Cresterea intr-un mediu urban mai verde are un impact pozitiv asupra inteligentei copiilor si scade sansele de aparitie a unor comportamente dificile. Este concluzia unui studiu recent, efectuat pe un esantion de peste 600 de copii cu varste intre 10 si 15, care a constatat ca o crestere de 3% a spatiului verde din zona lor a crescut scorul IQ al copiilor cu 2.6 puncte in medie. Efectul a fost constatat atat in zonele mai bogate, cat si in cele mai sarace.
Spatiul verde influenteaza IQ-ul copiilor
Exista deja dovezi semnificative ca spatiile verzi imbunatatesc diverse aspecte ale dezvoltarii cognitive a copiilor, dar aceasta este prima cercetare care analizeaza coeficientul de inteligenta. Motivele care stau la baza acestei constatari sunt neclare deocamdata, insa cresterea poate fi asociata cu un nivel mai scazut al stresului, cu mai multa joaca si contact social sau cu mediul mai linistit.
Cresterea punctelor de IQ a fost semnificativa in mod deosebit pentru acei copii de la capatul inferior al spectrului, unde micile cresteri ar putea face o diferenta, arata cercetarile.
“Exista din ce in ce mai multe dovezi ca mediul verde este asociat cu functia noastra cognitiva si in primul rand cu capacitatile ce tin de memorie si de atentie” spune Tim Nawrot, profesor de epidemiologie ecologica la Universitatea Hasselt din Belgia, unde a fost derulat studiul.
“Ceea ce adauga acest studiu in ceea ce priveste IQ-ul este o masuratoare clinica solida si mai puternica. Cred ca arhitectii sau urbanistii ar trebui sa faca o prioritate din investitiile in spatii verzi, pentru ca este cu adevarat valoros sa creezi un mediu optim pentru ca cei mici sa isi dezvolte potentialul complet”.
Studiul, aparut in publicatia Plos Medicine, a folosit imagini din satelit pentru a masura nivelul de verdeata din cartiere, inclusiv parcuri, gradini, copacii de pe strada si orice alt tip de vegetatie.
Scorul IQ mediu a fost de 105, dar oamenii de stiinta au descoperit ca 4% dintre copiii din zonele cu niveluri scazute de verdeata au avut un scor sub 80, in timp ce in zonele cu mai multa verdeata niciun copil nu a avut scoruri sub pragul de 80.
Beneficiile mai multor spatii verzi inregistrate in zonele urbane nu au fost obtinute si in zonele suburbane sau rurale. Nawrot sugereaza ca motivul ar putea fi acela ca aceste zone au destul spatiu verde incat toti copiii care locuiesc acolo sa poata beneficia de ele.
Spatiul verde reduce problemele comportamentale
Dificultatile comportamentale, precum nivelul scazut de atentie si agresivitatea, au fost si ele analizate la copii cu ajutorul unei scale standard de masurare, iar scorul mediu a fost de 46. In acest caz, o crestere de 3% a nivelului de verde a dus la o reducere de doua puncte in ceea ce priveste problemele comportamentale, in conformitate cu studiile anterioare.
Cercetatorii au luat in calcul bunastarea si nivelul de educatie al parintilor copiilor, excluzand in mare masura ideea ca familiile care sunt mai bine plasate pentru a sprijini copiii au pur si simplu mai mult acces la spatiu verde.
Nivelurile mai ridicate de poluare atmosferica sunt asociate cu afectarea inteligentei si dezvoltarii in copilarie, dar acest factor a fost si el exclus ca explicatie.
In schimb, oamenii de stiinta au sugerat ca nivelurile mai scazute de poluare fonica, nivelul mai scazut de stres – asa cum s-a constatat in alte studii referitoare la beneficiile spatiului verde – si oportunitatile mai mari pentru activitati fizice si sociale pot explica scorurile mai mari ale coeficientului de inteligenta.
