La un an dupa ce Ursula von der Leyen si-a afirmat ambitia de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, oficialii si liderii de companii au luat in discutie daca pandemia provocata de noul coronavirus va impiedieca sau, dimpotriva, va promova acest obiectiv.
Presedintele Comisiei Europene spusese in 2019 ca acest deziderat va fi atins prin Acordul Verde European, un set amplu de obiective ce include renovarea cladirilor si curatarea aerului si apei.

La finele lunii trecute, diferite grupuri de la Summitul European de Afaceri (EBS) au dezbatut daca acest lucru ar fi posibil, avand in vedere impactul pandemiei asupra afacerilor.

Vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, care supravegheaza planurile de implementare a Acordului Verde, a spus ca inainte erau multe companii care isi permiteau „luxul” de a sti ca va veni o schimbare, dar care puteau „sta putin pe margine si sa raspunda doar atunci cand vedeau ca e necesar“.

Pandemia a pus capat acestei posibilitati“, a spus el, adaugand: “Sunt cu adevarat surprins intr-un mod placut de faptul ca majoritatea covarsitoare a oamenilor din afaceri trag concluzia ca trebuie sa ne restructuram economia intr-un mod sustenabil“.
Un domeniu de restructurare va fi si productia de energie, care are de infruntat concurenta din China.
He Jijiang, de la Institutul de Tranzitie Energetica si Dezvoltare Sociala, din cadrul Universitatii Tsinghua din China, a folosit un eveniment EBS pentru a provoca tarile europene la o rivalitate „amiabila”.

Indicand catre panourile solare ce puteau fi vazute montate pe peretele din spatele sau, in camera web, el a anuntat ca are vesti bune: tehnologia chineza a gasit o modalitate de a furniza energie solara prin sistemele de acoperis, la cel mai mic pret de pana acum. Jijiang a spus membrilor panelului ca un panou standard de 1000 W pentru un sistem de acoperis – cunoscut ca sistem fotovoltaic – costa acum aproximativ 400 de dolari in China. El a mai spus ca in Europa costurile sunt mai mari doar din cauza cheltuielilor de instalare, si nu din cauza pretului componentelor individuale.

Aceasta abordare reprezinta o provocare pentru Germania, liderul european in domeniul productiei de energie regenerabila in ultimul deceniu.
Tara s-a angajat sa livreze 65% din energie din surse regenerabile pana in 2030 si pare sa faca pasi in aceasta directie: electricitatea din surse regenerabile a reprezentat aproape jumatate (47,8%) din consumul casnic din Germania, in primele trei trimestre ale acestui an. Insa Centrul pentru Cercetarea Energiei Solare si a hidrogenului din Baden-Württemberg, care a facut estimarea, a declarat ca o parte din aceasta crestere a fost determinata de o cerere redusa de energie electrica pana acum in 2020.

Kerstin Andreae, de la Asociatia germana a Industriei de Utilitati BDEW, a declarat ca cifrele arata ca mai este un drum lung de parcurs inainte de atingerea obiectivului pentru 2030.
Productia de energie pentru afaceri si industrie este masurata printr-un punct de referinta diferit fata de consumul casnic, dar cifrele au relevat distanta ramasa de parcurs.

Jijiang a spus ca spera ca pana in 2030 sa vada in China o capacitate personala de generare de energie fotovoltaica de 1.000 W per persoana, si ca, desi obiectivul Germaniei este de 1.200 W in acelasi interval de timp, el este de parere ca productia chineza ar putea avea o performanta puternica.
“Pana in 2030-2035 China, si multe dintre provinciile si orasele sale, vor participa la aceasta cursa extrem de amiabila cu prietenii nostri europeni”, a anuntat el. „Este posibil sa nu reusim sa depasim tari precum Germania, dar suntem increzatori ca vom putea avea performante importante in aceasta cursa. Asadar, asteptam cu nerabdare aceasta cursa amicala” a conchis Jijiang.

Sursa: https://www.euronews.com/2020/11/17/china-proposes-friendly-rivalry-with-germany-in-race-for-better-solar-panels

Foto: freepik