Reciclarea bateriilor reprezinta practica de reutilizare si reprocesare a bateriilor, avand ca obiectiv reducerea numarului de baterii aruncate la gunoi sub forma de deseuri materiale.
Bateriile contin cateva substante chimice toxice si metale grele, acesta fiind motivul pentru care aruncarea lor la gunoi a atras in ultimii ani o serie intreaga de preocupari legate de mediu, ca urmare a contaminarii apei si solului.

Iata de ce, bateriile trebuie reciclate, pentru a respecta standardele legate de mediu si de sanatate.

Potrivit Wikipedia, “reciclarea bateriilor este o activitate de reciclare avand ca scop reducerea numarului de baterii aruncate drept deseuri urbane solide. Bateriile contin o serie de metale grele si substante chimice toxice, iar aruncarea lor prin acelasi proces ca gunoiul obisnuit a ridicat o serie intreaga de probleme cu privire la contaminarea solului si la poluarea apei”.

Procesul de reciclare a bateriilor

Aproape toate bateriile pot fi reciclate, insa exista cateva care pot fi reciclate cu mai multa usurinta decat altele. Bateriile cu plumb, de pilda, sunt 99% reciclabile, mai ales datorita valorii nivelului de plumb si de toxicitate. Alte tipuri de baterii – asa cum sunt bateriile Litiu-Ion, Nichel-Cadmiu, Nichel-Zinc, si Nichel-Hidrura de metal – sunt si ele reciclabile.
Iata in cele ce urmeaza toate detaliile importante cu privire la diferitele mecanisme si pasi folositi pentru reciclarea diferitelor tipuri de baterii.

1. Reciclarea bateriilor Plumb-Acid

Reciclarea acumulatorilor cu plumb presupune cinci pasi de baza:

  •  Colectarea. Bateriile sunt colectate de la punctele de aruncare si colectare de deseuri si duse apoi la instalatiile de reciclare.
  •  Zdrobirea. Odata ajunse la instalatia de reciclare, bateriile sunt zdrobite intr-o moara cu ciocane (o masinarie care zdrobeste bateriile in bucati mici).
  •  Sortarea. Piesele zdrobite sunt trecute printr-o cuva in care metalele grele si plumbul sunt separate de plastic.
  •  Strecurarea. Bucatile de polipropilena sunt golite, iar lichidele cernute in asa fel incat sa ramana doar plumbul si metalele grele. Bucatile de polipropilena sunt spalate si apoi transportate la punctele de fabricare a unor noi carcase pentru baterii.
  •  Procesele hidrometalurgice si pirometalurgice. Acestea sunt procesele folosite pentru a extrage metalele si mineralele valoroase din nucleul bateriilor. Ele sunt, practic, procesele finale folosite in reciclarea bateriilor pentru a extrage plumbul si alte metale grele din reziduurile acumulatorilor dupa cel de-al patrulea pas.

Hidrometalurgia este un proces de extractie care utilizeaza reactivitatea chimica intr-un proces completat de pirometalurgie, care faciliteaza transformarile chimice si fizice pentru a recupera plumbul si alte metale importante. Procesul include calcinarea, incalzire, topirea si rafinarea, pentru a extrage produsul final de plumb.

Materiile plastice (bucatile de polipropilena) sunt spalate si uscate si apoi sunt trimise la punctele de reciclare a plasticului, unde sunt procesate si reutilizate pentru a manufactura noi carcase pentru acumulatori. Ele pot fi, de asemenea, vandute si producatorilor de obiecte din plastic, drept materie prima.

Materiile de plumb sunt curatate si apoi trecute prin procese hidrometalurgice si pirometalurgice in care trec prin calcinare, incalzire si topire.
Plumbul topit rezultat este apoi rafinat printr-un tratament chimic, si curatat pentru a elimina orice impuritate. Produsul final este apoi turnat in matrite speciale si lasat la racit. Dupa racire, produsul final este scos din matrita si transportat la producatorii de baterii, unde este reutilizat pentru a produce fie baterii noi, fie componente pentru acestea.

