Vishnu Gattupalli este unul dintre membrii Comitetului de administratie al complexului rezidential Trifecta Starlight, din Mahadevapura. Noua centrala solara a complexului, cu o capacitate de 84 kWp, pusa recent in functiune, ii ajuta sa economiseasca peste 80.000 de rupii in fiecare luna la facturile de energie electrica pentru spatiile comune. “Suntem extrem de fericiti ca avem o centrala solara pe acoperis care nu are emisii directe”, spune Vishnu. Comitetul a fost inspirat de povestile de succes despre instalatiile solare din alte cladiri de apartamente.
Vishnu, care este si secretar al Federatiei de Apartamente din Bangalore (BAF), spune ca peste 30 de blocuri din oras au adoptat acoperisurile solare. Sistemele solare de pe acoperis sunt acum o parte integranta a politicii solare din statul Karnataka.
Blocurile se grabesc cu instalarea, asteptand schimbari de politici
Norma KERC (Comisia Regulatorie din domeniul Electricitatii din Karnataka), adoptata in 2018, permite contorizarea neta, ceea ce s-a dovedit a fi benefic atat pentru clientii individuali, cat si pentru blocuri, in comparatie cu masurarea bruta.
In unele state precum Maharashtra, consumatorii s-au opus politicii de trecere la contorizarea bruta.
Contorizarea neta vs contorizarea bruta
In contorizarea neta, complexul de apartamente utilizeaza energia solara generata pentru nevoile de electricitate din spatiile comune, exporta excesul de energie catre retea si atrage energie BESCOM (Compania de Furnizare a Electricitatii din Bangalore) pentru orice eventual deficit. Se plateste doar pentru cantitatea neta consumata – de pilda unitatile consumate, minus unitatile exportate.
In cazul contorizarii brute, energia totala generata de instalatia solara de pe acoperis trebuie incarcata in retea fara a fi consumata direct de consumator. BESCOM plateste proprietarului instalatiei conform tarifului de rascumparare BESCOM. Blocul consuma energie BESCOM pentru nevoile sale si plateste BESCOM tarifele standard pentru electricitate.
In Karnataka, discutiile referitoare la trecerea la contorizarea bruta pentru sarcini de peste 5 kWp au condus la instalarea unei stari de anxietate si la o graba de a profita de avantajele politicii actuale de contorizare neta.
Kazi Zaman, secretar al Sobha Petunia, Nagavara, spune ca „exista o adevarata cursa in care s-au inscris complexele de apartamente, pentru a finaliza executia pana pe 31 martie, in cazul in care politica KERC se va schimba anul viitor”.
Pot exista, de asemenea, si alte modificari ale politicilor privitoare la sistemele solare montate pe acoperisuri, printre care limitarea capacitatii acestor sisteme si modificari de tarife.
Beneficiul principal: reducerea cheltuielilor
Regula generala, explica Vishnu, este ca o centrala solara de 100 kWp, care costa in jur de 50 lakh, poate genera economii de 1 lakh pe luna. (kWp reprezinta energia generata in timpul performantei de varf). Deoarece acordul BESCOM este incheiat cu asociatia de proprietari, energia solara generata poate fi utilizata numai in spatiile comune, aflate sub controlul asociatiei si nu in apartamente individuale. Pentru cele mai multe dintre apartamente, luand in considerare subventiile si modificarea ratelor bancare, acest lucru ar putea insemna o rentabilitate a investitiei pe o perioada de patru ani.
Blocul lui Vishnu a format un mic subcomitet care a cercetat optiuni posibile de instalatii. „Am selectat trei furnizori si am finalizat Hyde Source intr-un mod transparent, pe baza alegerii majoritatii proprietarilor”, explica el.
Satish Mallya de la Century Saras, Yelahanka, subliniaza, de asemenea, importanta participarii comunitatii. „Am estimat un cost de 30 de lakh pentru instalarea centralei si, prin urmare, primul nostru obstacol a fost sa-i convingem pe toti proprietarii de apartamente sa investeasca in ea”, spune Satish.
Comitetul director a inceput sa exploreze ideea la sfarsitul anului 2018 si a reunit o echipa de experti tehnici si financiari. Centrala solara a Century Saras a fost inaugurata cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorita pe 5 iunie.
Complexul are costuri importante pentru energia din spatiile comune, aceasta reprezentand 20-25% din totalul cheltuielilor de intretinere. Consumul mediu lunar de energie din zonele comune ale complexului a fost de 8122 de unitati, iar factura lunara anterioara la BESCOM a fost de aproximativ 75.000 de rupii. Satish spune ca sistemul solar de pe acoperis va „economisi aproape 80-83% din cheltuielile de energie pentru bloc, iar investitia va fi recuperata in 4 ani si jumatate”.
