Poate ca zece ani reprezinta o perioada scurta de timp in istoria omenirii, insa oamenii harnici – beneficiind si de sprijinul unei bune guvernari – pot face minuni in acest interval scurt. Iata mai jos progresele inregistrate de Beijing in ultimul deceniu, in ceea ce priveste reducerea poluarii aerului, vazute prin ochii unui jurnalist cu vechime de la China Daily.

Anul trecut, locuitorii Beijingului au respirat aer bun sau moderat de bun timp de 288 de zile, cu 12 zile mai mult decat in 2020, potrivit datelor publicate recent de autoritatile locale. Vestea ar putea fi ignorata ca banala de catre multi, insa pentru cei peste 20 de milioane de locuitori ai Beijingului, este un cadou pretios.
Beijingul suferea de multa vreme din cauza poluarii aerului, cauzata de furtunile frecvente de nisip din nord si nord-vest si de industrializarea regiunii. In urma cu 40 de ani, in zona erau in fiecare an cateva furtuni de nisip periculoase.

Inainte ca China sa reduca intensitatea si numarul furtunilor de nisip plantand miliarde de copaci in nordul si nord-vestul Beijingului, arderea carbunelui pentru a asigura incalzirea iarna si pentru a genera electricitate pe tot parcursul anului si numarul tot mai mare de vehicule – capitala are acum 6,57 milioane de vehicule, iar alte 3,5 milioane de persoane se afla pe lista de asteptare – s-au adaugat la factorii de poluare din aer.
In 2013, cand Beijingul a inceput sa aiba un index pe ore al poluarii aerului, calitatea aerului s-a dovedit a fi buna pana la moderat de buna doar timp de 176 de zile pe an. Din zilele ramase, 58 au fost calificate drept periculoase.

Acela a fost momentul in care guvernele centrale si locale au decis sa consolideze regulile de protectie a mediului, astfel incat sa se asigure ca locuitorii Beijingului respira aer curat si se bucura de mai multe zile cu cer albastru. Multe persoane au fost sceptice cu privire la succesul planului guvernamental, deoarece posibilitatea unei recuperari rapide parea improbabila, mai ales ca multe tari dezvoltate au avut nevoie de cateva decenii pentru a-si curata aerul.
Dar Beijingul a facut un miracol, reusind in planul sau si atragandu-si laude din partea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu. In ultimii noua ani, concentratia de PM2,5, cel mai important punct de referinta al calitatii aerului, a scazut in Beijing cu 63%, reducandu-se in medie cu 7,9% pe an.

Locuitorii care inainte postau pe internet imagini cu orasul in ceata si se plangeau de poluarea aerului din Beijing posteaza acum fotografii cu un cer albastru si nori albi si celebreaza efortul autoritatilor de a proteja mai bine mediul. In plus, multe sondaje arata ca oamenii sunt multumiti de imbunatatirile legate de mediu, mai ales de calitatea aerului.
Daca inainte de 2013, carbunele era folosit atat pentru producerea de energie, cat si pentru incalzire, in ultimul deceniu sute de mine de carbune din provincia Shanxi au fost inchise, pentru incalzire folosindu-se acum gazul, iar pentru generarea de energie combustibilii curati. Carbunele nu mai este vandut gospodariilor din Beijing si zonele invecinate, fiind inlocuit acum de gaz si de electricitate. Drept urmare, oamenii din zonele rurale ale Beijingului nu mai folosesc carbunele pentru gatit.

In urma cu zece ani, provincia Hebei, care inconjoara Beijingul, era renumita pentru industria fierului si otelului aflate in plina expansiune, productia sa anuala fiind mai mare decat cea a Indiei, al doilea producator de otel din lume. Insa pentru a reduce poluarea, China a diminuat productia de otel, ceea ce a dus la inchiderea multor fabrici.
Beijingul a preluat initiativa in China in ceea ce priveste reducerea poluarii, mutand industria siderurgica si alte activitati si companii predispuse la poluare in afara orasului, inainte de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. In 2011, orasul a introdus politica de control al vehiculelor, emitand numai 240.000 de placute de inmatriculare. Mai mult decat atat, anul acesta Beijingul a decis sa emita doar 100.000 de placute, 70% fiind exclusiv pentru vehicule cu energie noua.

Toate cele de mai sus arata ca „miracolul de la Beijing” nu a fost obtinut usor. La baza acestuia s-a aflat o coordonare eficienta intre guvernul central si cel municipal si provincial, ce a permis Beijingului si provinciilor invecinate sa implementeze masuri de reducere a poluarii. Cu alte cuvinte, fara conducerea centrala acest miracol nu s-ar fi putut intampla.
Cu toate acestea, potrivit expertilor de mediu, calitatea actuala a aerului din Beijing este inca fragila si sunt necesare mai multe eforturi pentru a imbunatati in continuare calitatea aerului. Succesul initial, insa, naste speranta ca Beijingul ar putea avea o calitate mai buna a aerului in viitor.

Sursa: http://www.chinadaily.com.cn/a/202208/02/WS62e86eeea310fd2b29e6f9f7.html

Foto: freepik