Dr Mathew White, psiholog in domeniul mediului la universitatea britanica Exeter, care nu a facut parte din echipa care a realizat studiul, a laudat calitatea cercetarii.
“Ma feresc intotdeauna de termenul inteligenta, pentru ca are un istoric problematic si asocieri nefericite. Dar acest studiu ne poate ajuta sa depasim ideea de a considera inteligenta ca fiind ceva inascut – ea poate fi influentata de mediul in care traim si cred ca este mult mai sanatos asa”.
White a mai spus ca este rezonabil sa spunem ca motive pentru nivelurile mai ridicate ale coeficientului de inteligenta au fost un plus de miscare fizica si un nivel mai scazut de stres. “Dar nu sunt sigur de ce inteligenta generala ar trebui sa fie imbunatatita de acesti factori. Presupunerea mea este ca masuratorile inteligentei influenteaza capacitatea unui copil de a se concentra si de a duce la bun sfarsit o sarcina, ceea ce a fost demonstrat anterior si in alte studii privitoare la spatiul verde”.
Un studiu privitor la copiii care locuiesc in Barcelona, publicat in 2015, a aratat ca mai mult spatiu verde a fost asociat cu o memorie si atentie superioare.
Cercetatorii care au lucrat la noul studiu au putut contoriza mai multi factori ce ar putea afecta IQ-ul, dar datele privitoare la tipurile de spatiu verde nu sunt disponibile. Lucrarile anterioare au aratat ca acest aspect poate fi important, copacii oferind mai multe beneficii dezvoltarii copiilor decat terenurile agricole sau tufarisurile, de exemplu.
Echipa nu a oferit informatii nici legat de participarea la cursurile scolare ale copiilor, dar majoritatea copiilor belgieni merg la scolile din apropiere.
5 moduri de a imbunatati capacitatea intelectuala
1. Sportul
Legatura dintre activitatea fizica, endorfine si o sanatate mentala mai buna a fost bine documentata. Insa studiile recente arata ca sportul poate creste si capacitatea intelectuala, cercetatorii de la Universitatea din Texas descoperind la inceputul acestui an ca exercitiul aerobic imbunatateste circulatia sanguina in regiuni ale creierului asociate cu memoria.
2. Alimentatia
Anumite alimente, in mod special pestele gras, nucile si chiar ciocolata, au fost asociate cu o performanta superioara a creierului. Pestele gras este plin de acizi grasi Omega-3, in timp ce nucile sunt o sursa excelenta de vitamina E, iar ciocolata neagra este bogata in antioxidanti.
3. Somnul de pranz
O scuza buna pentru dormitul la pranz poate fi aceea ca somnul este considerat o metoda eficienta de a transforma in bine capacitatea intelectuala. Cercetatorii de la Universitatea din Bristol au descoperit ca in cadrul unui studiu cu 16 participanti, cei care au dormit 90 de minute inainte de a duce la bun sfarsit o serie de task-uri au avut raspunsuri mai bune si o capacitate superioara de procesare a informatiei.
4. Meditatia
Yoga, meditatia si alte tipuri de activitati ce presupun constientizarea au devenit tot mai populare in ultimii ani. Indiferent de trendurile care apar si dispar, meditatia in mod deosebit s-a dovedit a avea o multime de beneficii neurologice. De pilda, cercetatorii de la Universitatea din California, Los Angeles, au constatat ca meditatia pe termen lung poate ajuta creierul sa combata efectele imbatranirii.
5. Gandirea pozitiva
Gandurile pozitive, afirmatiile si chiar “materializarea” sunt considerate un mod de a schimba viata in bine, cea din urma capatand chiar sustinerea unor vedete precum Oprah Winfrey sau Gwyneth Paltrow. Dar astfel de activitati au si un efect pozitiv asupra creierului, cercetarile sugerand ca gandurile pozitive si fericite pot stimula cresterea conexiunilor nervoase si pot spori chiar gradul de atentie.
Sursa: https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/24/children-raised-greener-areas-higher-iq-study
Foto: freepik