BESCOM – departe de a atinge targetul privind energia solara de pe acoperisuri
India si-a stabilit un obiectiv ambitios, vizand instalarea unei capacitati de 175 GW de energie regenerabila pana in 2022, dintre care 100 GW ar trebui sa provina din energia solara. Expertii spun ca tara se afla pe drumul cel bun si ca va atinge cu usurinta acest obiectiv.
In acest moment, energia solara totala instalata a Indiei se ridica la o capacitate de 37 GW, aproape 10% din capacitatea totala de energie a tarii. Mai mult, Karnataka ramane cel mai mare stat producator de energie solara din India. Conform tendintelor recente, Karnataka are o capacitate totala de energie solara instalata de 7.100 MW.
Cu o populatie in crestere continua si un stil de viata aspirational, consumul de energie din Bengaluru nu face decat sa creasca. Vehiculele electrice si electrocasnicele ultramoderne nu fac decat sa sporeasca si mai mult cererea de energie.
Targetul BESCOM este acela de a genera 1200 MW de energie electrica prin panourile solare instalate pe acoperisuri pana in 2022. Obligatia de Achizitie Regenerabila a BESCOM face obligatorie achizitionarea de catre companie a unui procent minim de 8% din totalul energiei, din surse regenerabile. Cu toate acestea, conform datelor BESCOM din iulie 2019, capacitatea de generare de energie a sistemelor de acoperis din Bengaluru s-a ridicat la numai 205 MW.
Provocari legislative
O problema principala ce limiteaza cresterea capacitatii solare este reglementarea KERC ce stabileste ca plafon pentru centralele solare de acoperis un maxim de 50 kWp per metru LT (Low Tension) sau sarcina initiala sanctionata, oricare dintre acestea este mai mica. Aceasta reglementare limiteaza majoritatea apartamentelor la 50 kWp, chiar si atunci cand consumul lor (si potentialul de a genera energie solara) este mai mare.
Century Saras, un bloc de capacitate medie cu 128 de apartamente, consuma 70 kWp in spatiile comune si are o sarcina sanctionata de 90 kW. Cladirea a primit aprobare doar pentru o centrala solara de 49,7 kWp.
Aceasta reglementare limiteaza posibilitatile pentru apartamentele de dimensiuni medii, care au capacitatea de a genera mai multa energie. „BESCOM trebuie sa elimine aceasta limita de 50 kWp”, spune Vishnu. Complexele mari sunt mai putin constranse, deoarece au adesea contoare LT separate pentru fiecare bloc, astfel incat sarcina totala sanctionata intre blocuri sa fie mai mare.
Capex sau Opex?
In acest moment, nu exista nicio politica care sa permita blocurilor sa isi inchirieze suprafata terasei pentru a alimenta generatoare solare. Apartamentele trebuie sa instaleze, sa genereze si sa consume singure energia, ceea ce se poate dovedi dificil in blocurile in care nu exista posibilitatea ca proprietarii sa stranga capitalul necesar.
O solutie ar fi aceea de a se asocia cu firme private care investesc in centrala capitalul necesar.
Prestige Greenwoods, din Old Madras Road, are o centrala solara de acoperis cu o capacitate de 50 kWp, instalata pe un model op-ex, in parteneriat cu un furnizor. Vanzatorul a instalat fabrica pe cheltuiala sa si se ocupa de operatiuni si intretinere, complexul platind un depozit rambursabil. „Suntem foarte multumiti de acest proiect”, spune Pradeep Pai, membru al Comitetului.
Complexul plateste vanzatorului energia solara la un pret mai mic decat cel al BESCOM, acest aranjament permitandu-le locatarilor sa economiseasca 15.000 de rupii pe luna. De asemenea, ei au optiunea de a cumpara centrala dupa cinci ani, pe un model Build-Operate-Transfer (BOOT) – Constructie-Operare-Transfer.
Economii de costuri si dincolo de ele
Brigade Petunia, din Banashankari II Stage, este unul dintre cele mai vechi complexe rezidentiale care au optat pentru un sistem solar de acoperis. Ei au pus in functiune o centrala de 96,2 kWp in august 2018, cu un cost de 52 de lakh. Centrala acopera acum peste 92% din necesarul de energie electrica pentru spatiile comune ale complexului si economiseste aproximativ 1 lakh din facturile de energie electrica. Locatarii se asteapta sa atinga pragul de rentabilitate peste inca doi ani.
Nikhil Grover, fost membru in comitetul complexului, are si un sfat pentru cladirile care se gandesc sa treaca la energia solara: „Mai bine o faci acum decat mai tarziu. Cu cat o faci mai repede, cu atat economiile pe termen lung sunt mai mari”.
Acest demers are, in plus, si beneficii mai importante pentru mediu. Century Saras a calculat impactul centralei lor solare, constatand ca economisesc 54 de tone de CO2 pe an, echivaland practic cu plantarea a 894 de copaci pe an. Iata deci un aspect benefic nu numai pentru locuitorii complexelor rezidentiale sau blocurilor, ci si pentru societate in ansamblu.
Foto: freepik