In salbaticia australiana, oamenii descopera noi moduri de a combate schimbarea climatica, ajutand astfel pamantul, afacerile personale si – intr-un mod mic, dar care conteaza extrem de mult – ei ajuta si planeta.

Don si Leah Bell – o familie din salbaticia australiana, ce traieste intr-o zona cu pamant rosu, vegetatie neregulata si cu o frumusete bruta, in care soarele arde cele 206.000 de hectare din Ninghan Station, la 380 de km NE de Perth, in Vestul Australiei – detin o ferma de vite, pe care au transformat-o in afacerea familiei.

Don si Leah au venit aici ca proaspat casatoriti, in 1958, iar acum impart gospodaria pe care se afla aceasta ferma de vite cu fiul lor Ashley, devenit si el intre timp bunic.
Familia Bell deschide un nou capitol pentru acest pamant si pentru familia lor, iar intr-un mod mic, dar extrem de important, ei reusesc sa ajute planeta prin ceea ce fac la ferma.
Ei aplica in acest moment pentru primele credite de carbon, dupa trei ani in care au studiat si adoptat practici pentru ceea ce este cunosc drept “carbon farming” sau agricultura regenerativa.

Acest concept implica gestionarea pamantului de asa natura incat plantele sa elimine cat mai mult dioxid de carbon (CO2) cu putinta, aborsbindu-l in frunze, stocandu-l in tulpina sau trimitandu-l in sol prin radacina.
“Gasesti un mod nou de a proteja pamantul, acest pamant rosu frumos. Vezi diferenta: mai multa vegetatie, mai multe specii de plante” spune Ashley, care adauga ca traind aici recunosc efectele schimbarii climatice, iar acum “intreaga familie face ceva in acest sens”.
Select Carbon, compania care a consiliat familia in demersurile sale, estimeaza ca acestia vor stoca anual o cantitate de CO2 echivalenta emisiilor a aproximativ 6000 de masini care parcurg fiecare cate 15.000 de kilometri. Iar aceasta cifra este calculata tinand cont si de emisiile de metan ce provin de la animalele de la ferma.

Raspandirea agriculturii regenerative

Conceptul de carbon farming s-a raspandit in aproape toate tarile din lume. El este aplicat pe sute de milioane de hectare, desi aceasta suprafata inseamna o parte mica din cele 5 miliarde de hectare de teren agricol de pe planeta.
Familia Bell practica agricultura regenerativa pentru ei, dar si pentru generatiile urmatoare. Fiul lui Ashley, Drew lucreaza si el la Ninghan Station, iar copiii sai ajuta si ei. “Ne dorim ca acest pamant sa ramana in familia noastra, sa avem grija de el si nu sa il ducem la pieire”, spune Don.

Regulatorul de Energie Curata al guvernului australian va oferi familiei cate un credit de carbon pentru fiecare tona de dioxid de carbon eliminata din atmosfera, urmand ca apoi acestia sa poata vinde creditele de carbon pentru afaceri care cauta sa isi compenseze emisiile de gaze cu efect de sera.
Pentru fiecare tona de emisii a unei companii, aceasta poate alege sa cumpere un credit de carbon reprezentand o tona de CO2 eliminata prin proiecte precum cel al familiei Bell, care foloseste natura pentru a absorbi gazele cu efect de sera.

Un rol important in combaterea schimbarii climatice

Astfel de solutii bazate pe natura, inclusiv compensarile si creditele de carbon ca stimulente, pot contribui la reducerea schimbarii climatice.
Analize independente au concluzionat ca incepand de acum si pana in 2030, solutiile bazate pe natura ar putea oferi o reducere a gazelor cu efect de sera de aproximativ o treime din necesarul ce va tine lumea pe drumul cel bun catre atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privitoare la limitarea cresterii temperaturilor globale medii la sub 2 grade Celsius.

