Este o investitie profitabila
Spre deosebire de conditiile ce predomina in pietele generale de actiuni din intreaga lume, investitiile in energia solara nu sunt un pariu in care sa existe riscul de a pierde banii castigati cu greu.
Daca in general atunci cand cumperi actiuni trebuie sa pariezi pe cresterea sau pe scaderea a diverse actiuni, in cazul energiei solare nu exista vreun pariu necastigator! Iar explicatia e simpla: oricum ar fi, soarele nu va inceta sa rasara!
In principiu, cat timp exista o infrastructura bine pusa la punct, care sa colecteze energia solara, nu trebuie decat sa stam linistiti si sa lasam natura sa isi urmeze cursul, asa cum se intampla de la inceputurile lumii.
Este usor sa faci investitii “green”
Investitiile in energia solara nu necesita potenta financiara a unui Bill Gates sau a unui Warren Buffet, iar pietele de astazi fac posibil chiar pentru un salariat cu venituri medii sa detina actiuni la companii ce activeaza in domeniul energiei regenerabile.
Exista, de asemenea, cateva initiative in domeniul energiei solare, de pilda, care sunt bazate pe conceptul “crowdsourcing” – ceea ce inseamna ca un numar mare de persoane isi pot aduce contributia la faza de setup, si fiecare primeste in schimb o cota parte din profit atunci cand compania devine operationala.
Toate aspectele legale, administrative si tehnice vor fi derulate de echipa pe care potentialii investitori decid sa o sustina financiar, ceea ce inseamna ca investitorii vor avea un cuvant de spus in privinta investitiilor si a scopului lor, inca de la inceput. Ceva ce se intampla destul de rar, cand vine vorba despre investitiile traditionale.
Energia solara ofera venituri stabile
Un alt aspect al naturii lipsite de riscuri a investitiilor in domeniul energiei solare este faptul ca guvernul va fi gata sa achizitioneze toata energia generata de catre instalatiile ce produc energie solara. Acestea nu vor trebui, asadar, sa caute consumatori.
Micro-retelele smart de pilda, vor incorpora instrumente de comunicare bi-directionala si tehnologii avansate in materie de transformatoare, pentru a regla si a minimiza sansele unui esec al sistemului, pentru a reduce la minim posibilitatea aparitiei de intreruperi in furnizarea de curent sau a pierderilor de energie.
Posibilitatea ca investitia ta sa nu duca la profit este atat de indepartata, incat putem spune ca este practic imposibila.
Energia solara se transforma intr-o industrie
In anul 2003, piata energiei solare se ridica la o valoarea impresionanta de 4.7 miliarde de dolari americani. Astazi aceasta piata are o valoare cu mult peste 9.1 miliarde de dolari, si toate semnele indica o crestere ce ar putea chiar depasi 158.4 miliarde de dolari pana in anul 2023. Iata de ce este perfect logic sa investesti intr-un segment de piata care demonstreaza o performanta atat de constanta si aparent in continua evolutie.
Apetitul societatii pentru solutii energetice curate, ca si tehnologia din ce in ce mai sofisticata folosita pentru recoltarea energiei din aceste surse, face energia regenerabila mult mai usor de utilizat si de asemenea, devine mult mai usor sa obtii profit din investitia in acest tip de energie.
Este o investitie in viitor
Cu totii am auzit din ce in ce mai multe discutii despre epuizarea resurselor naturale, iar termeni precum amprenta de carbon, poluarea aerului, incalzirea globala, etc, sunt atat de comuni incat de multe ori simtim ca devine obositor sa auzim aceleasi subiecte repetate la infinit! Adevarul este, insa, ca nu putem lasa saturatia la care am ajuns sa ne orbeasca in fata pericolelor pe care le prezinta in acest moment termenii de care noi suntem satui, pentru ca ei nu sunt doar niste notiuni, ci sunt realitati cu care ne confruntam si care distrug treptat planeta.
Investind in energia solara, nu vom face doar investitii care sa ne ajute sa ne asiguram un viitor financiar personal stralucit, ci vom face investitii importante in viitorul planetei, per ansamblu.
Astfel de investitii par, asadar, o afacere buna, din orice perspectiva ai privi!
Foto: freepik