Alimentarea casei cu o sursa de energie regenerabila, asa cum sunt panourile solare, iti poate oferi o serie intreaga de beneficii. Iti vei putea reduce, astfel, amprenta de carbon, factura la utilitati si te vei simti mai bine stiind ca poti contribui intr-o mica masura la sanatatea generala a planetei. Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai bune, exista chiar stimulente care te incurajeaza sa instalezi panouri solare.
Desigur, trecerea la energia solara necesita si foarte multa planificare si aspecte de care trebuie sa tii cont. Daca esti la inceputul tranzitiei catre energia solara pentru casa ta, poate fi intimidant si dificil sa stii exact de unde sa incepi. Ce tip de panouri solare iti trebuie? Cum le instalezi? Cum poti fi sigur ca obtii maximul din capacitatea lor? Toate acestea sunt intrebari care pot aparea atunci cand decizi sa faci trecerea catre energie regenerabila.

Din fericire, nu trebuie sa gasesti raspunsul la toate aceste intrebari pe calea cea grea. Iata mai jos cinci aspecte la care trebuie sa te gandesti inainte de a cumpara panouri solare.

1. Locatia, locatia si iar locatia

Inainte de a achizitiona panouri solare, trebuie sa te asiguri, bineinteles, ca ai unde sa le pui. Multe panouri solare se monteaza pe acoperisul casei, iar casele mai vechi pot avea nevoie de reparatii, modificari sau chiar de o inlocuire completa inainte de a putea sa sustina panourile solare.

Panourile solare pot fi instalate si in curti, in anumite zone. Daca dispui de spatiul necesar iar instalarea pe acoperis este prea costisitoare sau nefezabila, aceasta poate fi o varianta buna.
Indiferent ca alegi sa le instalezi pe casa sau in curte, va trebui sa te asiguri ca poti obtine pozitionarea adecvata. In emisfera nordica, cel mai bine este sa optezi pentru orientarea panourilor solare catre sud, deoarece in acea pozitie vor avea parte de cea mai directa lumina pe parcursul zilei. In emisfera sudica vei proceda invers, orientand panourile spre nord.

2. Exista mai multe tipuri de panouri solare

Nu toate panourile solare sunt la fel. In primul rand, va trebui sa faci o alegere intre panouri solare fotovoltaice – cunoscute si ca panouri solare electrice – si panouri solare termice.
Panourile fotovoltaice sunt mult mai frecvente si folosesc celulele solare pentru a converti direct lumina soarelui in electricitate.

Panourile solare termice, pe de alta parte, utilizeaza oglinzi pentru a concentra lumina soarelui si sunt utilizate in general pentru incalzirea apei. Panourile solare termice sunt mai eficiente, insa eficienta lor este maxima numai atunci cand afara este soare. Panourile fotovoltaice sunt mai versatile si mai rezistente in timp.

In afara de tipul panourilor solare, va trebui sa tii cont de aceleasi aspecte ca la orice achizitie majora: performanta, durabilitatea si garantia. Toate acestea variaza, iar unele panouri vor fi mai potrivite decat altele pentru nevoile tale specifice. Fa o cercetare ampla a pietei si cauta surse de incredere, precum si alte experiente ale utilizatorilor pentru a avea parte de cele mai bune informatii inainte de a lua o decizie.

3. Verifica daca ai nevoie de autorizatie

Fiecare oras, judet sau tara are diferite reguli ce tin de instalarea panourilor solare pe proprietatile rezidentiale. Inainte de a merge inainte cu o lucrare de instalare a panourilor solare, este important sa verifici legile din domeniul constructiilor si planurile urbanistice, pentru a te asigura ca respecti toate legile si regulile.
Retine ca daca ai nevoie de autorizatii sau permisiuni, acestea vor necesita un timp suplimentar.

4. Ia in calcul toate costurile

Panourile solare te vor ajuta in mod cert sa economisesti bani pe termen lung si, cu cat vei continua sa folosesti mai mult respectiva sursa de energie regenerabila, cu atat vei economisi mai mult, iar factura la utilitati se va reduce vazand cu ochii. Cu toate acestea, exista anumite costuri pe care va trebui sa le iei in considerare.

In primul rand vorbim despre costul initial al panourilor, care poate fi destul de ridicat. Verifica daca trebuie sa platesti totul odata, sau daca exista si varianta de plata in rate sau credite bancare in acest sens. Daca apelezi la un credit, fii atent la rata dobanzii si la modul in care aceasta variaza in timp.

Procesul de instalare in sine va implica si el costuri si, de asemenea, va trebui sa tii cont de costurile asociate instalarii panourilor – inclusiv orice modificari necesare in jurul casei, pentru a instala panourile solare. In final, ia in calcul suma necesara pentru intretinerea panourilor, pe parcursul duratei lor de viata.

5. Cauta reduceri si stimulente

Desi panourile solare pot parea scumpe, mai ales daca ne referim la costurile initiale considerabile, trebuie sa tii cont si de eventualele reduceri si stimulente pe care le ai la dispozitie. In Romania, de pilda, functioneaza programul Casa Verde, in cadrul caruia statul ofera o finantare de pana la 20.000 lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice de minim 3 kW, pentru a incuraja cetatenii sa faca trecerea catre energie verde.

Panourile solare sunt alegerea potrivita pentru tine?

Este adevarat ca panourile solare devin din ce in ce mai populare, insa ele nu sunt potrivite pentru orice casa sau pentru orice buget. Se poate intampla ca proprietatea ta sa nu poata profita la maximum de panourile solare, la fel cum se poate intampla ca procesul de instalare sa dezvaluie alte probleme in jurul casei, care necesita solutionare.

De asemenea, te poti confrunta cu situatia in care panourile solare costa pur si simplu prea mult pentru a ti le permite.
Insa pentru multe persoane, panourile solare ofera o alternativa mult mai buna, datorita facturilor mai mici la utilitati, amprentei reduse de carbon si dependentei mai mici fata de reteaua traditionala.

Sursa: https://www.cnet.com/home/energy-and-utilities/5-things-to-consider-before-you-buy-solar-panels/

Foto: freepik