O ultima zi spectaculoasa si extrem de dramatica la Raliul Portugaliei s-a incheiat cu obtinerea celui de-al 50-lea rezultat de podium la Campionatul Mondial de Raliu (WRC) pentru echipa Hyundai Shell Mobis. Thierry Neuville si Nicolas Gilsoul au luptat din rasputeri pana la capat pentru a-si asigura cel de-al doilea loc pe podium si pentru a castiga punctele extra din Power Stage.
La jumatatea sezonului 2019, dupa 7 eventuri incheiate, Hyundai isi mentine pozitia de leader in clasamentul constructorilor, cu un avantaj de 20 de puncte. Thierry Neuville, la randul sau, isi mentine cel de-al treilea loc pe tabloul destul de strans al pilotilor, clasandu-se cu 10 puncte in urma leaderului, Sebastien Ogier.

Si de data aceasta fanii s-au adunat la saritoarea Fafe, in ultima dimineata a Raliului Portugaliei, pentru a vedea zborul spectaculos catre final al masinilor participante la etapa lusitana a WRC (Camionatul Mondial de Raliu). Un final istovitor pentru un weekend istovitor, se poate spune!

FRUSTRARILE DE VINERI

Pentru echipa Hyundai raliul s-a aflat sub semnul pericolului inca din prima zi de competitie, cand echipele Dani Sordo/Carlos del Barrio si Sebastien Loeb/Daniel Elena au intampinat probleme tehnice in aceeasi zona (SS3 – Arganil). Cu o astfel de cadere, cei de la Hyundai au fost nevoiti sa se regrupeze ca o adevarata echipa pentru a recupera cat mai multe puncte cu putinta pe parcursul weekend-ului.
Eforturile comune ale echipei au fost rasplatite prin cuvintele laudative ale directorului echipei, Andrea Adamo, care a apreciat toate cele trei echipaje, dar in mod deosebit duo-ul belgian. “Thierry si Nicolas au un sezon fantastic, cu ajutorul instrumentelor puse la dispozitie de noi. Ei continua sa intregistreze rezultate bune, care ne flateaza nivelul de performanta” a spus Adamo dupa incheierea Raliului Portugaliei. Directorul de echipa de la Hyundai si-a exprimat, insa, si dezamagirea fata de restul rezultatelor echipei sale. “Sunt trist pentru ca problemele tehnice de vineri au impiedicat celelalte doua echipaje sa concureze pentru podium; o alta oportunitate ratata!”, a spus el.

Pentru Thierry Neuville, cel de-al cincilea loc pe podium din acest sezon a fost un rezultat binevenit. “Dupa problemele din Chile, era important sa revenim in lupta. Nu a fost un weekend complet linistit, insa am aratat un ritm puternic, inclusiv cateva victorii de etapa. La aproape jumatate din parcursul sau, campionatul este foarte frumos echilibrat”, a adaugat pilotul belgian.

MISIUNE DE SALVARE

Dani Sordo si Carlos del Barrio au condus raliul pentru o scurta perioada in dimineata de vineri. Ei au inregistrat doua victorii de etapa si au dus la bun sfarsit un event dificil, punctand in Power Stage. “Am incercat sa lasam in urma dezamagirea si frustrarea si sa ne bucuram de aceste etape portugheze” a spus Dani. “Am realizat un efort complet de echipa in acest weekend, asa ca eu cred ca rezultatul de pe podium ni se datoreaza tuturor, chiar daca, desigur, ar fi fost mai frumos sa ne aflam pe podium chiar noi”.
Nici Sebastien Loeb si Daniel Elena nu s-au putut bucura de rasplata unei performante bune. “Am reusit sa scoatem niste timpi foarte competitivi, deci nu ar fi fost nimic imposibil” spune Sebastien. “Sunt fericit pentru ca echipa a luat un loc pe podium, dupa acest event greu pe care l-a traversat”.

Dupa raliul lusitan, Campionatul Mondial de Raliu se muta in Italia, la Raliul Sardiniei, care va avea loc in perioada 13-16 iunie. Hyundai va fi reprezentat in Italia de echipajele Thierry Neuville/Nicolas Gelsoul, Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger Amland si Dani Sordo/Carlos del Barrio, pe trio-ul de masini i20 Coupe WRC.

RALIUL PORTUGALIEI – REZULTATE FINALE
1 O. Tänak / M. Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3:20:22.8
2 T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +15.9
3 S. Ogier / J. Ingrassia (Citroën C3 WRC) +57.1
4 T. Suninen / M. Salminen (Ford Fiesta WRC) +2:41.5
5 E. Evans / S. Martin (Ford Fiesta WRC) +7:08.3
6 K. Rovanperä / J. Halttunen (Skoda Fabia R5) +10:34.2
7 J.M Latvala / M. Anttila (Toyota Yaris WRC) +11:28.2
8 J. Kopecky / P. Dresler (Skoda Fabia R5) +11:41.9
9 P. Loubet / V. Landais (Skoda Fabia R5) +12:46.3
10 E. Bergkvist / P. Barth (Ford Fiesta R5) +14:28.4

CAMPIONATUL MONDIAL DE RALIU FIA 2019, DUPA RUNDA 7 – CLASAMENT PILOTI
1. S. OGIER 142
2. O. TANAK 140
3. T. NEUVILLE 132
4. E. EVANS 65
5. K. MEEKE 56
6. T. SUNINEN 44
7. S.LOEB 39
8. J.M LATVALA 38
9. A. MIKKELSEN 36
10. E. LAPPI 34
11. D. SORDO 27
Campionatul Mondial de Raliu FIA 2019, dupa Runda 7 – Clasament Constructori

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 202
2. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 182
3. Citroën Total World Rally Team 158
4. M-Sport Ford World Rally Team122

Toate rezultatele urmeaza sa fie confirmate oficial de FIA.

Foto: freepik