S-a discutat foarte mult despre impactul plasticului asupra mediului, si pe buna dreptate! Exista, insa, si un alt motiv pentru care ar trebui sa fii atent la modul in care arunci reziduurile din plastic, si anume efectele pe care acestea le pot avea asupra animalelor din oceane si de pe uscat.
In prezent, 80% din gunoiul marin care ajunge pe uscat este reprezentat de plastic. Spre deosebire de alte materiale, plasticul nu se descompune, ci doar se dezintegreaza in particule mai mici, care vor ramane, insa, pe fundul oceanului ca o supa de plastic microscopic. Asa cum ne asteptam, in mod sigur, plasticul are un impact urias asupra vietii marine.
In alte cazuri, acest plastic nici macar nu ajunge in ocean, ci ramane pe uscat. Este oare periculos plasticul ramas pe uscat?
Ei bine, raspunsul este un DA raspicat! Plasticul reprezinta un pericol si pentru animalele care traiesc pe uscat, de asemenea. Impactul pe care aceste animale il resimt oglindeste exact ceea ce s-a intamplat si cu viata marina. Animalele pot, de exemplu, sa consume accidental plastic si astfel sa se inece sau chiar sa moara.
Din fericire, nu esti nevoit sa iti arunci reziduurile din plastic peste tot, pentru ca exista companii care ridica gunoiul si care utilizeaza strategii de reciclare si reutilizare, ce te vor ajuta sa reduci impactul pe care gunoiul tau il are asupra mediului.
Dar inainte de a apela la astfel de firme, iata care sunt cele trei moduri in care poluarea cu plastic afecteaza animalele terestre si pe cele din oceane.
Provoaca batai de cap
O simpla cautare online va scoate la lumina o multime de clipuri virale cu animale precum ratoni sau caini care merg cu capetele bagate intr-un recipient din plastic. In general le gasesti la categoria “clipuri amuzante”, si poate ca unele dintre ele chiar ti se vor parea asa… Cu toate acestea, cand te gandesti la sfarsitul acelui animal, subiectul devine mai serios.
Recipientele din plastic au ca scop depozitarea alimentelor, pe termene mai lungi sau mai scurte, la fel cum tacamurile din plastic de unica folosinta te ajuta sa mananci, atunci cand nu ai la dispozitie tacamuri obisnuite. Niciunele dintre acestea nu au fost facute pentru a hrani animalele infometate.
Atunci cand un animal isi baga capul intr-un recipient din plastic, incercand sa manance resturi de alimente, el se poate supraincalzi sau chiar sufoca. In functie de cat timp ramane cu capul blocat acolo, poate chiar sa se infometeze sau sa sufere de deshidratare, iar in cele din urma sa moara.
Nici chiar animalele nu sunt echipate sa faca fata amenintarii pe care plasticul o prezinta! Plasticul poate cauza, de asemenea, si moartea, atunci cand ramane blocat in jurul gatului animalelor si ingreuneaza regurgitatul care le ajuta pe unele dintre animale sa isi hraneasca puii.
Poate cauza dureri de stomac
Exista foarte multe locuri in care plasticul nu are ce cauta, iar stomacul unui animal este unul dintre acestea. Animalele pot ajunge sa consume din greseala plastic, atunci cand mananca resturi de alimente lasate de oameni in casolete sau in pungi de plastic, aruncate la intamplare. Plasticul cauzeaza, astfel, blocaje intestinale in abdomenul unui animal, si la fel ca si in cazul sufocarii, acesta ajunge in cele din urma sa moara.
Exista, de asemenea, si cazuri in care plasticul se acumuleaza in stomac si face animalul sa se simta plin. El inceteaza sa mai manance, iar in curand moare prin infometare.
Afecteaza capacitatea de miscare
Ai incercat vreodata sa mergi cu picioarele legate cu o bucata de hartie sau cu o casoleta lipita de ele? Pe langa faptul ca este foarte inconfortabil, te poti rani.
Ei bine, acelasi lucru se poate intampla si in cazul animalelor. Acestea pot sa nu mai fie in stare sa scape de pradatori. Sau, daca se afla in trafic, animalele terestre pot avea dificultati in a fugi din calea masinilor sau a altor vehicule, iar asta poate duce la accidente care se soldeaza cu pierderea de membre sau chiar cu moartea.
In unele cazuri, plasticul va impiedica animalele sa ajunga la surse de apa si de hrana.
Animalele din ocean sufera si ele aceeasi soarta ca cea a animalelor de uscat. Daca un mamifer marin, de pilda, sau o reptila ramane incurcata in plastic, el se va lupta sa iasa la suprafata, va obosi, si in cele din urma va fi tras in jos si va muri.
Un peste poate fi si el, de asemenea, incapabil sa gaseasca hrana, ceea ce il face sa se infometeze treptat. In plus, zgarieturile sau ranile cauzate de plastic pe trupurile animelelor pot duce la aparitia de infectii.
Faptul ca esti constient de modurile in care plasticul afecteaza formele de viata din jurul tau poate fi un important factor motivational, care sa te faca sa arunci in mod adecvat resturile din plastic. Ba mai mult, inainte de a ajunge sa le arunci, ar fi bine sa te gandesti cat de mult plastic utilizezi in mod obisnuit. Cand ai de facut o alegere – asa cum este, de pilda, un tip anume de punga de cumparaturi – poti alege sa cumperi alimente in ambalaje eco-friendly. In al doilea rand, opteaza intotdeauna pentru variante reutilizabile si reciclabile de plastic.
In cele din urma, si cel mai important, trebuie sa fii mult mai constient si mai responsabil in ceea ce priveste modul in care arunci plasticul, si sa apelezi intotdeauna la companii care te pot ajuta cu ridicarea deseurilor din plastic. Apeland la astfel de companii poti fi sigur ca reciclezi plasticul in mod corect si responsabil, nelasand nimic la voia intamplarii si impiedicand tot soiul de accidente neplacute, care pun in pericol sanatatea si viata animalelor care intra in contact cu reziduurile tale din plastic si ajung astfel sa fie ranite sau sa se sufoce si chiar sa moara. Daca fiecare dintre noi ar intelege importanta unui astfel de comportament responsabil si eco-friendly, am putea limita efectele, adesea devastatoare, pe care reziduurile din plastic le au asupra vietii marine si asupra animalelor terestre.
Foto: freepik