In ceea ce priveste acidul din bateriile vechi, exista doua solutii pentru acesta:

  •  Acidul poate trece prin procesul de neutralizare, cu ajutorul compusilor industriali de baza care il transforma in apa. Apa este apoi curatata, tratata si testata pentru a obtine asigurari ca respecta standardele privind calitatea, dupa care este trimisa in sistemul public de canalizare.
  •  Acidul poate fi, de asemenea, transformat in sulfat de sodiu. Sulfatul de sodiu este o pulbere alba, fara miros, folosita pentru producerea detergentilor de rufe, textilelor si sticlei. De asemenea, acidul poate fi reutilizat si pentru producerea de noi componente pentru baterii, prin procese specializate de reciclare.

2. Reciclarea bateriilor alcaline Zinc-Aer/Zinc-Carbon

Bateriile alcaline Zinc-Aer/Zinc-Carbon sunt 99% reciclabile in cadrul unui proces mecanic inovator de dezmembrare, in care componentele bateriilor sunt sortate in trei produse distincte: otel; hartie si plastic; zinc si concentrat de mangan. Toate acestea sunt duse inapoi la punctele de reciclare, unde sunt reutilizate pentru producerea unor noi produse.

3. Reciclarea bateriilor Litiu-Ion, Nichel-Hidrura de metal si Nichel-Cadmiu

99.9% din componentele acestor baterii sunt reciclate pentru crearea de noi produse refolosibile. Inainte de topire, materiile plastice sunt separate de componentele metalice, iar fragmentele rezultate sunt reutilizate pentru obtinerea de noi produse din materialul respectiv. Resturile sunt topite printr-un proces de Revalorificare a Metalului la Temperatura Inalta. Acest proces permite recuperarea metalelor precum fier, mangan, nichel si crom. Pentru extractia acestor metale se folosesc in general produse hidrometalurgice sau pirometalurgice. Partile recuperate sunt duse, apoi, la punctele de reciclare pentru a fi refolosite in crearea de noi produse.

4. Reciclarea bateriilor din litiu

Bateriile sunt zdrobite, astfel incat componentele lor interioare sa poata fi scoase. Materiile plastice sunt eliminate, urmand ca partile interne sa fie apoi maruntite in bucati si mai mici. Bucatelele rezultate sunt scufundate in apa caustic, pentru a neutraliza electrolitii. Metalele feroase si neferoase sunt apoi separate, resturile metalice curate fiind utilizate mai tarziu pentru producerea de noi piese, sau vandute reciclatorilor. Solutia ramasa este apoi filtrata si trecuta printr-un proces de recuperare a carbonului si litiului. O parte din carbonul recuperat este reciclat, in timp ce litiul este transformat in carbonat de litiu, care se utilizeaza pentru producerea de staniol si lingouri metalice de litiu pentru baterii.

5. Reciclarea bateriilor din mercur

Bateriile din mercur trebuie manuite cu extrem de mare atentie si reciclate la o temperatura controlata, din pricina nivelului ridicat de toxicitate a metalelor pe care aceste baterii le contin. Si pentru reciclarea bateriilor cu mercur sunt folosite procesele de reciclare hidrometalurgica si pirometalurgica, insa intr-un mediu de extractie materiala extrem de bine controlat. Mercurul eliminat este reutilizat pentru producerea de noi baterii din mercur, pentru amalgamuri stomatologice si pentru instrumente de masurat, precum si pentru iluminatul fluorescent. Alte componente, asa cum sunt plasticul si materialele metalice, sunt reutilizate pentru obtinerea altor produse.

Cu toate acestea, un aspect care trebuie mentionat este acela ca producerea de baterii continand mercur este din ce in mai redusa, iar in unele tari a fost chiar interzisa, ca urmare a amenintarii potentiale pe care o reprezinta vis-a-vis de sanatatea fiintelor umane si a mediului.

Foto: freepik