Venitul asteptat din credite de carbon inseamna ca familia Bell isi va putea permite sa includa agricultura regenerativa in afacerea sa.
Instalarea de garduri noi controleaza locul pe unde se plimba vitele Red Devon Droughtmaster Cross, permitand astfel rotatia pasunatului. “Inainte, zonele erau afectate de pasunatul excesiv si calcate in picioare tot timpul. Acum putem odihni acest pamant, printr-o noua rotatie. In acest fel, plantele vor putea creste la loc” a spus Ashley. In acest timp, vacile regenereaza pamantul sterp si dur.
“Am plantat fan, astfel incat sa se poata hrani de acolo. Copitele animalelor vor sapa pamantul, iar semintele vor putea germina astfel” explica Ashley. “Sistemul de radacini al plantelor mentine pamantul legat, retine apa si opreste eroziunea solului. Inainte, o furtuna putea distruge pamantul pana la roca de baza” mai spune el.
Familia Bbell adora metodele naturale pentru agricultura regenerativa.

Leah face parte din populatia aborigena Badimia, ai carei oameni au trait pe aceste pamanturi de cel putin 50.000 de ani si care inca mai onoreaza si respecta locurile sacre, asa cum este si Wardagga Rock. “La Wardagga stramosii mei m-au invatat ca reprezint acest pamant si ca trebuie sa am grija de el”, spune Ashley.

Un moment important pentru solutiile bazate pe natura

Select Carbon i-a ajutat pe proprietarii de terenuri din Australia sa includa agricultura regenerativa in peste 70 de proiecte ce acopera o suprafata de aproximativ 10 milioane de hectare. In 2020, compania a devenit prima achizitie din cadrul diviziei de Solutii Bazate pe Natura a celor de la Shell.

Directorul executiv al Select Carbon, Dean Revell, spune ca solutiile bazate pe natura intra intr-o etapa extrem de importanta, ele putand contribui la reducerea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera, in anii de tranzitie, cand utilizarea hidrocarburilor ramane la un nivel ridicat.
„Proiectul pe o durata de 25 de ani al familiei Bell ne duce aproximativ pana in anul 2050, iar pana atunci estimam ca energia cu emisii scazute de carbon va fi mult mai raspandita.
Insa conceptul de carbon farming si solutiile bazate pe natura pot fi esentiale in reducerea nivelului de gaze cu efect de sera chiar acum”, mai spune Revell.
„Agricultura regenerativa poate contribui de asemenea la transformarea afacerilor din domeniul agricol intr-unele mai sustenabile si mai profitabile. Iar afaceri rurale prospere inseamna comunitati rurale infloritoare”.

Shell considera ca offset-urile si solutiile bazate pe natura trebuie sa fie imbinate cu toate celelalte activitati necesare pentru a ajunge la un prag de emisii zero net. Ideea este aceea de a evita emisiile, de a le reduce si abia apoi de a compensa ceea ce ramane.
Directorul de cercetare si dezvoltare pentru solutii bazate pe natura in cadrul Shell, Christian Davies, spune ca agricultura regenerativa ar putea contribui la extinderea utilizarii naturii pentru a elimina emisiile de gaze cu efect de sera, insa cu conditia ca acest tip de agricultura sa fie adoptat la un nivel mai larg.
„Oportunitatile sunt uriase, data fiind suprafata disponibila de teren agricol”, spune Davies, care mai adauga ca „nu este vorba despre o alegere intre agricultura regenerativa si profitabilitate. Se pot face amandoua!”.

Auditorii independenti de mediu au petrecut luni de zile studiind Ninghan Station si verificand daca familia Bell a aplicat corect metodele presupuse de agricultura regenerativa.
Restrictiile cauzate de pandemia COVID-19 i-au impiedicat sa faca vizite in teren, insa ei au au ales locatii si au cerut personalului Select Carbon sa faca fotografii si masuratori in aceste zone. Imaginile vor fi de ajutor in evaluarile regulate si verificabile ale cresterii vegetatiei, ale coronamentului copacilor si, mai ales, ale eliminarii dioxidului de carbon odata cu evolutia proiectului. “Zona prospera. Pamantul ne spune in acest fel ca nu putem continua asa cum o faceam inainte” atrage atentia Don.

Sursa: https://www.shell.com/inside-energy/carbon-farming-using-agriculture-against-climate-change.html

Foto: freepik