Vrei sa contribui la salvarea lumii de schimbarea climatica? Ia cateva seminte sau niste puieti, si incepe sa plantezi copaci ca si cum ziua de maine nu ar mai exista. Planteaza cel putin 1 miliard de copaci. Si fa-o repede!
Poate ca pare o cifra uriasa, insa Pamantul are destul loc pentru trunchiurile si ramurile lor noduroase. In urma unui studiu nou, care a exclus orase si zone agricole, cercetatorii au descoperit ca planeta are peste 9 milioane de kilometri patrati de teren de oferit, pentru plantarea de copaci. Acesti copaci nou plantati ar putea reduce cu aproximativ 25% carbonul din atmosfera (o parte din dioxidul de carbon din gazele cu efect de sera) readucandu-l la niveluri ce nu au mai fost vazute de aproximativ 100 de ani, spun oamenii de stiinta.

Studiul arata unde anume in lume ar putea fi plantati acesti copaci, si cat de mult carbon pot stoca ei. Copacii preiau dioxidul de carbon din atmosfera si il folosesc in cadrul unui proces numit fotosinteza, care le permite sa creasca, in cele din urma stocand acel carbon in frunzele lor si in alte parti.
Rusia are cel mai mult spatiu – 1.5 milioane de kilometri patrati – urmata de SUA, cu 1 milion de kilometri patrati, potrivit cercetatorilor. Urmatoarele pozitii din top sunt ocupate de Canada cu 784.000 de km patrati, Australia cu 578.900 de km patrati, Brazilia cu 497.000 de km patrati si China, cu 402.000 de km patrati, disponibili pentru noi lastari.

In total aceasta zona este aproximativ egala cu suprafata Statelor Unite.
Cu totii stiam ca refacerea padurilor poate juca un rol in atenuarea schimbarii climatice, dar nu aveam niciun fel de notiune stiintifica cu privire la impactul acestui proces, spune unul dintre autorii principali ai studiului, Thomas Crowther, profesor asistent de ecologie la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elvetia.
Calculele echipei arata in mod clar ca refacerea padurii este cea mai buna solutie in acest moment pentru schimarea climatica.
Plantarea de copaci in aceste regiuni ar mari cu o treime suprafata de teren acoperita cu paduri a Pamantului, fara sa afecteze pamanturile folosite de oameni pentru dezvoltari urbane sau pentru agricultura.

Odata ajunsi la maturitate, acesti copaci pot stoca 205 miliarde de tone metrice de carbon, sau aproximativ 2/3 din cele 300 de miliarde de tone metrice de carbon pe care oamenii le-au eliberat in atmosfera de la inceperea Revolutiei Industriale incoace.
Spatiul verde desfasurat ar putea contribui la limitarea incalzirii Pamantului. Astfel, cel mai recent raport al Panelului Interguvernamental pe teme de Schimbare

Climatica a relevat ca adaugarea unei suprafete aditionale de 10 milioane de metri patrati de padure ar putea limita schimbarea climatica cu 1.5 grade Celsius, pana in anul 2050. Dar aceasta cifra se poate modifica, dat fiind ca factorii ce determina schimbarea climatica au tendinta de a accelera rapid, ceea ce inseamna ca poate fi nevoie de un numar mai mare de copaci decat cel calculat, pentru a atinge acest obiectiv, potrivit cercetatorilor.
Echipa elvetiana a stabilit aceste cifre folosind un set de date despre aproximativ 80.000 de paduri, combinate cu rezultate ale motorului Google Earth, ceea ce le-a permis sa obtina un model predictiv al acoperirii cu copaci.
Cu toate acestea, chiar si daca acesti copaci ar fi plantati de urgenta, efectele lor nu vor fi imediate.
Va fi nevoie de decenii intregi pentru ca noile paduri sa ajunga la maturitate si sa isi atinga potentialul, spune Crowther. Este extrem de important sa protejam padurile existente in acest moment, sa cautam alte solutii pentru clima si sa continuam sa eliminam treptat combustibilii solizi din economie, pentru a evita atat de periculoasa schimbare climatica.

Foto: freepik