Automobilul poate fi cel mai bun prieten al tau daca stii sa ai grija de el. Detinerea unui automobil inseamna ca trebuie sa-ti asumi responsabilitatea si sa folosesti cel mai bun ulei de motor. Masina ta trebuie dusa la mecanic pentru intretinere, astfel incat sa ramana in stare buna de functionare pentru mult timp. Accidentele rutiere minore sau majore pot deteriora piesele interne ale vehiculului, astfel incat acesta trebuie dus la service ori de cate ori are loc un accident.

Uleiul de motor este lichidul vital pentru motorul oricarui automobil. Pe langa lubrifiere, uleiul de motor are o serie de functii.
Uleiurile moderne de motor sunt produse specializate, atent dezvoltate de catre ingineri si chimisti pentru a efectua o serie de functii esentiale. Aditivii dintr-un ulei de motor sunt cei care ii confera calitatile ce sporesc performanta. Functiile pe care trebuie sa le indeplineasca un ulei de motor sunt: reducerea frecarii, curatarea, racirea, atenuarea socurilor asupra componentelor, prevenirea ruginirii si sigilarea camerei de combustie.

Desi nevoia folosirii unui ulei de motor este adesea subestimata, nu se poate nega ca uleiul de motor este una dintre componentele auto de baza. Daca te intrebi de unde poti cumpara ulei de motor, poti apela la un expert in automobile, care iti va sugera un brand bun de ulei de motor pentru automobilul tau.

Importanta alegerii uleiului adecvat

Este important sa alegi tipul potrivit de ulei de motor pentru automobil. Poti cauta online si poti citi review-uri si informatii diverse, pentru a intelege ce ulei de motor este potrivit pentru brandul si modelul automobilului tau. Exista trei tipuri de uleiuri de motor disponibile pe piata – ulei sintetic, semi-sintetic si ulei mineral.

Uleiul sintetic este produs prin rafinarea titeiului si amestecarea aditivilor, astfel incat sa ofere protectie generala motorului, in timp ce uleiul sintetic este un amestec de ulei mineral si ulei sintetic. Uleiul mineral este mai putin rafinat decat uleiul sintetic, dar este usor de gasit in magazinele cu uleiuri de motor.

Functiile principale ale uleiului de motor

Uleiul de motor impiedica ruginirea si coroziunea

Un lubrifiant trebuie sa aiba capacitatea de a preveni sau de a minimiza coroziunea componentelor interne. Lubrifiantii realizeaza acest lucru fie prin neutralizarea chimica a produselor corozive, fie prin formarea unei bariere intre componente si materialul coroziv.

Uleiurile de motor contin inhibitori de rugina si coroziune, ce ofera protectie impotriva uzurii obisnuite. Acest lucru ajuta la reducerea oxidarii uleiului si asigura performante mai bune si o longevitate superioara a motorului automobilului.

Uleiul de motor nu are capacitatea naturala de a rezista ruginii si coroziunii; aceste proprietati trebuie adaugate prin utilizarea aditivilor pentru uleiul de motor.

Uleiul de motor ajuta la reducerea frecarii

Unul dintre principalele beneficii ale uleiului de motor este ca reduce frictiunea si contactul metal cu metal. Uleiul formeaza un strat protector pe partile mobile ale motorului, ce impiedica piesele metalice sa intre in contact unele cu altele si in acelasi timp impiedica uzura.

Capacitatea unui ulei de a ramane “lipit” de o piesa si de a o imbraca dupa perioade lungi de nefunctionare este un factor major de prevenire a uzurii in timpul unei “porniri la rece”. Pornirea la rece se refera nu numai la temperaturile scazute, ci si la motoarele care nu au mai fost pornite de ceva vreme, ca de pilda peste noapte. Studiile au aratat ca pornirile la rece sunt cele in care apar cele mai multe daune ale motorului.

Uleiul de motor contribuie la eliminarea impuritatilor

Majoritatea uleiurilor de motor contin detergenti ca aditivi, care au rolul de a indeparta impuritatile si alte depuneri din ulei, astfel incat sa mentina piesele curate. Acest lucru ajuta la mentinerea motorului in siguranta impotriva daunelor grave.

Lubrifiantii mentin curatenia interna suspendand agentii de contaminare din fluid sau prevenind aderarea contaminantilor la componente. Uleiurile de baza au un grad variabil de solvabilitate, ce contribuie la mentinerea curateniei interioare. Solvabilitatea este capacitatea unui fluid de a dizolva o substanta solida, lichida sau gazoasa.

Desi solvabilitatea unui ulei este importanta, detergentii si agentii de dispersie joaca un rol esential. Detergentii sunt aditivi care previn aderarea contaminantilor la componente, mai ales la cele fierbinti, asa cum sunt pistoanele si inelele de piston. Agentii de dispersie sunt aditivi care mentin contaminantii suspendati in fluid. Ei actioneaza ca un solvent, ajutand uleiul sa mentina curatenia si sa previna formarea de mazga.

Uleiul de motor actioneaza ca racitor

Uleiurile de motor au o functie de racire care mentine reci partea superioara a motorului si partile sale mobile. Astfel, uleiurile previn pierderea de energie si deteriorarea motorului unui automobil.

Reducerea frictiunii minimizeaza caldura in partile mobile, ceea ce scade temperatura generala de functionare a echipamentului. Lubrifiantii absorb, de asemenea, caldura de pe zonele de suprafata de contact si o transporta la o locatie pentru a fi dispersata in siguranta, asa cum este baia de ulei.

Lubrifierea unui motor necesita o cantitate foarte mica de ulei de motor in comparatie cu cantitatea necesara pentru a asigura racirea adecvata a tuturor acestor parti interne.

Uleiul de motor umple golurile si sigileaza

Uleiul de motor actioneaza ca o etansare dinamica in locatii precum inelul pistonului/interfata cilindrului. O etansare dinamica are rolul de a contribui la mentinerea gazelor de ardere in camera de combustie, ceea ce maximizeaza caii putere si ajuta la prevenirea contaminarii uleiului de motor din baia de gaze fierbinti.

Pistonul si cilindrul au un spatiu care nu este foarte neted. Uleiul de motor actioneaza ca modalitate de umplere a golurilor si contribuie la imbunatatirea eficientei si performantei motorului.

Uleiul de motor atenueaza socul

Un lubrifiant poate amortiza un soc mecanic. Un film lubrifiant extrem de functional poate rezista rupturii si poate absorbi si dispersa aceste fluctuatii de energie pe o zona ampla de contact. Pe masura ce socul mecanic asupra componentelor este atenuat, uzura si fortele daunatoare sunt minimizate, extinzand astfel durata generala de functionare a componentelor.

Uleiul de motor faciliteaza transferul de energie

Pentru ca uleiul de motor este necomprimabil, el reprezinta un mediu excelent pentru transferul de energie, ca de pilda atunci cand este folosit cu tacheti hidraulici sau pentru a actualiza componentele dintr-un motor cu sincronizarea variabila a supapelor.

Asa cum se poate vedea, uleiurile moderne de motor au multe functii sau “treburi” pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit, mai ales cand motoarele de astazi devin tot mai mici, produc mai multi cai putere, cresc distanta parcursa cu un combustibil si contribuie la reducerea emisiilor. Aceste obiective cresc toate volumul de lucru al uleiurilor de motor, iar producerea unui ulei care indeplineste toate aceste task-uri necesita timp si testare pentru a obtine echilibrul adecvat. Insa echilibrul corect de aditivi iti va ajuta uleiul de motor sa protejeze motorul si il va face sa dureze mai mult.

Foto: freepik