Este foarte simplu pentru orice locuitor al Europei sa remarce vremea instabila si, in ultima vreme, inexistenta anotimpurilor asa cum le stiam odinioara… Daca esti pasionat de documentare (sau de orele de stiinta, la vremea lor), e posibil sa fi recunoscut deja aceste patternuri ale starii vremii ca fiind de fapt schimbari climatice.
Departe de a fi doar o problema care ne face sa pierdem mult mai mult timp dimineata pentru alegerea hainelor potrivite pentru fiecare zi, schimbarea climatica este un fenomen extrem de costisitor pentru guvernele din tarile europene.
Schimbarea climatica este de abia la inceput!
De fapt, impactul pe care schimbarea climatica il are asupra Europei este abia la inceput, iar situatia nu poate evolua decat in mai rau, pe masura ce avansam in timp. De cele mai multe ori, cand vremea nu este favorabila, avem tendinta sa ne gandim doar la modul in care acest lucru ne afecteaza in mod direct si personal. Astfel, nu reusim sa remarcam niciodata impactul pe care vremea nefavorabila il are si asupra mediului inconjurator, de asemenea.
Mai mult decat atat, schimbarea climatica isi extinde efectele daunatoare si asupra intregii infrastructuri care ne inconjoara. Daunele create nu sunt deloc ieftine, iar costurile vor incepe sa fie din ce in ce mai mari in viitor. Daca vremea va continua sa se deterioreze, costurile pentru repararea infrastructurii vor trebui sa creasca pentru a acoperi daunele.
Isi permite UE costurile cu combaterea efectelor daunatoare ale schimbarii climatice?
Astazi tarile europene cheltuie aproximativ 3.4 miliarde pentru combaterea efectelor dezastruoase pe care schimbarea climatica le lasa in urma, in ceea ce priveste infrastructura. In numai 2 ani, insa, costul pentru reparatiile aduse infrastructurii este previzionat sa creasca drastic si sa atinga pragul de 9.3 miliarde de euro.
Si asta nu e tot! Costurile vor continua sa creasca, ajungand pana la 19.6 miliarde de euro pana in 2050, si pana la uriasa valoare de 37 de miliarde de euro pana in 2080.
Cu asemenea cifre e imposibil sa nu te gandesti daca mai este ceva de facut in acest moment pentru a imbunatati aceasta situatie, acum sau in viitor…
Si mai important, cele doua industrii care prezinta cel mai mare risc de a fi afectate, sunt domeniul energetic si cel al transporturilor. Aceste doua sectoare, asa cum stim cu totii, sunt cele doua industrii care mentin fiecare oras in stare de functionare, si centrul vietii urbane in general.
Inundatiile – cea mai grava problema a infrastructurii
Odata cu furtunile sale si cu conditiile meteo nefavorabile, in general, schimbarea climatica poate afecta si liniile de cale ferata, autostrazile si starea asfaltului, dar ceea ce ii ingrijoreaza cel mai mult pe experti sunt inundatiile. In acest moment, Europa cheltuie deja 500 de milioane de dolari pe sectorul energetic si pe pagubele de la nivelul infrastructurii din acest domeniu.
Daca acum vremea afecteaza infrastructura intr-o proportie de numai 10%, ce se va intampla cand va ajunge la o cifra de 90%, pana la finele secolului?
Gravitatea situatiei nu este deloc un subiect de gluma, asa ca poate nu ar strica sa incercam, fiecare dintre noi, sa ne schimbam modul de viata, acum ca cifrele cresc peste tot, atat in ceea ce priveste costurile, cat si in ceea ce priveste temperaturile? Daca sumele alocate repararii pagubelor vor creste atat de mult, cum ramane cu conditiile noastre de trai?
Sa speram ca vom reusi sa gasim modalitati eficiente de a incetini instalarea schimbarii climatice, ceea ce ne va da, astfel, mai mult timp pentru a gasi o solutie pe termen lung in acest sens.
Foto: freepik